به گزارش خبرگزاری مهر، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران تصمیم شرکت خدمات ماهوارهای اینتلست در جلوگیری از پخش شبکههای ایرانی از جمله شبکه خبری انگلیسیزبان پرس تیوی را به شدت محکوم کرد و آن را از نظر قانونی توجیهناپذیر دانست.
صدا و سیما در نامهای الکترونیکی به شرکت اینتلست اعلام کرد: بدین وسیله اعتراض شدید خود را نسبت به تصمیم این شرکت در توقف ارائه خدمات ماهوارهای به صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران پس از پایان 30 ژوئن 2013 (9 تیر 1392) اعلام میکنیم. تصمیم اینتلست نه تنها ناقض قراردادهای دو طرفه بین این شرکت و صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران است بلکه با تعهدات اینتلست به موجب اساسنامه "سازمان بین المللی ارتباطات ماهوارهای (ITSO)" مغایرت دارد.
بر اساس قرارداد سازمان بین المللی ارتباطات ماهوارهایITSO، شرکت اینتلست باید خدمات ماهوارهای خود را بدون هیچگونه تبعیضی در اختیار همه اعضای این سازمان قرار دهد.
در این ایمیل آمده است: بهانههای امریکا برای تعلیق ارائه خدمات به شبکههای ایرانی "از نظر قانونی موجه نیست" و "خلاف تعهدات و اصولی" است که امریکا ادعای حمایت و وفاداری به آنها را دارد. صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در ایمیل خود تصریح کرد: اقدام اینتلست در قطع پخش ماهوارهای برنامههای شبکههای ایران موجب اختلال در جریان آزاد اطلاعرسانی و نقض حقوق عمومی همه افرادی خواهد شد که از این خدمات استفاده میکنند. صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد براساس قرار داد بین دو طرف، هیچ گزینهای به غیر از اقدام قانونی علیه شرکت اینتلست برای درخواست غرامت ندارد و از دولت ایران میخواهد بر اساس بند 19 اساسنامه سازمان بینالمللی ارتباطات ماهوارهای، احقاق حق کند. صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران همچنین به شرکت اینتلست توصیه کرد به تعهدات خود در قرارداد پایبند باشد و در تصمیم خود تجدید نظر کند.
شبکه پرس تیوی و دیگر شبکههای ماهوارهای ایران از ژانویه 2012 میلادی هدف موج حملات دولتهای اروپایی و شرکتهای ماهوارهای قرار گرفتهاند. اینتلست این تصمیم را به دنبال تصمیم مشابه شرکت خدمات ماهوارهای یوتلست و دیگر شرکتهای ماهوارهای مبنی بر قطع پخش برنامههای رادیو و تلویزیونی ایران در چندین کشور غربی از جمله انگلیس، فرانسه، آلمان و اسپانیا اتخاذ کرده است. شرکتهای اروپایی ارائه خدمات ماهوارهای ادعا میکنند در پیروی از تحریمهای ضد ایرانی، پخش ماهوارهای برنامههای شبکههای ایرانی را متوقف کردهاند.
این درحالی است که مایکل مان، سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به پرس تیوی گفته است، این تحریمها مشمول رسانههای ایرانی نمیشوند. در همین حال، میشل د روزن، رییس اسرائیلی ـ فرانسوی شرکت خدمات ماهوارهای یوتلست، با ارسال نامه به شرکتهای ماهوارهای خواسته است، همکاری خود را با شبکههای ایرانی متوقف کنند. لابی اسرائیل در امریکا نیز آشکارا از روند تلاش اروپا برای ساکت کردن صدای رسانههای ایرانی در اروپا حمایت کرده است.
فعالان رسانهای از جمله انجمن صنفی روزنامه نگاران فرانسه، حمله به شبکههای ایران را نقض آزادی بیان دانستهاند؛ نقضی که توسط دولتهای اروپایی که خود دم از آزادی بیان میزنند، آغاز شده است.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد