
صبح روزهای تعطیل بهترین زمان برای خودرویی است که مدتهاست رنگ تمیزی به خود ندیده، کنار جوی آب کنار خیابان پارک کنند و آن وقت با یک سطل آب و پودر شوینده و یک لنگ قدیمی به جانش بیفتند.
تابلوی «شستوشوی خودرو اکیدا ممنوع» برای این شهروندان بیمعناست، یا حداقل ترجیح میدهند وقتی نگاهشان به این تابلو میافتد خودشان را به آن راه بزنند که انگار اصلا تابلو را ندیدهاند، برای آنها اصلا مهم نیست متهم به قانونشکنی شوند، یا متهم به اینکه با این کارشان چهره شهرشان را زشت میکنند، مهم این است که بدون هیچ هزینهای خودروی شخصیشان را با آب جوی کنار خیابان تمیز و پاکیزه کردهاند، آن هم بدون اینکه با پرداخت هزینه ده هزارتومانی کارواش به جیبشان ضرر زده باشند.
اینجا همه نوع خودرویی برای شستوشو توقف میکند، از مینیبوس و تاکسی گرفته تا پژو.
شهروندی که در حال شستن خودروی پراید کنار جوی آب یکی از خیابانهای شهر است، میگوید: راننده تاکسی هستم و برایم صرف نمیکند در ماه مبلغی را برای شستوشوی خودروی خود به کارواشها بپردازم، اگر هم بخواهم آن را در منزل بشویم مجبورم با صاحبخانهام درگیر شوم، به همین دلیل برای شستوشو کنار این جوی میآیم که نه هزینهای دارد و نه موجب اعتراض کسی میشود.
در واقع بیشتر افرادی که اینجا در حال شستوشوی خودروی خود هستند برای کمکردن هزینههای مصرفی و کاهش مخارج ماهانه خود به اینجا میآیند، در حالی که از یکسو قانونشکنی میکنند و از سوی دیگر موجب آزار خانوادههایی میشوند که منازل آنها در خیابانهای اطراف این جویهاست.
شهروندی که ساکن یکی از خیابانهای منطقه 6 تهران است، میگوید: مقابل خانه ما جوی آبی است که از محلههای اطراف برای شستوشوی خودروی خود به اینجا میآیند، متاسفانه اعتراض اهالی محل هم تاکنون بینتیجه بوده است، انگار سراسر خیابان محل زندگی ما تبدیل به کارواش خودرو شده است.
این کار هم چهره محلهمان را زشت کرده و هم علاوه بر آلودهشدن محیط زندگیمان، هزینه زیادی را برای نظافت محله به اهالی تحمیل کرده است.
کارواش خیابانی؛ کاسبی جدید
یک سطل پر از آب و پودر شوینده، یک تکه پارچه، جوی روان کنار خیابان و صف طولانی خودروهایی که پشت هم ردیف شدهاند، شیوه امرار معاش گروهی است که از راه شستوشوی خودروی شهروندان به روش دستی در کنار خیابان برای خود کاسبی راه انداختهاند.
این روزها دیدن برخی که در حاشیه بزرگراهها و کانالهای آب به شستوشوی خودروهای دیگران میپردازند، صحنهای عادی برای شهروندان شده است.
رونق مشاغل کاذب، از جمله تبعات مشکلات اقتصادی و معیشتی در شهرهاست که پایتخت نیز با توجه به شرایط جمعیتی و مشکلات ریز و درشت ناشی از شهرنشینی از این قضیه مستثنا نیست.
کارواش خیابانی خودرو با استفاده از آب کانالها و جویهای کنار خیابان بیشتر جمعهها صبح تا عصر در پایتخت در حاشیه بزرگراههایی همچون باقری یا ستاری تشکیل میشود و افرادی به طور گروهی یا خانوادگی خودروهای مردم را میشویند.
شستن خودرو در کنار خیابانهای تهران در حالی صورت میگیرد که در محلات مختلف شهر، کارواشهای نیمهمکانیزه و دستی فعال هستند. در کارواشهای نیمهمکانیزه، هزینه شستن خودرو بین چهار تا هشت هزار تومان است که با تمیزکردن داخل خودرو و صندوق عقب به ده هزار تومان میرسد.
عواقب این اتفاق ناخوشایند علاوه بر نازیباکردن چهره خیابانهای شهر در بیشتر موارد، ازدحام خودروها در معابر و ترافیک و کندی حرکت وسایل نقلیه را نیز رقم میزند.
برخورد شهرداری با شستوشوی خودرو در معابر
شستوشوی خودروها در کنار خیابان و بزرگراهها علاوه بر زشتکردن چهره شهر، مشکلات بهداشتی به همراه داشته و بر آلودگیها میافزاید.
معاون خدمات شهری شهرداری تهران با بیان اینکه شغل شستوشوی خودرو در معابر عمومی از جمله معضلات در شهرهای بزرگ مانند تهران است، میگوید: متاسفانه در کنار برخی بزرگراههای شهر و معابری که کانال آب در آن جریان دارد، این اتفاق بخصوص در روزهای تعطیل رخ میدهد که شهرداری طبق وظیفه خود با این معضل برخورد میکند.
مجتبی عبداللهی با اشاره به اینکه شستن خودرو در کنار خیابان، سد معبری برای عبور و مرور شهروندان محسوب میشود که ماموران اداره ساماندهی و رفع سد معبر شهرداری باید با موارد شستن خودرو کنار خیابان برخورد کنند، تاکید میکند: بیشترین نقش را در برخورد با چنین ناهنجاری هایی، شهروندان به عهده دارند که با مراجعه نکردن به این افراد، زمینه حذف شستوشوی خودرو در حاشیه معابر را فراهم کنند.
عبداللهی با تاکید بر اینکه ماموران رفع سد معبر نواحی 123گانه شهر تهران ملزم به برخورد با شستوشوی خودرو در معابر عمومی هستند، تصریح میکند: در حاشیه تمام معابر، بزرگراهها و کانالهایی که امکان شستوشوی خودرو وجود دارد، تابلوهای ممنوعیت شستوشو نصبشده و شهروندان باید به آن توجه کنند.
جریمه 30 هزار تومانی در قانون جرائم رانندگی
صرف نظر از اینکه شستوشوی خودرو در معابر عمومی، به نوعی کمک به آشفتگی و زشتی چهره شهرمان است و افرادی که این کار را میکنند، در واقع وظیفه شهروندی خود را در این زمینه نادیده میگیرند، شستن خودرو در معابر عمومی و در جویهای کنار خیابانها، زیر پا گذاشتن ماده 163 قانون جرایم رانندگی است و تخلف محسوب میشود. پلیس راهور هم در صورت مشاهده با رانندگان متخلف برخورد خواهد کرد.
رئیس پلیس راهور تهران در گفتوگو با جامجم در این باره میگوید: بر اساس آییننامه راهنمایی و رانندگی در هر نقطه از معابر عمومی اگر خودرویی در حال شستوشو، تعویض روغن یا تعمیر باشد چه در طول مسیر خطوط شریانی درجه یک و 2 و چه در آزادراهها، پلیس راهنمایی و رانندگی موظف است این خودروها را اعمال قانون کند و این موضوع به صراحت در ماده 163 قانون جرایم رانندگی آمده است.
به گفته حسین رحیمی، شستوشو، تعویض روغن یا صافکاری خودرو در حاشیه معابر عمومی شهر نقض صریح قانون محسوب شده و مبلغ 30 هزارتومان جریمه به همراه دارد.
البته بجز موضوع شستوشوی خودرو که عمدتا توسط شهروندان در جویهای حاشیه خیابانهای شهرمان انجام میشود، خطاب رئیس پلیس راهور تهران به برخی تعمیرگاههای خودرو نیز است که برای تعمیر یا صافکاری خودروی شهروندان حاشیه خیابان را اشغال میکنند که به گفته سردار رحیمی این موضوع هم تخلف محسوب شده و پلیس با آن برخورد میکند.
این کار در شأن شما نیست!
روی سخن ما با آن شهروندانی است که ترجیح میدهند به جای اینکه ماهی یکبار فقط ده هزارتومان برای شستوشوی خودروی شخصیشان کنار بگذارند، پاچههای شلوار را بالا بزنند و با یک سطل آب و تکهای پارچه آن هم به نازیباترین شکل ممکن، خودرویشان را در جوی کنار خیابان بشویند.
این کار شما هم نوعی تخلف است، هر چند کوچک که شاید در میان دهها تخلف ریز و درشت در قانون جرایم رانندگی اصلا به چشم هم نیاید، اما به هر حال مصداقی از قانونشکنی است، با این توصیف شاید دیگر وقت آن رسیده که برای شستوشوی خودروی شخصیتان به شیوههای دیگری متوسل شوید چرا که شستوشوی خودرو در جوی آب کنار خیابان نه در شأن شماست و نه در شأن شهرمان.
پوران محمدی - گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
رئیس انستیتوپاستور ایران در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
علی بخشیزاده، معاون صدای رسانهملی در گفتوگو با «قابکوچک» مطرح کرد