ماجرای ادغام وزارت ورزش و جوانان به تابستان 90 و زمانی برمیگردد که نمایندگان مجلس این طرح را به دولت دهم تحمیل کردند تا بتوانند از این طریق معاون رئیسجمهور در سازمان تربیت بدنی را مجبور به پاسخگویی کنند، به همین دلیل متاسفانه دولت هم همواره آنطور که باید و شاید مسائل وزارت ورزش و جوانان را جدی نگرفته و نمیگیرد تا آنجا که وظایف مدیران وزارت ورزش و جوانان تاکنون تدوین نشده است.
مهدی هاشمی، عضو فراکسیون ورزش مجلس نهم درباره این که طرح ادغام از سوی چه کمیسیونی مطرح شد به جامجم میگوید: کالبدشکافی این ماجرا سودی ندارد، آنچه قابل توجه است این نکته که مجموعهای که در وزراتخانه مستقرند، مدیریت اصلیشان ورزشی بوده و مسائل جوانان فراموش شده است.
هر چند که به نظر کارشناسان وزارت ورزش و جوانان توفیقاتی به دست آورده، اما بر کسی پوشیده نیست این وزارتخانه در بحث جوانان ضعیف عمل کرده است.این در حالی است که تاکنون شرح وظایف وزارت ورزش و جوانان تدوین نشده به همین دلیل باید درباره مسائل جوانان توجه اساسی شود، بنابراین اگر قرار است حوزه جوانان از وزارت ورزش جدا شود باید تمامی جوانب در نظر گرفته شده تا برای جدایی و ادغام هزینه و وقت بیشتری تلف نشود.
هاشمی ادامه میدهد: در زمانی که دولت جدید تا چند روز دیگر فعالیت خود را شروع میکند، نباید در این باره عجله کرد.
باید کارهای کارشناسی انجام شده و در دولت جدید این طرح بررسی و چنانچه به نفع جوانان و کشور بود، عملی شود.
تفکیک بهتر است
موافقان تفکیک حوزه جوانان از ورزش در وزارتخانه ورزش و جوانان میگویند، جدا شدن جوانان از وزارت ورزش سبب تقویت هر دو نهاد میشود.
محمدرضا تابش، نایب رئیس فراکسیون ورزش مجلس دراین باره به جامجم میگوید: به نظر میرسد دولت جدید تمایل دارد، بیشتر به مسائل جوانان بپردازد و از آنجا که ادغام این بخشها موجب شده بود مسائل مربوط به جوانان در میان امور ورزشی گمشود، تفکیک آنها مطلوب به نظر میرسد.
تابش تاکید میکند، نیازی به تشکیل وزارتخانه جدید نیست بلکه سازمان ملی جوانان در حد سازمان باقی خواهد ماند، ولی قویتر از قبل عمل خواهد کرد.
یوناتن بتکلیا، عضو هیات رئیسه فراکسیون ورزش مجلس معتقد است، ادغام ورزش و جوانان اشتباه محض بوده است.
او میگوید: این ماجرا باید قبل از معرفی کابینه جدید مشخص شود تا رئیسجمهور جدید بتواند تصمیمهای بهتری بگیرد.
اتلاف وقت است
اگر از مخالفان این طرح درباره دلایلشان بپرسید، خواهید شنید آنها عنوان میکنند در حالی که بیشتر کارهایی که برای جوانان شده در حد بررسی و ابراز نگرانی بوده، تفاوتی نمیکند این کارها در وزارتخانه انجام شود یا سازمان ملی جوانان. آنها معتقدند باید برای پرداختن به مشکلات جوانان تصمیمهای اساسی گرفت، زیرا چنین طرحهایی باری از روی دوش جوانان برنمیدارد.
عسگر ملکی، مدیرکل دفتر برنامهریزی وزارت ورزش و جوانان معتقد است اگر قرار است کاری برای جوانان انجام شود، بهتر است به کارهای اساسی پرداخت، زیرا طرح ادغام یا تفکیک دو بخش خیلی دمدستی است و سودی جز اتلاف وقت ندارد، او در این باره به جامجم میگوید: این روزها برخی نمایندگان بحث تفکیک بخش جوانان را از وزارت پیش کشیدهاند به نظرم آنها باید نظر نمایندگانی که تابستان 90 روی طرح ادغام این دو بخش پافشاری میکردند، بررسی کنند. علاوه بر این برخی مخالفان این طرح هشدار میدهند در صورت تفکیک این دو بخش از یکدیگر فقط مشخص کردن ردیف بودجه برای سازمان ملی جوانان ممکن است تا سال 94 زمان ببرد.
از این گذشته از وقتی سازمان ملی جوانان با وزارت ورزش ادغام شده هیچکدام از این دو بخش تمایلی برای پوشش دادن وظایف بیشتر ندارند به همین دلیل به نظر میرسد تاکنون همکاری این دو بخش فقط در حد تابلوهای آنها با هم بوده است. از طرفی این روزها بیشتر مدیران در بخش جوانان و ورزش سعی دارند به دوران گذشته خود برگشته و ماجرای تفکیک را پیش کشیدهاند.
جالب اینجاست که وظایف مدیران و مسئولان این بخشها تاکنون مشخص نشده و آنطور که باید این دو سازمان باهم ادغام نشدند، زیرا اگر این کار درست انجام شده بود، بهتر میشد به مشکلات جوانان پرداخت، چون با وجود مکانهای ورزشی مانند استادیومها و باشگاهها، مسئولان راحتتر میتوانند به جوانان دسترسی داشته باشند.
این در حالی است که سازمان جوانان نیز تاکنون فقط به کارهای پژوهشی بسنده کرده است به همین دلیل تاثیر فعالیتهای این سازمان تاکنون در جامعه ملموس نبوده، برای نمونه در زمینه آمار اشتغالزایی در دولت نهم و دهم که مدتی قبل خبرساز شد، این بخش باید آماری ارائه میکرد ولی متاسفانه مسئولان آن سکوت کردند.
عسگری ادامه میدهد: از طرفی به نظر میرسد دولت جدید در یافتن وزیری که در دو حوزه تسلط لازم را داشته باشد با مشکل روبهروست و به فکر این جدایی افتاده است.
نکته دیگری که سبب شده بخش جوانان کارایی لازم را نداشته باشد، این است که مسئولان این بخش تمایل دارند فقط کارهای ستادی انجام دهند علاوه بر این حوزه ورزش به قول معروف سینهچاکان زیادی دارد، اما بخش جوانان تاکنون بدون متولی بوده به همین دلیل به نظر میرسد اگر وزیری پیدا شود که بتواند به دو حوزه اشراف کامل داشته باشد، جدا نشدن دو بخش مانع اتلاف وقت و سرمایه شود، زیرا با توجه به ماده 100 قانون بودجه امسال دستگاههای اجرایی مجاز شدهاند تا یک درصد از اعتبارات خود را در امور زنان و جوانان هزینه کنند.
با توجه به این ماده قانونی، وزارت ورزش و جوانان میتواند به عنوان یک مشاور به دیگر نهادها راهنمایی های لازم را داده و عملکردش در بخش جوانان محدود به پژوهش و رصد نماند.
طرحهای کاغذی
تاکنون طرحهای زیادی از سوی وزارت ورزش و جوانان مطرح شده، اما در حالی که چند روز بیشتر از عمر دولت دهم باقی نمانده است، این طرحها فقط روی کاغذ بوده و از این فراتر نرفتهاند، برای نمونه میتوان به پیشنهاد 9 گانه ازدواج اشاره کرد.
هر چند مسئولان سعی داشتند با ارائه این بسته شرایط ازدواج را آسان کرده و جوانان را به این کار تشویق کنند، اما این طرح تا به امروز از سوی دولت تصویب نشده است، مسئولان در این طرح از از حذف ضامن و تامین مسکن جوانان خبر داده بودند.
یکی دیگر از مسائلی که وزارت ورزش و جوانان میتوانست در حل آن بهتر عمل کند پرداخت وام ازدواج بود هرچند که افزایش وام ازدواج از سه به پنج میلیون تومان در حد حرف باقی ماند، اما متاسفانه در سال 91 خیلی از جوانان نتوانستند همین وام سه میلیون تومانی را دریافت کنند، زیرا طبق آمارهای منتشر شده سال گذشته فقط حدود 60 درصد از متقاضیان وام ازدواج وام گرفتند.
یکی دیگر از طرحهای بیسرانجام را باید حساب سپرده ازدواج جوانان دانست که هنوز هم به گفته مسئولان در گرو پاسخ بانک مرکزی است، قرار بود سود سپردهگذاری در حساب سپرده ازدواج جوانان وقف امور حمایتی ازدواج جوانان شود بنابراین میتوان روی این نکته تاکید کرد که وعدههای مسئولان در سازمان جوانان اغلب در حد حرف باقی مانده، زیرا آنها همیشه دم از بالا رفتن سن ازدواج در کشور زده و تقصیرها را به گردن مشکلات فرهنگی انداخته و میاندازند، اما در مقابل بجز برگزاری جشنوارههایی مانند پیوند آسمانی یا نامگذاری روزها به نام روز بدون طلاق کاردیگری انجام ندادهاند.
مهدی آیینی - گروه جامعه
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد