سرهنگ هادی مصطفایی صبح امروز در نشست خبری پیرامون ارائه گزارش عملکرد سال 92 معاونت مبارزه با جرایم جنایی با بیان اینکه نرخ قتل در ایران 2.5 به ازای هر 100 هزار نفر است گفت: در چهار سال اخیر شاهد سیر نزولی قتل در کشور هستیم به گونهای که در سال 89 نرخ قتل 3.1 درصد بوده است اما در سال 92 این نرخ به 2.5 درصد رسیده است.
وی با بیان اینکه 89.2 درصد پروندههای قتل کشف میشود، گفت: بالاترین نرخ قتل در کشور متعلق به یکی از استانهاست که این نرخ 8.8 درصد تخمین زده شده است.
مصطفایی با بیان اینکه به مصلحت نیست که نام استانهایی که دارای بالاترین نرخ قتل را در کشور دارند بیان کنیم، گفت: با این حال استان مرکزی، یزد و خراسان جنوبی به ترتیب دارای کمترین نرخ وقوع قتل در کشور هستند.
معاون مبارزه با جرایم جنایی پلیس آگاهی با بیان اینکه نرخ وقوع قتل در پایتخت دو است گفت: معمولا در اغلب کشورها نرخ قتل در پایتخت بسیار زیاد است اما در تهران با توجه به رسانهای شدن و پیگیری خبرنگاران در مورد سرانجام قتل و متهمان، این مقوله در ذهن مردم و تصور عامه بیش از حد معمول است.
به گفته مصطفایی میانگین کشف وقوع قتل محاسبه شده و حتی آماری نیز در این زمینه وجود دارد اما تعیین یک ظرف زمانی معین برای کشف، آثار تخریبی خواهد داشت.
وی همچنین در مورد نحوه انجام قتلها با بیان اینکه 32.3 درصد قتلها با سلاح گرم و 35.5 درصد قتلها با سلاح سرد رخ میدهد، گفت: 13.4 درصد قتلها با ضرب و جرح، 12.1 درصد خفگی، 6.2 درصد با سایر وسایل به قتل میرسند.
62 درصد قتلها بدون برنامه ریزی قبلی رخ میدهد
مصطفایی با بیان اینکه حدود 62 درصد قتلها بدون برنامه ریزی قبلی رخ میدهد، گفت: قتلهای رخ داده در کشور ما عمدتا بدون برنامه ریزی و سازمان نیافته هستند و بیشتر این قتلها ناشی از سهل انگاری هستند.
شایعات در خصوص قتلهای سریالی را تایید نمیکنیم
مصطفایی با بیان اینکه پیگیری قتلهای سریالی یکی از اهداف این معاونت است گفت: در سال 92 سه پرونده در استانهای گلستان، بوشهر و قم تشکیل شد که اگر کشف نمیشد امکان تبدیل به قتلهای سریالی وجود داشت اما خوشبختانه این مهم انجام نشد.
وی در مورد برخی شایعات در خصوص قتلهای سریالی در فارس، هرمزگان و کردستان گفت: مطمئن باشید اگر ارتباطی میان قتلهای به وقوع پیوسته وجود داشته باشد اولین کسی که این ارتباط را متوجه می شود پلیس است اما در کردستان چند حادثه خودکشی بود و ما بقیه شایعات در خصوص قتلهای سریالی را تایید نمیکنیم.
وی در پاسخ به این سوال که چرا شایعاتی در مورد قتلهای سریالی رخ میدهد، گفت: در حال حاضر دنیای ارتباطات است و گاها افراد برای جلب توجه این اقدام را انجام میدهند.
مصطفایی با بیان اینکه در گذشته یک پیامکی منتشر شد که افراد با دریافت آن تصور میکردند که کسی به قتل رسیده گفت: با پیگیریهای انجام شده مشخص شد که فرد منتشر کننده با برداشتی آزاد از یک طنز سایتی این اقدام را انجام داده است اما در مورد شایعات بعدی باید موضوع رسیدگی شود و اگر شخص و یا افرادی اقدام به این کار کرده باشند با آنان برخورد میشود.
به گفته مصطفایی هیچ پروندهای که مبنی بر وقوع قتلهای سریالی باشد در کشور وجود ندارد.
سیر نزولی میزان وقوع قتل توسط بستگان
به گزارش ایسنا، وی همچنین در مورد انگیزههای وقوع قتل در کشور نیز با بیان اینکه 28 درصد از قتلها به دلیل نزاع و اختلاف رخ میدهد، گفت: 18.18 درصد به دلیل مسائل ناموسی و منکراتی، 7.7 درصد سرقت، 15.3 درصد اختلاف خانوادگی و 11 درصد به دلیل مسائل دیگر انگیزه مهم قتلها در کشور را به خود اختصاص دادهاند.
وی همچنین در مورد قتل توسط بستگان نیز با بیان اینکه این نوع قتل 31.9 درصد قتل از کل را به خود اختصاص داده است، گفت: خوشبختانه شاهد سیر نزولی میزان وقوع قتل توسط بستگان هستیم به طوری که در سال 91 این رقم 33.9 درصد بوده است.
مصطفایی همچنین در مورد جرایم اتباع بیگانه نیز گفت: در چند سال اخیر میزان وقوع جرایم جنایی توسط اتباع بیگانه دارای سیر نزولی بوده است به گونهای که از نرخ 6.2 در قتل به 4.5 رسیدهایم.
کاهش 3.4 درصدی قتل زنان توسط شوهر
معاون مبارزه با جرایم جنایی پلیس آگاهی ناجا همچنین در مورد سهم زوجین در میزان وقوع قتل (همسرکشی) با بیان اینکه این نوع قتل 19.8 درصد از قتلهای خانوادگی را شامل میشود، گفت: قتل زنان توسط شوهر شاهد کاهش 3.4 درصدی بوده است.
وی همچنین در مورد جنسیت مقتولان نیز گفت: 24.8 درصد از مقتولان مونث بودهاند که بررسی آمارها نشان میدهد این قتل زنان توام با خشونت و تجاوز نبوده است و بیشتر به دلیل نزاع و اختلافات بوده است.
به گفته مصطفایی 61.5 درصد قربانیان مونث توسط بستگان خود به قتل میرسند.
کاهش نرخ آدم ربایی در کشور
وی با بیان اینکه نرخ آدم ربایی در کشور به 0.43 رسیده است گفت: نرخ آدم ربایی در سال 92 به یک سوم 10 سال قبل رسیده است.
وی با بیان اینکه 46 درصد از آدم رباییها ارتباط مستقیمی با مواد مخدر و معاملات آن دارد گفت: 19 درصد آدم رباییها مربوط به اخاذی، پنج درصد انتقام جویی، شش درصد مسائل منکراتی و 4.5 درصد ناشی از اختلافات خانوادگی است.
وی با بیان اینکه بالاترین نرخ آدم ربایی در کشور 3.3 است، گفت: مابقی استانها نرخ کمتر از یک درصد در آدم ربایی دارند.
کاهش وقوع 4.7 درصدی جرایم جنسی در کشور
وی همچنین در واکاوی آمارهای تجاوز و تعرض از واژه جرایم جنسی استفاده کرد و گفت: از سال 85 به بعد بررسی این گونه جرایم بر عهده پلیس آگاهی گذاشته شد و در یک بازه زمانی به دلیل ارائه برنامههای ترغیبی برای ثبت شکایت شاهد افزایش نسبی در این حوزه بودهایم اما در سال 92 نسبت به مدت مشابه سال 91 شاهد کاهش وقوع 4.7 درصدی جرایم جنسی در کشور بودهایم.
وی با بیان اینکه نرخ وقوع جرایم جنسی در کشور 1.7 است، گفت: معمولا نرخ جرایم جنسی نسبت به قتل در مابقی کشورها زیاد است اما در کشور ما به دلیل مراقبتهای خانوادهها و همچنین ترس از شکایت این نرخ کمتر از وقوع قتل در کشور است.
به گفته مصطفایی، در دو استان کشور که نامی از آنها نیامده نرخ جرایم جنسی 7.3 و 4.8 درصد است که برای واکاوی علل آن و چگونگی کاهش این نرخ دو اتاق فکر تشکیل و به مقامات استانی نیز تذکرات لازم ارائه شده و در 13 استان کشور نیز نرخ جرایم جنسی کمتر از یک درصد بوده است.
مصطفایی همچنین در مورد تجاوزات گروهی نیز گفت: در این بخش شاهد کاهش 2.8 درصدی هستیم.
وی با بیان اینکه متاسفانه بیشتر جرایم جنسی به شکل اغفال و فریب صورت میگیرد، گفت: بایستی ارتقای سطح آگاهی و هوشیاری نوجوانان و جوانان در دستور کار قرار گیرد چرا که افزایش آگاهی در کاهش جرایم جنسی نقش مهمی را ایفا میکند.
کاهش 1.6 درصدی سرقت مسلحانه
معاون مبارزه با جرایم جنایی پلیس آگاهی ناجا همچنین در مورد آخرین وضعیت سرقت مسلحانه در کشور گفت: در این مقوله شاهد کاهش 1.6 درصدی میزان وقوعات هستیم و این در حالی است که درصد کشف سرقتهای مسلحانه 75 درصد تخمین زده شده که بالاترین میزان کشف در 13 سال اخیر است.
به گفته مصطفایی 87 درصد سرقتهای مسلحانه تنها در هشت استان کشور رخ میدهد.
وی با بیان اینکه در سال 92 با تلاش ماموران پلیس 70 باند مهم در مقوله سرقت مسلحانه کشف و منهدم شد گفت: در این راستا 294 سارق دستگیر و 178 سرقت نیز کشف شد .
به گفته مصطفایی، مجموع سرقت مسلحانه از بانک و طلا فروشی کمتر از دو درصد بوده است و این در حالی است که 26 درصد سرقتهای مسلحانه برای خرده سرقت و 22 درصد سرقت خودرو و 10 درصد از سرقتهای مسلحانه نیز برای ربودن موتورسیکلت بوده است.
وی همچنین در تشریح اقدامات موفق این معاونت در سال گذشته گفت: پی جویی پروندههای معوقه یکی از موفقیتهای این معاونت در سال گذشته بوده است به گونهای که 400 پرونده معوقه به صورت هدفمند کشف شد.
وی همچنین کشف علمی جرایم را یکی دیگر از برنامههای آتی این معاونت عنوان کرد و گفت: پلیس آگاهی شدیدا با کشف واهی پروندهها برخورد میکند و در پنج سال اخیر کمتر گزارشی مبنی بر بیگناه بودن متهم دستگیر شده به پلیس رسیده است.
وی همچنین با بیان اینکه رسیدگی به امور گمشدگان به عنوان یکی از برنامههای مهم در دستور کار قرار دارد گفت: معاونت مبارزه با جرایم جنایی پلیس آگاهی در اموری همچون قتل، تجاوز، سرقت مسلحانه و آدم ربایی توانسته موفق عمل کند اما به نظر میرسد مردم انتظار بیشتری از پلیس در مورد رسیدگی به امور گمشدگان داشته باشند.
وی با بیان اینکه نرخ گمشدگان در کشور 21 است گفت: 90 درصد افرادی که برای آنها پروندهای تحت عنوان فقدانی تشکیل داده میشود مجددا به خانه باز میگردند.
به گفته مصطفایی، تشکیل مرکز رسیدگی به امور گمشدگان، اختصاص یک شماره خاص برای ارائه مشاوره به خانوادهها از برنامههای این معاونت برای پیگیری امور گمشدگان است.
مصطفایی از ارائه توضیحات بیشتر در مورد رسیدگی به امور گمشدگان خودداری کرد و گفت: یکی دیگر از برنامههای آتی این پلیس پاسخگویی به قربانیان جرایمی همچون جنسی است که با تلاش مددکاران و اقدامات اجتماعی سعی میشود که آسیب تخریبی جرم در آنها کاهش یابد. (ایسنا)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد