روی خوش همسایگان عرب

انتخاب شیخ دیپلمات به منصب ریاست جمهوری در ایران، امیدهای زیادی را در حوزه سیاست خارجی به وجود آورده است که یکی از آنها درخصوص روابط با کشورهای عرب منطقه است؛ روابطی که در سال‌های گذشته چندان گرم نبوده و در سال 1392 یکی از پرتنش‌ترین دوره‌های خود را سپری می‌کند. گویا شرایط با انتخاب روحانی تغییراتی کرده است.
کد خبر: ۵۷۸۴۹۷
روی خوش همسایگان عرب

وی شخصیت ناشناخته‌ای برای همسایگان عرب نیست و ذاتا یک دیپلمات به شمار می‌رود که تجربیات او پس از انقلاب عمدتا در حوزه سیاست خارجی بوده است.

روحانی در جریان تبلیغات انتخاباتی خود، موضوع بهبود روابط با همسایگان را به عنوان اولویت در سیاست خارجی مطرح کرد که این امر در میان همسایگان بازخورد مطلوبی داشت و زمینه را برای تغییر شرایط مهیا می‌کرد.

او همان‌طور که در نخستین کنفرانس خبری خود گفته بود معمار اولین موافقت‌نامه امنیتی ایران و عربستان بوده و از پیشنیه‌ای موفق در این امر برخوردار است و در عین حال حمایت و پشتیبانی آیت‌الله هاشمی رفسنجانی که از شهرت و اعتبار ویژه‌ای نزد اعراب برخوردار است، بر حسن نظر اعراب بر وی افزوده است.

با انتخاب روحانی، سران کشورهای عربی همسایه در شمار نخستین شخصیت‌هایی بودند که با ارسال پیام تبریک برای رئیس‌جمهور یازدهم برای او آرزوی توفیق کردند و این امر را می‌توان نشانه‌ای از تغییر مختصات در روابط ایران با کشورهای عربی دانست حتی این روزها خبرهایی در برخی از رسانه‌های عربی منتشر می‌شود که از سفر رئیس‌جمهور منتخب به برجسته‌ترین کشور عربی یعنی عربستان سعودی خبر می‌دهد.

اگرچه این خبر تائید نشده است، اما انتشار چنین خبری نشان از این دارد که روابط تهران و ریاض که بر اثر تحولات اخیر منطقه‌ای و بین‌المللی در منطقه بشدت سرد شده بود، می‌تواند تغییر کند و به نظر می‌رسد عربستان به راهکارهایی برای بهبود روابط با ایران می‌اندیشد بنابراین فرصتی مناسب برای ایران ایجاد شده است تا وضع فعلی منطقه را به ساحل آرامش و امنیت برساند.

اگر روابط با عربستان بهبود یابد، این وضع بر دیگر همسایگان ایران نیز تسری پیدا خواهد کرد زیرا که اعراب همواره در تنظیم روابط با کشورمان پیرو فضای بین‌المللی بوده‌اند، گرچه در خصومت ممکن است بر دیگران پیشی بگیرند، اما در برقراری روابط دوستانه دنباله‌رو هستند.

در عین حال باید در نظر داشت که نباید گرفتار خوش‌بینی غیرواقعی شد. حل بحران‌هایی مثل سوریه و بحرین و فائق آمدن بر نزاع‌های طایفه‌ای که بر روابط ایران و اعراب سایه افکنده است، بسیار پیچیده و دقیق است و وقتی زمان برنامه‌ریزی و اقدام فرا برسد، روشن است که کار ساده‌ای نخواهد بود.

کتایون مافی - گروه سیاسی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها