یک پیشنهاد دیپلماتیک

در حاشیه سفر هیات ایرانی به نیویورک اتفاقی افتاد که چنان سایه سیاست آن را فروپوشاند که فرصتی برای دیده شدن نیافت؛ آن اتفاق بازگشت شیردال ایرانی به سرزمین مادری بود. موجودی افسانه‌ای که اروپایی‌ها درباره آن معتقدند «پنجه شیردال شفابخش بوده و پر آن می‌توانست چشمان نابینا را بینایی ببخشد...».
کد خبر: ۶۰۳۸۳۰
یک پیشنهاد دیپلماتیک

با این حال به نظر می‌رسد اظهاراتی که پس از مذاکره تلفنی روسای جمهور دو کشور ایران و آمریکا در نیویورک از سوی اوباما بیان شد، چنان گره‌ای بر گره‌های گذشته روابط دو کشور افزود که گویی نه از پنجه شیردال کاری برآید و نه پر بینایی‌بخشش راه به‌جایی می‌برد.

اما ریشه این گره خوردن‌های پیاپی در روابط ایران و آمریکا را باید در همان واقعیتی دید که دیروز رهبر معظم انقلاب به آن اشاره کردند: «غیرقابل اعتماد بودن کاخ سفید». کشوری که پیش از این نیز در همان حال که به دشمن متجاوز به خاک کشورمان سلاح می‌فروخت، خواستار معامله با ایران می‌شد و درست در هنگام همکاری برای مقابله با آنچه تروریسم در منطقه می‌خواند، ایران را در فهرست «محور شرارت» خودساخته قرار می‌داد و اکنون نیز درست در همان حال که از «احترام متقابل» میان تهران و واشنگتن دم می‌زند، گزینه نظامی را علیه کشورمان روی میز نگاه می‌دارد تا نشان دهد منطق زورگویی چشم‌های سیاستمداران این کشور را بر این واقعیت بسته است که اصل اول دیپلماسی اعتمادزایی است و بس!

حالا سرنوشت نشستن پای میز مذاکره با کشوری که شاید بتوان آن را گروگانی در اختیار اقلیتی محدود خواند، چنان برای دیپلمات‌های کشورمان پیچیده شده که شاید نتوان به‌راحتی فرجامی برای آن متصور بود.

رهبر فرزانه انقلاب با تکیه بر سابقه تاریخی رفتار ایالات متحده این کشور را عهدشکن می‌نامند و این بدبینی در کوتاه‌زمانی پس از مذاکره نیویورک و در قامت تغییر رنگ رئیس‌دولت این کشور خود را بروز داده و با این حال دیپلمات‌های کشورمان می‌خواهند از طریق سخن گفتن با کشوری که مدام در حال تغییر رنگ است، ماهیت این کشور را آشکار کنند؛ این ماهیت که بیش از آن‌که واقعی باشد، «هالیوودی» و برآمده از داستان‌سرایی‌های تخیلی برنامه‌سازان تلویزیونی و سینمایی است.

با این حال اگر بنابر افسانه‌گرایی است، شاید بازگشت به اسطوره شیردال چندان بی‌معنا نباشد، چراکه می‌گویند یکی از افسانه‌هایی که درباره شیردال (همان هدیه نیویورکی) گفته شده این است که بر دروازه شهر «تِبس» در مصر باستان می‌نشست و از رهگذران معنای برخی ضرب‌المثل‌ها را می‌پرسید؛ هر کسی پاسخ غلط می‌داد، او را روی تختی می‌خواباند و اگر بدنش بزرگ‌تر از تخت بود، قسمت‌های اضافه را می‌برید و اگر کوچک‌تر بود، بدنش را می‌کشید تا به اندازه‌ تخت شود.(کنایه از آن‌که قصد و ارزش واقعی خود را بازشناسد.)

حالا شاید بد نباشد تا دیپلمات‌های کشورمان در جریان مذاکرات ژنو، شیردال هدیه گرفته را با خود بر سر میز مذاکره ببرند تا از دیپلمات‌های آمریکایی حاضر در این نشست درباره معنای این ضرب‌المثل ایتالیایی بپرسند که «گرگ شاید موهاش رو ازدست بده ولی خصلتش رو نه...»؛ شاید در پس پاسخ به این مثل و عاقبتی که شیردال برای آنان رقم خواهد زد، دیپلمات‌های آمریکایی نیز متوجه وزن و اندازه خود در مذاکره با ایران شوند، با فاصله گرفتن از تصویر خودساخته، از آمریکایی قدرتمند و ایرانی ضعیف، بار دیگر به خود یادآوری کنند که «احترام متقابل» نه از ادبیات تهدید که از دل درک بزرگی طرف مقابل گفت‌وگو برمی‌خیزد.

مصطفی انتظاری‌ هروی - گروه سیاسی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۳
هموطن
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۴
۰
۰
درود بر شما تحلیل بسیار عمیق ،علمی و زیبائی ارائه نمودید ، امیدوارم برای یكبارهم كه شده غربی ها سر عقل آمده و با احترام واقعی متقابل و ارزش نهادن به سایر ملل و نه از مسند قدرت طلبی و كوچك بینی پای میز مذاكره آمده و آنوقت چهره واقعی ایران و ملسمانان را ببینند و بفهمند كه درصورت رعایت اصل احترام و مساوات ایرانی جماعت برای گفتگوی صادقانه و از روی احترام به ازای هر قدم مثبت آنها چند قدم مثبت برخواهد داشت . درود بر ایران و ایرانی و پاینده باد ایران
حقیقت
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۴
۰
۰
كشور ما در تحریم هست دنیای امروزی دنیایی هست كه اگركشوری تحریم بشه مردم اون كشور از لحاظ اقتصادی دچار مشكل میشن كشور ماتحریم شده و هررروز اقتصادما داره بدتر میشه و مشكلاتی كه به همراه فقر میاد هم گریبان گیر كشور هست. امریكا همدست اصلی اسرائیل هست كشور ما اگر با امریكا دوستی داشته باشه باید یا نسبت به اسرائیل بی تفاوت باشه و یا دوست . این چیزی هست كه امریكا می خواد . سیاستمداران دو كشور امریكا و ایران هم می خوان این موضوع رو با مذاكره حل كنند .اگر اسرائیل با امریكا روابطش به هم بریزه یا اصلا خودش از داخل دچار مشكلات داخلی بشه و خود به خود از بین بره باور كنید همه مشكلات ما هم حل میشه . من جزئیات رو نمی دونم اما باید یك راهی بجز جنگ برای حذف اسرائیل از دخالت های بی جاش در مسایل ایران باش . واقعا راه دیگری نداریم . البته ما به هیچ عنوان نباید جنگی رو آغاز كنیم .
mehrdad
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۴
۰
۰
امریكایی ها میخواهند از فرصت به اصطلاح رو به بهبود روابط ایران و آمریكا جهت موجه و قانونی بودن دولت اسرائیل استفاده كند و اسرائیلی كه در این چند سال اصلآ به حساب نمی آمد و مسئولین سیاسیش (نتانیاهو)چون دلقكی در مجامع عمومی حاضر میشد و و پرت و پلا میگفت را در عرصه بین الملل قابل پذیرش جلوه دهد برای همین اوباما چپ و راست در مصاحبه های خود میگوید كه در رابطه با ایران با اسرائیل مشورت میكنیم و تمام جریان را به اطلاعشان میرسانیم،اسرائیل كه باشد كه راجع به ایران اظهار نظر كند یا تهدید كند؟؟

نیازمندی ها