هر چند «تیگران سرگیسیان» نخست وزیر ارمنستان از توقف واردات گاز ازمنستان در روزجاری خبر داده است که مسئولان شرکت ملی گاز ایران این موضوع را تکذیب کردند.
یک مقام مسئول در شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه روند صادرات گاز ایران به ارمنستان عادی و طبیعی است، گفت: توقف صادرات گاز طبیعی به این کشور همسایه صحت ندارد و توقف صادرات گاز را تکذیب می کنیم.
ایران و ارمنستان سال 1383 قراردادی به منظور تهاتر گاز و برق امضا کردند که مطابق با این توافق قرار بود حجم صادرات گاز ایران تا سال 2010 میلادی به یک میلیارد متر مکعب در سال افزایش یابد.
در حال حاضر به طور متوسط روزانه بیش از یک میلیون متر مکعب گاز طبیعی از طریق تاسیسات مرزی نوردوز به این کشور همسایه صادر می شود که برای انتقال گاز طبیعی به ارمنستان خط لوله ای به قطر 30 اینچ و به طول 113 کیلومتر حدفاصل تبریز تا مرز ارمنستان ساخته شده است.
مدت قرارداد تهاتر گاز ایران و برق ارمنستان را 20 ساله بوده که قرارداد صادرات گاز ایران به ارمنستان یک قرارداد چهار جانبه میان شرکت ملی صادرات گاز ایران، شرکت توانیر، شرکت ایروان تی پی پی و شرکت برق ارمنستان است.
در همین حال هفته گذشته شرکت توزیع گاز آرگ ارمنستان که عمده سهام آن در اختیار شرکت گازپروم روسیه، خط لوله گاز وارداتی ارمنستان از ایران را خریداری می کند.
همزمان با این تغییر و تحولات گازی، برخی از نمایندگان پارلمان ارمنستان اعلام کرده اند: دولت این کشور تحت فشار مسکو مالکیت خط لوله انتقال گاز ایران به ارمنستان را به گاز پروم روسیه واگذار کرده است.
به اعتقاد نمایندگان پارلمان ارمنستان، گازپروم به منظور توقف واردات گاز طبیعی ارمنستان از ایران و یکه تازی روسها در بازار گاز ارمنستان، اقدام به خرید این خط لوله کرده اند.
در این بین، وارتان عیوضیان رئیس یکی از کمیتههای پارلمان ارمنستان در امور اقتصادی گفته است: زمانی که این خط لوله در حال ساخت بود، طرف روس با آن مشکل داشت و آنها اشتیاقی نسبت به این خط لوله نداشتند. در همه جای جهان در بازار کالاهای مختلف فشار وجود دارد.
افزایش واردات گاز از ایران از طریق این خط لوله به معنای کاهش وابستگی شدید ارمنستان به واردات گاز از روسیه است اما حجم گاز وارداتی از ایران از طریق این خط لوله از آغاز واردات در سال 2009، ناچیز بوده است.
بر اساس آمارهای دولتی، ارمنستان در سال گذشته میلادی، 500 میلیون متر مکعب گاز از ایران وارد کرده، در حالی که واردات گاز این کشور از شرکت گاز پروم روسیه حدود 2 میلیارد متر مکعب بوده است.
آرمن موسیسیان وزیر انرژی ارمنستان با اشاره به گران بودن گاز وارداتی از ایران، گفته است: ایران هر یکهزار متر مکعب گاز خود را به ترکیه و دیگر کشورها به قیمت 370 دلار می فروشد، اما قیمت گاز گازپروم روسیه 270 دلار برای هر یکهزار مترمکعب است.
تیگران سرگیسیان نخست وزیر ارمنستان هم امروز با ادعای گران بودن گاز ایران در مقایسه با گاز وارداتی روسیه اعلام کرد: کشورش واردات گاز از ایران را متوقف کرده است.(مهر)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم: