او و سه همدستش ده سال قبل به اتهام ارتکاب دو جنایت بازداشت شدند، اما در تمامی مراحل بازجویی جنایت را انکار و ادعا میکردند قتلها را افراد دیگری مرتکب شدهاند. سه همدست متهم در این مدت با قرار وثیقه آزاد شده بودند، اما مرد میانسال به دلیل نداشتن وثیقه همچنان در زندان به سر میبرد تا اینکه سرانجام از این راز پرده برداشت. با برملا شدن راز این جنایت، رئیس شعبه 133 مجتمع شهید قدوسی مشهد دستور بازداشت مجدد سه متهم دیگر را برای تکمیل تحقیقات صادر کرد.
10 سال قبل
زنی جوان اوایل سال 83 سراسیمه با پلیس تماس گرفت و از قتل مادر و پدرش در خانهشان خبر داد. به دنبال این تماس ماموران جنایی همراه بازپرس ویژه قتل شهرستان مشهد وارد عمل شدند و بعد از رفتن به محل مورد نظر، جسد زن و مرد مسن را دیدند. زن جوان که دختر قربانیان بود، در تحقیقات به پلیس گفت: من هر روز به خانه پدر و مادرم میآمدم تا هم از حالشان باخبر شوم و هم اگر کاری دارند برایشان انجام بدهم. امروز وقتی به خانهشان آمدم، هرچه زنگ زدم کسی در را باز نکرد. پدرم هر روز صبح مغازهاش را که کنار خانه است، باز میکند. وقتی دیدم در مغازه هم بسته است، مطمئن شدم برای آنها اتفاقی افتاده است، آنها جایی را نداشتند که بروند، اگر هم میخواستند به خانه اقوام بروند حتما مرا در جریان قرار میدادند. به همین دلیل نگران شدم و با کلیدی که همراه داشتم وارد خانه شدم. به محض ورود دیدم همه چیز به هم ریخته است. اجساد پدر و مادرم را داخل اتاق خواب دیدم، واقعا شوکه شده بودم و زبانم بند آمده بود بعد از چند لحظه که به خودم آمدم، با پلیس 110 تماس گرفتم و موضوع را خبر دادم.
سرقت از خانه مقتولان
در تحقیقات پزشکی قانونی، علت فوت پیرزن خفگی و دلیل مرگ همسرش اصابت ضربات جسمی سنگین اعلام و در بازرسی خانه قربانیان مشخص شد، عامل یا عاملان جنایت دست به سرقت زده و یک تلویزیون 14 اینچ قدیمی، یک دستگاه ضبط صوت و کمتر از 200 هزار تومان پول نقد را دزدیدهاند. به این ترتیب احتمال وقوع جنایت با انگیزه سرقت پررنگ شد.
کارآگاهان جنایی در ادامه بررسیها به تحقیق از همسایهها پرداختند. یکی از آنها که مرد جوانی بود، به پلیس گفت: «نیمههای شب متوجه سر و صدایی از داخل کوچه شدم. چند مرد مشغول صحبت باهم بودند، خودم را به پشت پنجره رساندم و مرد جوانی را سوار بر خودرویی دیدم که مقابل خانه جعفر و همسرش (مقتولان) پارک کرده بود. آن موقع به او شک نکردم و تصورش را هم نمیکردم که آنها قصد سرقت و قتل داشته باشند. فقط از روی حس کنجکاوی شماره خودرو را یادداشت کردم.» این فرد شماره پلاک را در اختیار ماموران قرار داد.
دستگیری متهمان
با استعلام شماره پلاک خودروی سواری، بلافاصله مشخصات و هویت صاحب آن شناسایی و مرد میانسالی که امیر نام داشت، بازداشت شد. در ادامه تحقیقات سه همدست دیگر امیر نیز شناسایی و دستگیر شدند، اما چهار مرد منکر جنایات و سرقت بودند و میگفتند اگرچه زمان وقوع جنایت در آن محل بودند، هرگز وارد خانه زوج مسن نشده و دست به جنایاتی نزدهاند.
این انکارها در حالی بود که شواهد به دست آمده نشان میداد، آنها شب حادثه در محل جنایت حضور داشتند. از طرفی یکی از آنها توسط همسایه قربانیان شناسایی شد. به همین دلیل چهار مرد، متهم شناخته شدند و قرار بازداشت برای آنها صادر شد.
قاضی شعبه 133 مجتمع شهید قدوسی مشهد در اینباره میگوید: «قرار بازداشت به این دلیل صادر شد که هرچند چهار مرد بازداشت شده به جنایات اعتراف نکردند، اما مدارک موجود اثبات میکرد که آنها زمان قتل در محل حضور داشتند.»
قاضی اماموردی ادامه میدهد: باتوجه به مدارک و دلایل پلیسی و قضایی، کیفرخواست متهمان به اتهام دو قتل و سرقت صادر شد و آنها پای میز محاکمه رفتند. در این مدت چند قاضی به پرونده رسیدگی کردند و حتی یکبار دادگاه کیفری استان خراسان رضوی برای متهمان حکم صادر کرد، اما از آنجا که صحنه قتل بازسازی نشده بود، دیوان عالی کشور به پرونده نقص گرفت و آن را برای تحقیقات بیشتر به دادگاه بازگرداند. به این ترتیب سه نفر از متهمان با ارائه وثیقه آزاد شدند اما صاحب خودرو از آنجایی که توانایی ارائه وثیقه مورد نظر را نداشت، همچنان در زندان به سر میبرد.
تحقیقات درباره قتل زوج مسن ادامه داشت تا اینکه با گذشت ده سال از این حادثه، رسیدگی به پرونده در اختیار قاضی امام وردی قرار گرفت و امیر برای تحقیقات مجدد به مجتمع شهید قدوسی انتقال یافت.
اعتراف به جنایت
مرد میانسال زمانی که مقابل رئیس شعبه 133 مجتمع شهید قدوسی مشهد قرار گرفت، باتوجه به صحبتهای قاضی امام وردی پس از ده سال سکوتش را شکست و راز جنایات را برملا کرد.
او گفت: ما چهار دوست بودیم که یکی از ما به نام کیوان، خانهاش در نزدیکی منزل مقتولان بود. نقشه قتل را کیوان طراحی کرد. او به ما گفت در رفت و آمدهایش متوجه شده جعفر و همسرش به تنهایی در خانه زندگی میکنند. جعفر خیلی پیر بود و یک بقالی داشت. آن شب ما چهار نفر برای دزدی راهی خانه جعفر شدیم. یکی از همدستانمان به نام پدرام داخل خودروی من بیرون از خانه منتظر ماند. من و کیوان و سیامک هم از طریق مغازه و درختی که داخل حیاط بود، خود را به داخل خانه رساندیم.»
امیر ادامه داد: «اول قرارمان قتل نبود، اما وقتی داشتیم وسایل را سرقت میکردیم، آنها از خواب بیدار شدند. سیامک با پارچهای پیرزن را خفه کرد و من و کیوان با یک چوبدستی که داخل خانه بود، هرکدام ضربهای به سر پیرمرد زدیم. پس از سرقت یک تلویزیون 14 اینچ قدیمی، دستگاه ضبط و پخش و حدود 180 هزار تومان پول، راهی مغازه جعفر شدیم و چند بسته سیگار و کمی تخمه دزدیدیم. فردای آن روز تمام وسایل سرقتی را فروختیم و به هر کدام از ما کمتر از 200 هزار تومان رسید. بعد از آن هم دستگیر شدیم. قرار بود کسی از این ماجرا حرفی نزند، اما همدستانم با گذاشتن وثیقه هرکدام به سر خانه و زندگیشان رفتند و من همچنان گرفتار هستم.»
دستور بازداشت
امیر بعد از اعتراف به قتل همراه بازپرس و ماموران راهی محل جنایت شد. قاضی اماموردی میگوید: «فرزندان مقتولان اظهارات امیر را تائید کردند و متهم پس از ده سال تمام ماجرایی را که آن شب رخ داده بود، بازگو کرد. با اعتراف امیر، دستور بازداشت متهمان دیگر برای تحقیقات مجدد صادر شد. اکنون باید مشخص شود آیا ضربهای که امیر وارد کرده، کشنده بوده یا ضربهای که همدستش به سر مقتول وارد کرده است.
پرونده پس از مشخص شدن نقش هریک از متهمان در این جنایتها، بار دیگر به دادگاه کیفری استان خراسان رضوی فرستاده میشود تا آنها بار دیگر محاکمه و حکم دربارهشان صادر شود.
مرجان رضایی
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد