افزون بر این باید تاکید کرد وام ازدواج اولویت دولت و مجلس نیز نیست، زیرا هنوز دولت برای رفع این مشکل برنامه مناسبی ارائه نکرده و مجلسنشینان نیز مدتی قبل به طرحی که برای بهروزرسانی وام ازدواج ارائه شده بود، رای موافق ندادند.
نکته اینجاست که جوانان زیادی هستند که میخواهند با گرفتن این وام مقداری از هزینههای سرسامآور ازدواج و تشکیل خانواده را فراهم کنند، اما بانکها ادعا میکنند کفگیرشان به ته دیگ خورده و منابع اعطای وام قرضالحسنه آنها به صفر رسیده است.
محمود گلزاری ، معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش به جامجم میگوید: بانک مرکزی گفته موجودی صندوق ذخیره قرضالحسنه سال گذشته تمام شده و برنامههای این صندوق برای امسال نیز هنوز مشخص نیست.
گلزاری درباره راهکار این وزارتخانه برای رفع این مشکل ادامه میدهد: ما توان اجرایی نداریم و فقط مسائل را پیگیری میکنیم. قرار است در جلسه شورای عالی جوانان که با حضور رئیسجمهور برگزار میشود، مشکلات طرح شود.
باید دید هیات دولت و رییسجمهور چه تصمیمهایی در اینباره میگیرند. جالب اینجاست که به گفته گلزاری هنوز مشخص نیست این جلسه چه زمانی برگزار خواهد شد.
گلزاری درباره اینکه چه راهکاری باید برای رفع این مشکل پیش گرفت، میافزاید: دولت و مجلس برای رفع این مشکل باید هماهنگ شوند.
جای خالی نظارت بر بانکها
عبدالرضا عزیزی، رییس کمیسیون اجتماعی مجلس به جامجم میگوید: دولت، نهادهای نظارتی و مجلس باید عملکرد بانکها را بررسی کنند تا مشخص شود منابع بانکها چقدر صرف اولویتهای جامعه میشود، زیرا اکنون بیشتر این منابع صرف اولویتهای بانکها میشود.
این در حالی است که علاوه بر نظارت میتوان بانکها را به پرداخت چنین وامهایی تشویق کرد؛ به عنوان مثال بانک مرکزی میتواند با توجه به میزان پرداخت وامهای قرضالحسنه هر بانک امتیازهایی برای آن بانک در نظر گرفتهو از این طریق بانکها را تشویق به پرداخت وام ازدواج کند.
محمدحسین میرمحمدی، عضو کمیسیون اقتصادی نیز در گفتوگو با جامجم میگوید: مشکل اینجاست که اکنون بانکها حدود 82 هزار میلیارد تومان پول در دست عدهای دارند که مدتهاست به بانکها برنگشته است، بنابراین نمیتوان از بانکها خواست دوباره وام بدهند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس یادآور میشود: افزون بر این آمار آنهایی که برای دریافت وام ثبتنام کردهاند نیز قابل توجه است، به همین دلیل باید با کمک بانک مرکزی این مشکل حل شود، هرچند پرداخت چنین وامهایی وظیفه بانکهاست، اما چون مدتی وام ازدواج پرداخت نشد، خیلیها در صف دریافت این وام ماندهاند و اکنون برای بهروز کردن پرداختها باید بودجه زیادی در نظر گرفت.
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس نیز با اشاره به اینکه سال گذشته صندوق مهر امام رضا پیشنهاد کرده بود تا پرداخت وام ازدواج را بهروزرسانی کند، میافزاید: این صندوق آمادگی داشت با حدود 1100 میلیارد تومان وام ازدواج را بهروزرسانی کند، اما به دلیل کمبود بودجه، این طرح در کمیسیون تلفیق و صحن علنی مجلس رای لازم را به دست نیاورد.
این در حالی است که میرمحمدی میگوید، در کمیسیون اقتصادی با رئیس بانک مرکزی جلساتی برگزار شده تا پرداخت وام ازدواج دوباره شروع شود. به گفته وی احتمال دارد حدود دو ماه دیگر پرداخت وامها از سر گرفته شود.
وی خاطرنشان میکند: نکته دیگری که باید به آن توجه داشت این است که منابع قرضالحسنه بانکها در سه سال اخیر به حداقل ممکن کاهش پیدا کرده است، زیرا بیشتر مردم اکنون به سپردهگذاری کوتاه و بلندمدت روی آوردهاند.
این در حالی است که باید یادآور شد رقابت افراطی بانکها و موسسههای مالی اعتباری برای جذب نقدینگی مردم نیز در این بین بیتاثیر نبوده است.
به گفته وی میزان منابع قرضالحسنه بانکها آنقدر قابل توجه نیست که بانکها از آن برای سرمایهگذاری استفاده کنند.
علاوه بر این شنیده میشود که مدتهاست بانکها وامهای قرضالحسنه را فقط در اختیار کارمندان خود قرار میدهند، این در حالی است که طی سالهای اخیر تنها وام قرضالحسنه پرداخت شده از سوی بانکها وام ازدواج بود.
جوانان گم شدهاند
نکته اینجاست که هیچ نهاد یا سازمانی در کشور آنطور که باید و شاید قدرت لازم را برای رفع مشکلات جوانان ندارد، برای نمونه چند روز پیش وزیر وزارت ورزش و جوانان گفته بود که ادغام سازمان جوانان با وزارت ورزش نامناسب بوده است، زیرا اکنون بخش جوانان در این وزارتخانه گم شده است تا آنجا که در حد یک فدراسیون هم به چشم نمیآید.
گلزاری در این باره عنوان میکند: ادغام بخش جوانان با وزارت ورزش شتابزده انجام شده به همین دلیل اکنون هم باید طوری عمل کرد تا تفکیک شتابزده انجام نشود.
رییس کمیسیون اجتماعی نیز در این باره یادآور میشود: وزارت ورزش و جوانان وزارتخانهای نوپاست، برخی میگویند بخش جوانان نباید با ورزش ادغام میشد، اکنون بخش جوانان وزارتخانه به اندازه فدراسیون ورزشی اهمیت ندارد.
این در حالی است که تاکنون طرحهایی مانند جدا شدن بخش جوانان از وزارت ورزش یا تخصیص دادن ردیف بودجه مستقل به بخش جوانان مطرح شده، ولی راه به جایی نبرده است. نکته اینجاست که سیاستهای بخش جوانان نباید مبهم باشد به این شکل که آنها باید بتوانند از نحوه اعطای وام از سوی بانکها گزارش بدهند یا بتوانند روی آزمونهای استخدامی نظارت کرده و از روند درستی استخدامها در سازمانها اطلاع پیدا کنند. افزون بر این بخش جوانان وزارت ورزش و جوانان باید با نظارت دقیق بتواند از امنیت شغلی داشتن جوانان باخبر شود. این درحالی است که برای رسیدن به این هدف باید شرح وظیفه بخش جوانان وزارت ورزش و جوانان به شکل کامل مشخص شود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
فبندغه حدود یك سال است كه ازدواج كرده ام بعد از عقد سریع برای كرفت وام ازدواج اقدام كردم ولی به دلیل شلوغی منتظران وام ا زدواج نتونستم وام بكیرم الانم بدون داشتن كوجكترین بتكه جهیزیه دارم با خانواده پدر شوهرم زندكی می كنم تورو