مردمی که در همسایگی ترمینال جنوب هستند سالها است ریه هایشان پر می شود از بوی نامطبوع روغن سوخته کارخانه روغن نباتی قو. هرچند که مدتی است این کارخانه فعالیت هایش متوقف شده و کارگرانش بی کار شده اند. 30 فروردین امسال (امروز) اولین روز کاری این کارگران است که در دو سال گذشته بارها نسبت به تعدیل نیرو و تاخیر در دریافت حقوقشان اعتراض داشتند. مشخص نیست چرخ این کارخانه بعد از پلمب آن می چرخد اما روز چهارشنبه تصمیم نهایی برای نحوه انتقال آن به بیرون تهران گرفته می شود و تا دو ماه آینده نیز کارخانه قو برای همیشه از تهران می رود.
تاخیر 20 ساله در اجرای یک مصوبه
اوایل سال 73 بود که به دلیل روند فعالیت کارخانه و حجم بالای تولید انواع روغن خوراکی و ایجاد مشکلات زیست محیطی و پیرو شکایات عدیده از مزاحمت های ناشی از فعالیت آن چون انتشار بو، سر و صد و فاضلاب که مزاحمت شاخص آن بوی زننده در محیط اطراف برای ساکنین بود؛ زمزمه های رفتن این کارخانه به گوش رسید.
ضلع جنوبی این کارخانه مجاورت مستقیم با منازل مسکونی داشت و بر اساس شکوائیه اهالی شهرداری بر اساس بند 20 ماده 55 قانون شهرداریها اقدام به صدور رای تعطیلی کارخانه در تاریخ 16 فروردین سال 73 با پیش بینی مهلت سه ساله می کند که به لحاظ عدم اعتراض به رای صادره قطعی و لازم الاجرا شد.
در خواست مهلت 10 ساله
اما داستان کارخانه قو با رای اولیه به پایان نمی رسد. مدیریت شهری همچنان پیگیر شکایت خود و تعطیلی این کارخانه است. در تاریخ اول آبان سال 73 رای تکمیلی با تاکید بر تایید رای تعطیلی قبلی و ارائه راهکارهای کارشناسی به منظور تعدیل مزاحمت های موجود با مهلت 45 روزه صادر که مجددا قطعی شد.
مدیر عامل وقت کارخانه طی نامه ای در 25 بهمن ماه همان سال درخواست مهلتی 10 ساله جهت انتقال کارخانه را اعلام می کند و جدول زمان بندی انتقال را نیز ارائه می دهد. با موافقت و پذیرش آن از سوی شرکت به طور مشروط با ارائه تمهدیات و ابلاغ به شهردار منطقه 16 طی نامه ای موضوع پیگیری می شود که مدیریت کارخانه نسبت به تعهدات خود عمل کند.
نامه های بی پاسخ و ماندگاری دوباره کارخانه
اما بر خلاف وعده های قبلی این کارخانه همچنان درد دل پایتخت به فعالیت خود ادامه می دهد. در تاریخ 28 اسفند سال 84 شهرداری منطقه از مدیر کل سیاسی انتظامی استانداری تهران در خواست توقف فعالیت کارخانه را می کند. با هماهنگی شورای تامین استان در استانداری جلسه ای با حضور مدیر کارخانه و مسئولان مرتبط برگزار و مقررمی شود تا مدیر عامل سازمان اقتصادی کوثر به عنوان متولی در جهت حفظ سلامت محیط زیست و شهروندان برای رعایت مقررات نسبت به ارائه طرح زمانبندی انتقال تا تاریخ 20 خرداد 85 به فرمانداری تهران اقدام کند.
از آن زمان شهرداری منطقه طی مکاتبات متعدد از معاونت سیاسی و انتظامی فرماندرای تهران درخواست طرح زمان بندی انتقال کارخانه قو را برابر توافقات جلسه هماهنگی شورای تامین استان می کنند که بی پاسخ می ماند.
در تاریخ اردیبهشت ماه سال 87 مکاتبه ای با ریاست سازمان صنایع و معادن انجام و ضمن اشاره به عدم پاسخگویی فرماندرای پیشنهاد می شود موضوع در کارگروه صنعت و معدن مورد بررسی قرار گیرد.
حکم نهایی شورا به رفتن کارخانه قو
با توجه به شکایات متعدد در تاریخ 22 اسفند سال 90 رای نهایی تعطیل از سوی شورای شهر تهرا صادر و در آن قید می شود که کارخانه مذکور می بایست تا پایان شهریور 92 نسبت به انتقال به خارج از شهر اقدام کند. پس از آن نامه ای در تاریخ 9 مهر ماه سال 92 به معاونت سیاسی انتظامی فرماندرای تهران جهت پیگیری ارسال که بی پاسخ می ماند. در 6 بهمن ماه دوباره جلسه ای برای انتقال این کارخانه برگزار می شود. در این مدت کارخانه به یک شرکت خصوصی به نام شرکت نهان گل واگذار شده است.
باز شدن پرونده در شورای چهارم
اما دوباره پرونده کارخانه نیمه تعطیل قو دوباره در سال 93 باز می شود. رحمتالله حافظی رییس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران پرسشی درباره عدم اجرای مصوبه شورا که قرار بود شهریور ماه سال 92 اجرایی شود مطرح می کند؛ چرا روغن نباتی قو با وجود رای قطعی از تهران خارج نشده است. مجددا کمیته ای برای پیگیری درخواست حافظی تشکیل می شود و پلمپ مجدد این کارخانه دوباره در دستور کار قرار می گیرد.
به گفته حافظی، 25 هزار متر زمین خارج از شهر تهران و در شهرک صنعتی قزوین برای انتقال این کارخانه در نظر گرفته شده است .
تغییر کاربری زمین کارخانه
رضا قدیمی مدیر عامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر در گفتگو با رسانه ها درباره زمان قطعی رفتن این کارخانه از پایتخت می گوید: سالهاست رای تعطیلی این کارخانه و خروج آن از تهران داده شده است اما با عناوین مختلف این موضوع بلاتکلیف مانده است که تا دو ماه آینده تکلیف نهایی این کارخانه روشن می شود.
محسن اسدی شهردار منطقه 16 نیز خبر از برگزاری جلسه ای با حضور اعضای کمیسیون محیط زیست شورا و هیات مدیره این کارخانه می دهد و می گوید: مقدمات خروج این کارخانه از تهران فراهم شده است و به زودی زمین این کارخانه برا اساس طرح تفصیلی که احتمالا مسکونی، اداری و تجاری است تغییر کاربری می دهد.
پرونده 20 ساله روغن نباتی قو تا چند ماه دیگر بسته می شود و ساکنان این منطقه که سالهاست از بوی نا مطبوع فاضلاب و ... در رنج بوده اند می توانند نفس راحتی بکشند. ( مهر)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد