به گزارش پایگاه خبری شبکه العالم، عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه اینترنتی رأی الیوم نوشت: هنگامی که عربستان سعودی اخوان المسلمین و القاعده را در فهرست سازمانهای تروریستی در کنار هم قرار میدهد، این امر به معنای اعلام جنگ علیه این گروه و حامیان آن (ترکیه و قطر) و همه کسانی است که در داخل و خارج از عربستان از اخوان پیروی میکنند.
وی خاطرنشان کرد: این تصمیم بیسابقه، جمعه گذشته از سوی وزارت کشور عربستان سعودی، و چند هفته پس از سفر «محمد بن نایف» وزیر کشور عربستان به واشنگتن اعلام شد.
نایف در این سفر با سران دولت آمریکا و به ویژه مسئولان نهادهای امنیتی این کشور دیدار کرد. محمد بن نایف جایگزین پسرعمویش بندر بن سلطان شده و همه مسئولیتهای داخلی و خارجی پرونده امنیتی عربستان به او سپرده شده است. نایف با این اقدام تلاش میکند تا مسائل داخلی را تحت کنترل در آورد، و «اسلام سیاسی» را ریشه کن کند زیرا او معتقد است که این امر بزرگترین خطری است که آل سعود را تهدید میکند. این موضوع در جامعه عربستان از طریق شبکههای اجتماعی ریشه دوانده است و مسئولان امنیتی نمیتوانند آن را کاملا کنترل کنند.
عطوان تأکید کرد: اعلام تروریست بودن گروه اخوان المسلمین، به معنای مجرم دانستن اکثر مبلغان بزرگ و کوچک سعودی، و قانونی بودن بازداشت آنان طبق قوانین جدید و زندانی کردن آنان به مدت 3 تا 20 سال است.
وی ادامه داد: از بارزترین این مبلغان می توان به محمد العریفی، سلمان العوده، ناصر العمر، محسن العواجی، عایض القرنی، و عبدالله المحیسنی، در یک فهرست بلند و طولانی اشاره کرد.
عطوان اظهار داشت: در خطرناکترین بخش بیانیه وزارت کشور عربستان، گفته شده است؛ این امر شامل حضور در همه رسانههای دیداری، شنیداری یا نوشتاری، هرکدام از وسایل ارتباط جمعی به صورت شنیداری یا نوشتاری، سایتهای اینترنتی، اظهار نظر با هرگونه عکس، استفاده از شعارهای این گروهها و جریانها، و یا ابراز همدردی یا تأیید هرکدام از شخصیتهای آنها است. وزارت کشور عربستان با این قانون، همه روزنهها را برای هرگونه اظهار نظر در خارج از چارچوب رسانههای رسمی این کشور، بست !
این پژوهشگر عرب در ادامه گفت: این مسأله بدان معنا است که، حضور مبلغان سعودی در نشستها و دیدارهای هیأت علمای ارشد مسلمان که یوسف قرضاوی ریاست آن را برعهده دارد، آنان را مشمول قانون مبارزه با تروریسم میکند، و همین امر شامل هر کسی خواهد بود که مهمان شبکه الجزیره (قطر) شود، یا نماد زرد میدان « رابعه العدویه"» (اخوان المسلمین مصر) را با چهار انگشت نشان دهد؛ این درحالی است که دهها هزار عربستانی این نماد را در شبکههای اجتماعی مانند تویتر، فیسبوک و غیره گذاشته اند، که برخی از آنان نیز از مبلغان بزرگ و کوچک هستند.
عبدالباری عطوان خاطرنشان کرد: مسئولان سعودی احساس میکنند که خطر از داخل آنها را تهدید میکند؛ با طولانی شدن بحران سوریه و ورود جنگ در این کشور به چهارمین سال خود، شورش و خشونتها در داخل عربستان در حال شدت گرفتن است. اکنون در سوریه مبارزه با تروریسم در اولویت قرار گرفته است، و سرنگونی نظام این کشور دیگر در اولویت نیست؛ و نظام سوریه و عربستان هر دو در یک خندق "مقابله با تروریسم" قرار گرفتهاند (!) . قوانین جدید و از جمله آنها جرم دانستن حضور عربستانیها در جنگ سوریه، این واقعیت را ثابت میکند. اکنون به سعودیهایی که برای جنگ به سوریه رفته اند مهلت داده شده است تا به خاک کشور خود بازگردند، زیرا در غیر این صورت تا 20 سال زندانی خواهند شد.
عطوان تأکید کرد: آشکار است که نایف در پس پرده صدور این قوانین قرار دارد تا از میراثی که پسرعمویش بندر بن سلطان برایش گذاشته رهایی یابد، و به صورت تدریجی مفهوم دخالت نظامی در سوریه را تغییر دهد، و همه اتهامات در خصوص حمایت کشورش از تروریسم را پاک کند، چرا که این امر در آینده با پیامدهای قانونی بین المللی همراه خواهد بود.
عطوان افزود: برای ما عجیب نخواهد بود، اگر روزی نیروهای سعودی به دلیل حمایت قطر از یک گروه «تروریستی» و تهدید امنیت و ثبات عربستان، بحرین و مصر به مرزهای این امیر نشین تجاوز کنند؛ حال ممکن است این گروه اخوان المسلمین باشد یا حوثی ها در شمال یمن که در فهرست تروریستی سعودی نیز گنجانده شده است. سعود الفیصل در نشست اخیر وزرای خارجه کشورهای عضو شورای همکاری در ریاض گفت که کشورش اسنادی رسمی را در خصوص حمایت مالی و تسلیحاتی قطر از این گروه در دست دارد.
عطوان گفت: شبکه الجزیره قطر شاید نخستین شبکهای است که در فهرست شبکههای تروریستی قرار میگیرد؛ زیرا به صورت روزانه در حال میزبانی از سران جنبش اخوان المسلمین و پوشش دادن اعتراضات این گروه ضد «عبدالفتاح سیسی» در مصر است؛ برای ما عجیب نخواهد بود اگر امروز و نه فردا دفاتر این شبکه بسته شود و یا حتی ساختمانهای آن هدف بمباران قرار گیرد. آیا جورج بوش رئیس جمهور سابق آمریکا قصد بمباران این دفاتر را نداشت. طبق آنچه که در اسناد ویکیلیکس آمده است، وی درباره این موضوع به صورت جدی با تونی بلر نخست وزیر وقت انگلیس مشورت کرده بود. آیا یکی از پادشاهان عرب از بوش نخواسته بود که با یکی از موشکهای خود در عراق، مقر الجزیره را در دوحه هدف قرار دهد؟
عطوان هشدار داد که از منطقه خلیج فارس «بوی جنگ» به مشام میرسد، جنگ رسانهای و شاید پس از آن جنگ نظامی. بحرانها به بالاترین حد خود رسیده است؛ و میانجی گریهای سابق دیگر کارآمد نیست؛ فاصله شکافها بسیار زیاد شده است.
وی ادامه داد: مسئولان سعودی در حال روی آوردن به ماجراجوییهای بسیار خطرناکی در چندین جبهه هستند؛ و به شدت در حال اعمال سیاست مشت آهنین، خاموش کردن صدای مخالفان، و محدود کردن آزادیها هستند؛ آن هم در زمانی که ملتها برای رسیدن به آزادی درحال انقلاب هستند. شاید دلایلی وجود داشته باشد که عربستان را به اتخاذ این حد از سیاستهای سختگیرانه میکشاند، و ما از آنها مطلع نیستیم.
عطوان تأکید کرد که منطقه خلیج فارس اکنون در آستانه تحولاتی بیسابقه قرار گرفته است، و هیچ کسی حتی با بیشترین دانش و بینش، نمیتواند نتایج آن را پیش بینی کند. به نظر میآید سیاست (عربستان در) مبارزه با انقلابهای دموکراسی خواهانه مردم در داخل کشورهای دیگر شکست خورده است، و باید سیاستی جدید و جایگزین برای حفظ داخل از طریق مشت آهنین اجرا شود.
عطوان افزود: عربستانی که ما طی 80 سال گذشته می شناختیم، در آستانه مرحله جدیدی از تغییر قرار گرفته است؛ داوری در خصوص اینکه این تغییر بهتر خواهد بود یا بدتر، به آینده واگذار میکنیم.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم: