«علی فخر موحدی» درباره وضعیت فعلی نوسانات طلا و ارز در بازار آزاد، اظهار داشت: بهطور حتم نمیتوان انکار کرد که روند دوماهه آینده که در آن هستیم بهصورت نزولی است و کاملاً احساسی و غیرقابل پیشبینی حتی برای کارشناسان است و با هیچ معیاری جور درنمیآید.
وی با بیان اینکه بخشی از نوسانات بازار طلا به بازار داخل و بخش دیگر به بازار بین الملل مربوط است، افزود: بخشی که به بازار داخل مربوط میشود، جوّ روانی است که از گذشته در جامعه بوده، مردمی که هجوم میآوردند به خرید و قیمتها را بالا میبردند و دقت نداشتند که قیمتهای داخل بالای قیمت بین المللی قرار دارد، باید انتظار ضرر را داشته باشند.
مدیرعامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر ضمن اشاره به اینکه قیمت طلا در بازار داخلی بیدلیل بالا رفته بود، تصریح کرد: یکی از دلایل و نکات اصلی بالا رفتن قیمتها، ورود عوامل و شرکتهای اقماری، مؤسسات و بانکهای خصوصی، شرکتهای بیمه و پولهای سرگردان داخلی و پولهای هدفمند خارجی به بازارهای سوداگری مثل طلا، ارز و سکه است.
این فعال بازار طلا ادامه داد: سرمایه گذاری اینگونه شرکتها که پولهای زیادی در اختیارشان است، به این صورت است که از آنجایی که تولید از رونق افتاده پولهایشان را بهسمت تولید نمیبرند و بهسمت کالای واسطهای و گاهی اوقات ملک و آپارتمان میبرند، واسطهگری محسوب میشود و سودهای آنی و سرشاری را میتوان از آن کسب کرد که در هیچ اقتصاد سالمی مؤسسات مالی و شرکتهای اقماری بهسمت آنها نمیروند.
دلایل کاهش جهانی طلا
بهگفته فخر موحدی، چون بحث ورود به بازار سکه طلا، خرید و فروش شمش طلا و ارز نقد است، معمولاً در دفاتر مالی کمتر به آن اشاره میشود و کمتر اینگونه عملیات ثبت و رصد میگردد؛ به همین دلیل است که حضور نامحسوس مؤسسات مذکور را میتوان رصد کرد. در حال حاضر، پیشبینی مؤسسات مالی، سقوط قیمتهای فلزات در بورسهای بین المللی نبود و چنین پیشبینی نداشتند.
مدیرعامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر در همین ارتباط تصریح کرد: من در مصاحبههای گذشته پیشبینی نوسان بین 1200 تا 1400 دلار برای هر اونس طلا طی سال 2013 میلادی را داشتم. نوسان 100 دلاری در این برهه از زمان به چندین دلیل اتفاق میافتد؛ معمولاً طی مدتهای مشابه در سالیان گذشته قیمت اونس جهانی نوسانی طبیعی بین 5 تا 20 دلاری دارد، اما برای نوسان به وجود آمده، میتوان دلایلی را ذکر کرد.
وی در توضیح دلایل نوسانات جهانی طلا گفت: گزارشاتی که فدرال رزرو ارائه مینماید، برگههای اوراق مشارکتی که در عرصه بین المللی در بانکها و صندوقهای سرمایه گذاری عرضه میشود و گزارشات اشتغال در امریکا که بنای آن را دارد تا بیکاری به حدود 7% برسد، قیمتهای جهانی فلزات گرانبها را با کاهش مواجه میکند.
این فعال بازار طلا و جواهر ادامه داد: وقتی چنین اتفافی همزمان میشود با تسویه حسابهای بورسبازان بین المللی که پشت این صحنه نشستهاند و معاملات را رصد میکنند. (خاطرم هست که بارها به این موضوع اشاره کردهام) بورسبازان بین المللی دقیقاً رصد میکنند که کدام کشورها بیشترین خرید و کدام کشورها کمترین خرید را انجام میدهند (در زمینه شاخصهای ارزی و نوسانات قیمتهای فلزات گرانبها و نیمه گرانبها) چه گروهی معاملات (فیوچر) در دنیا انجام میدهند و چه گروهی در دنیا معاملات (آپشن) انجام میدهند.
چرا مردم فروشنده طلا و سکه شدهاند
فخر موحدی با تأکید بر اینکه معمولاً مؤسساتی هستند که وظیفه رصد کردن معاملات و ارائه گزارشات لحظهای را بهعهده دارند، تصریح کرد: این قبیل مؤسسات چه در خرید بهسمت بالا و چه در فروش بهسمت پایین، در هر دو صورت برنده هستند، متأسفانه بهدلیل عدم وجود ساختارهای برنامه ریزی شده و یا بهتر بگویم عدم امکان ارائه اینگونه خدمات در کشور ما، مردم بدون حساب و کتاب و بیبرنامه وارد این عرصهها میشوند.
وی افزود: بهطور مثال امروز که دوم تیرماه است مواجه میشویم با تعداد زیادی فروشنده که قریب به اتفاق آنها افراد غیرحرفهای هستند البته افراد حرفهای هم در این بازار دچار سردرگمی شدهاند و دلایل عمده آن این است که عرض کردم که پیشبینی سقوط به این شدت برای آنها قابل تصور در سطح بین المللی نبود اما این هم بهدلیل تسویه حساب بانکها با صندوقها، بانکها با بورسها و بانکها با بانکها در سطح بین المللی است. یعنی این معاملاتی که در سطح بین المللی انجام میشود، در ماه 6 میلادی به سررسید تسویهاش میرسد و همچنین در برج 10 میلادی هم دوباره سررسید تسویه دارد. یعنی حدود 4 ماه آینده ما منتظر نوسانات شدیدی خواهیم بود.
مدیرعامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر گفت: اگر شما این نوسانات را رصد کنید، نوسانات ارزش دلار در مقایسه با سایر ارزها، نوسانات ارزش طلا و سایر فلزات رنگی در مقابل ارزها و نوسانات شاخص بورسهای بین المللی (مثل سهام داو جونز و نزدک و S&P و...) و سایر سهامها دچار نوسانات شدید میشود. دلیل این نوسانات، تسویه حساب صندوقهای مالی با بانکها، بانکها با بورسها و بانکها با بانکها است.
روند نزولی طلا ادامه دارد
فخر موحدی در ادامه با پیشبینی نوسانات بازار طلا و ارز بیان کرد: همانطور که بارها عرض کردم، پیشبینی من از بازار، روند نزولی در داخل با توجه به جوّ روانی است که بعد از انتخابات ریاست جمهوری به وجود آمده بههرصورت بعد از اشاره حضرت آقا به حماسه سیاسی باید بهدنبال اجرای حماسه اقتصادی بود. اما این موضوع ساز و کارهای خودش را میطلبد.
بهاعتقاد وی، دولت دهم برای آن که یک حرکت مثبت دیگر در کارنامهاش داشته باشد، باید تمام تلاشش را بکند که قیمت ارز آزاد در بازار غیررسمی را تا حدودی به قیمت ارز در بودجه مصوب نزدیک کند. اگر ملاحظه فرموده باشید، قیمت ارز در بودجه حدود 2400 تومان تصویب شده اما از نظر من قیمت واقعی ارز این نیست، چون کشور ما کشور قدرتمندی است.
مدیرعامل صندوق توسعه صادرات طلا و جواهر تصریح کرد: قبل از گران شدن ارز در گذشته تعدادی موافق بالا رفتن ارز بودند و الآن ثابت شده که بالا رفتن قیمت ارز بهنفع کشور ما نیست و این نوسانات و بورسبازیها تنها بهضرر تولید کننده است. در واقع گروه حامی که از بالا رفتن قیمت ارز حمایت میکردند و به اجرای نسخههای بانک جهانی در کشور ما با ساختارهای اقتصادی خاص خود پرداختند و یا خود را به صادرکنندگان چسبانده بودند، الآن موافق گران شدن ارز نیستند.
وی در ادامه ضمن اشاره به اینکه تعدادی از آن گروه نوسانات مد نظرشان را با ایجاد جوّ روانی طی دو سال گذشته در کشور به دست آوردند و مردم را فقیرتر و کیسه خود را پُر کردند، اضافه کرد: در هر صورت چون تعداد زیادی از صادرکنندگان حتماً واردکننده مواد اولیه هم هستند و با توجه به این که بیشتر کالاهایی که ما در اینجا تولید میکنیم واسطهای است و کالاهایی است که نیاز به مواد اولیه وارداتی دارد بنابراین وقتی ارز بالا میرود قیمتهای مواد اولیه هم بالاتر خواهد رفت و در نتیجه، تمام قیمتهای کالاهای تمامشده، بالاتر خواهد رفت.
فخر موحدی با تأکید براینکه بالا رفتن قیمت ارز حتی بهنفع اکثر صادرکنندگان تمام نشده است، گفت: آنهایی که موافق بالارفتن قیمت ارز بودند اگر منصف باشند و الآن محاسبه کنند، خواهند دید که کشور دچار مشکل شده و به همین دلیل رهبر معظم انقلاب تذکر جدی برای ایجاد امنیت اقتصادی در جامعه به متولیان امر اقتصاد دادند. (تسنیم)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد