نگاهی به برخی اظهارات عوامل دستاندرکار جشنواره این نگرانی را تشدید میکند که گویی به این باجخواهیها رسمیت بخشیده و آن را پذیرفتهاند.
آیا وزارت ارشاد برای شرکت چند شاعر بیگانه با ارزشهای انقلاب باید تن به خواستههای آنان بدهد؟
در پی نفوذ برخی از جریانهای انحرافی به جشنواره شعر فجر و طرح ادعاها و پیشنهادهایی از جمله تهیه و صدور بیانیه برای محکومیت سانسور، تهیه آمار کتابهای توقیف شده و برگزاری بزرگداشتهایی برای احمد شاملو، سیمین بهبهانی و محمد مختاری، برخی شاعران ضمن انتقاد از این اتفاقات آن را محکوم کردند و غیرقانونی دانستند.
به گزارش جامجم، حدود دو ماه از انتصاب عبدالجبار کاکایی به عنوان دبیر هشتمین دوره جشنواره شعر فجر میگذرد؛ جشنوارهای که قرار است در بهار پیش رو برگزار شود. اما طی هفتههای اخیر شاهد نفوذ جریانهای انحرافی به بدنه این جشنواره و اظهارنظرهای عجیب و غریب از این رویداد مهم فرهنگی کشورمان بودهایم.
به عنوان نمونه کاکایی، دبیر این جشنواره در گفتوگویی از برگزاری جلسهای با اعضای کمیته اجرایی خبر داده که در آن جلسه مباحثی مطرح شده است. از جمله آنکه در سایت رسمی جشنواره بخشی برای پیگیری کتابهای شعر توقیفشده راهاندازی شود تا تعداد کتابهای شاعرانی که به هر دلیلی از جمله سانسور نتوانستهاند کتاب خود را منتشر کنند، مشخص شود.
از سوی دیگر یکی از اعضای دعوت شده به اتاق فکر جشنواره که نامش به عنوان عضو کمیته اجرایی هشتمین دوره جشنواره شعر فجر مطرح شده در اظهارنظری دیگر، دورههای گذشته جشنواره را به یک «شو» تشبیه کرده و عقبه فکری وزارت ارشاد را عقبهای توصیف کرده است که سانسور را قانونی میداند و دوست ندارد جریان مستقل شعر در کشور حضور داشته باشد. این فرد در ادامه گفت و گویش برای شرکت همفکرانش که از آنها به عنوان شاعران مستقل یاد می کند چند شرط تعیین کرده است.
1. دیدار این دسته از شاعران با وزیر ارشاد
2. محکومیت سانسور و صدور بیانیه ای از سوی ارشاد در محکومیت آن.
3. برگزاری بزرگداشت برای چند شاعر نظیر سیمین بهبهانی ، محمد مختاری و شاملو
4. اختصاص 50 درصد داوران جشنواره به این جریان
5. تهیه فهرست کتابهای توقیف شده و حل مشکل آنان
حال پرسشی که در این میان برای مردم و اهل فرهنگ مطرح میشود این است که تهیه آمار کتابهای توقیفی شاعران، انتشار بیانیه از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در محکومیت سانسور یا بزرگداشت برخی شاعران خاص چه ارتباط و سنخیتی با جشنواره شعر فجر دارد؟
کار غیرقانونی و تعجب شورای سیاستگذاری
علیرضا قزوه، شاعر، مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری و عضو شورای سیاستگذاری جشنواره شعر فجر در این باره به خبرنگار ما گفت: من چند بار به دوستان این مسائل را گفتم. درست این است که آقای کاکایی به عنوان دبیر جشنواره، مجری آرا و نظرات شورای سیاستگذاری جشنواره باشند.
در این شورا افرادی مثل آقایان مجاهدی، معلم، گرمارودی، بهمنی و بنده هستیم. این اعضا 14 نفر هستند که همگی از سوی وزارت ارشاد حکم دارند، ولی متاسفانه عدهای بیحکم به دعوت دبیر جشنواره کمیتهای تشکیل میدهند. عمل آنها یک کار غیرقانونی است.
او ادامه داد: چند نفر از اعضای شورای سیاستگذاری من را دیدند و نسبت به این حواشی اظهار تعجب کردند. شورای سیاستگذاری جشنواره شعر فجر به عنوان تعیینکننده خط مشی شعر کشور باید نظر عالی دهد و کسان دیگر نمیتوانند خط و ربطی بدهند. قزوه در ادامه انتقادهای خود گفت: آقای کاکایی برای اینکه همه جریان های شعری را درگیر جشنواره کند، از عدهای دعوت کردهاند، ولی آنها تصمیمگیر نیستند. اینها کسانی هستند که تازه از گرد راه رسیدهاند و میخواهند برای ما تعیین تکلیف کنند. بهتر است اول شاعر بودن خود را اثبات کنند.
تصمیمگیری ورشکستگان برای شعر انقلاب
این عضو شورای سیاستگذاری جشنواره شعر فجر گفت: اگر این افراد فکر میکنند میتوانند خط شعر انقلاب را عوض کنند باید بدانند اکنون شعر انقلاب و شاعران انقلاب در اوج هستند. لازم نیست ورشکستگان برای ما تعیین تکلیف کنند.
قزوه ادامه داد: هیچ اشکالی ندارد افراد مختلف بیایند و به جشنواره شعر فجر کمک کنند، اما سیاستگذاری و تعیین تکلیف کار آنها نیست. متاسفانه آقای کاکایی،دوست عزیز ما هم از مسیر دیگری میروند.
علیمحمد مؤدب شاعر انقلابی نیز به جامجم گفت: به نظرم طرح این حرفها رفتن به جاده خاکی است و ارتباطی به جشنواره شعر فجر ندارد.وی افزود: اهداف و وظایف جشنواره شعر فجر کاملا مشخص است. این حرفها و ادعاهای نامربوط در شأن جشنواره شعر فجر و دبیر آن نیست.
اشتباه سینما را در شعر تکرار نکنید
این شاعر انقلابی با بیان اینکه اگر بر فرض کسی بخواهد این موضوعات را مطرح کند باید وزیر ارشاد یا معاون او باشد و نه افراد دیگر، گفت: زنده کردن موضوعاتی که ربطی به جشنواره شعر فجر ندارد، به شعر کمکی نخواهد کرد.
مؤدب گفت: برخی میگویند جشنواره شعر فجر باید مثل جشنواره فیلم فجر شود. برعکس، راهی را که اشتباه طی شده نباید در شعر فجر هم تکرار کرد. اگر سینمای ایران فقط چند کارگردان موفق داشته باشد یکی از آنها ابراهیم حاتمیکیاست. آقای حاتمیکیا صریحا میگوید فیلم فجر باید ماهیت انقلابی داشته باشد. حالا ما میخواهیم جشنواره شعر فجر را هم به سمت جشنواره فیلم فجر ببریم. ما با چه شأنی میخواهیم چنین کاری را انجام دهیم؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد