به گزارش خبرنگار ما، در جریان بررسی و تصویب بندهای لایحه بودجه 92 مجلس با رد پیشنهاد دولت برای افزایش درآمدهای حاصل از هدفمندسازی یارانهها، سقف این درآمدها را از 120 هزار میلیارد تومان مورد نظر دولت به 50 هزار میلیارد تومان کاهش داد.
از سوی دیگر، بر اساس قانون، باید 50 درصد درآمدهای حاصل از اجرای این قانون به یارانه نقدی خانوار، 30 درصد به بخش تولید و 20 درصد هم به دولت اختصاص یابد؛ اما با وجود پرداخت 42 هزار میلیارد تومان یارانه نقدی در سال گذشته، سهم 5/22 هزار میلیارد تومانی این بخش در بودجه امسال به منزله کاهش یا قطع یارانه برخی خانوارها بود.
به این ترتیب با توصیه علی لاریجانی، رئیس مجلس قرار شد تا رقم یارانههای نقدی کاهش نیابد و به این ترتیب همان 42 هزار میلیارد تومان سال گذشته به این بخش اختصاص داده شود؛ اما با این مصوبه سهمی که برای بخشهای تولید، سلامت، بیمه بیکاری و دولت باقی میماند معادل 8000 میلیارد تومان خواهد بود.
همین مساله سبب شد تا مقامات دولتی نسبت به سرانجام اجرای این قانون در سال جاری هشدار داده و آن را زمینهساز کاهش یارانه نقدی، رشد واردات سوخت و بینصیب ماندن بخش تولید از درآمدهای هدفمندی یارانهها عنوان کنند. این اعتراض در حالی صورت میگیرد که از ابتدای اجرای این قانون، منتقدان نسبت به عملکرد دولت، دراجرای قانون هدفمندی و صرف همه منابع آن برای پرداخت یارانه نقدی هشدار داده بودند.
سرانجام نیز این اجرای نادرست در سالهای قبل مانع پرداختن سهم تولید و حتی بخش درمان درآمد هدفمندی شد.
احتمال واردات سوخت
در نخستین اظهارنظر، معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور گفت: بودجه تصویبی مجلس درباره هدفمندی سبب میشود که مصرف فرآوردههای نفتی افزایش یافته و از سوی دیگر فرصتهای صرفهجویی در حاملهای انرژی را از دست خواهیم داد.
به گزارش ایلنا، رحیم ممبینی خاطرنشان کرد: این تصمیم باعث واردات هشت میلیارد دلاری سوخت میشود.
کاهش سهم تولید
مشاور معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی هم با اشاره به مصوبه مجلس گفت: در پی این مصوبه یا میزان یارانه نقدی کاهش مییابد یا تعدادی افراد از دریافت یارانه محروم خواهند شد؛ در غیر این صورت سهم بخش بهداشت، تولید و دولت کاهش خواهد یافت.محمد کردبچه در گفتوگو با ایسنا خاطرنشان کرد: با این شرایط دولت در تامین مخارج خود با مشکل روبهرو خواهد شد و احتمالا این کاهش منابع دولت طرحهای عمرانی را تحت تاثیر قرار میدهد.
احتمال اختلال ارزی در بازار
رئیس امور برنامهریزی اقتصاد کلان معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور هم در اظهارنظری جداگانه مصوبه مجلس درباره هدفمندی یارانهها را زمینهساز بروز اختلال ارزی در بازار عنوان کرد.امیر باقری در گفتوگو با مهر با تشریح دستاوردهای مرحله اول هدفمندی یارانهها به تشریح اهداف دولت از پیشنهاد درآمد 120 هزار میلیارد تومانی در مرحله دوم برای سال جاری پرداخت و تصریح کرد: در شرایط فعلی چناچه مرحله دوم را انجام ندهیم یا اقدامهای لازم کنترل مصرف و قاچاق فرآوردههای نفتی انجام نشود، شاهد برخی مشکلات خواهیم بود.به گفته او، این مساله در شرایط محدودیتهای ارزی امسال، به اختلالهای شدید در بازار ارز منجر میشود و مخارج عمرانی دولت را نیز کاهش میدهد؛ چراکه نیاز ارزی به واردات سوخت، منابع ارزی دولت را محدود و امکان دخالت در بازار را کاهش میدهد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
گفت وگوی اختصاصی تپش با سرپرست دادسرای اطفال و نوجوانان تهران:
بهروز عطایی در گفت و گو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی «جامجم» با حجتالاسلام محمدزمان بزاز از پیشکسوتان دفاع مقدس در استان خوزستان