این موارد شاید چین را برای خیلیها تداعی کند، اما قانون تک فرزندی بالاخره کار دست چینیها داد و سبب شد روز گذشته رسانهها از تصویب قانونی عجیب خبر بدهند که میتواند به یکی دیگر از معرفه های جدید چین بدل شود.
این قانون ملاقات و سرزدن به والدین سالخورده را اجباری کرده و برای قانون شکنان جزای نقدی و حبس در نظر گرفته است، طبق این قانون، جنجالی اشخاص بزرگسال نباید به والدین خود بیتوجهی کرده بلکه باید نیازهای معنوی آنها را شناخته و برای برآورده شدنشان اقدام کنند.
طبق این قانون افرادی که دور از والدین خود زندگی میکنند موظفند مرتب به شهر خود برگشته و سراغی از پدر و مادرشان بگیرند.
کارشناسان میگویند جزئیات این قانون مشخص نشده و معلوم نیست که فرزندان باید هر چند وقت یکبار به پدر و مادر خود سر بزنند به همین دلیل برخیها ادعا میکنند این قانون ضمانت اجرایی ندارد و چنین رفتارهایی باید از درون هر انسان برانگیخته شود، اما حقوقدانان در مقابل ادعا میکنند این قانون حداقل میتواند نقش آموزشی داشته و مانند تلنگری فرزندان یکی یک دانهای را که در جستجوی کار به شهرهای بزرگ مهاجرت کردهاند به خود آورده و آنها را به یاد والدینشان بیندازد؛ زیرا طبق آمار حدود یک هشتم جمعیت این کشور میلیاردی را افرادی تشکیل میدهند که بیش از 60 سال از عمرشان سپری شده است، جالبتر این که حدود 50 درصد این افراد سالخورده به تنهایی روزگار میگذرانند.
به همین دلیل این روزها نحوه برخورد و نگهداری از افراد سالخورده به یکی از دغدغههای چینیها تبدیل شده است.
طبق آمار سال 2010 حدود 178 میلیون نفر در چین زندگی میکنند که بیشتر از 60سال دارند، آنچه چینیها را بیشتر نگران میکند این است که پیشبینیها از این حکایت دارد که تعداد این افراد تا سال 2030 دو برابر خواهد شد.
هر چند با انتشار این خبر برخی کاربران دنیای مجازی ایرادهایی به این قانون گرفته و آن را ناکارآمد خواندهاند، اما حقوقدانان چینی معتقدند این قانون میتواند نقطه عطفی باشد برای تصویب قانونهای مشابه دیگر.
مهدی آیینی - گروه جامعه
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد