سنگ‌های اعماق دریا؛ منبع فلزات خاکی کمیاب

گوشی‌های هوشمند در همه جا یافت می‌شوند، در حالی که قطعات و مواد به کار رفته در آنها بسیار کمیاب هستند.
کد خبر: ۶۷۹۵۷۸
سنگ‌های اعماق دریا؛ منبع فلزات خاکی کمیاب

در سال‌های اخیر نگرانی‌ها درباره تمام شدن منابع فلزات کمیابی که در تلفن‌های هوشمند به کار می‌رود، بشدت افزایش یافته است، اما مطالعات اخیر نشان می‌دهد می‌توان فلزات خاکی کمیاب را از آهن و منگنز که در سراسر اعماق اقیانوس‌ها پراکنده هستند، استخراج کرد.

عناصر یا فلزات خاکی کمیاب ـ ازجمله اسکاندیم، ایتریم، پراسئودیمیوم و دیسپروزیم ـ یک گروه 17 عنصری در جدول تناوبی هستند که خواص شیمیایی مشابه دارند.

این فلزات در ساخت محصولات خانگی ازجمله لامپ‌های فلئورسنت و تلویزیون‌های رنگی و همچنین فناوری‌های بزرگ‌تر ازجمله پانل‌های خورشیدی و توربین‌های بادی استفاده می‌شوند.

این گونه فلزات برخلاف نام آنها کمیاب نیستند، اما از آنجایی‌که به طور گسترده‌ای در میان پوسته زمین پراکنده شده‌اند و مانند دیگر فلزات در حجم انبوه یافت نمی‌شوند، دسترسی به آنها بسیار دشوار است.

به همین دلیل برخی نگران این مسأله هستند که افزایش تقاضای جهانی برای فناوری‌های الکترونیکی مانند گوشی‌های هوشمند فشار بسیار زیادی بر صنعت فلزات خاکی کمیاب وارد آورد. کشور چین نگران این موضوع نیست، زیرا 90 درصد استخراج فلزات خاکی کمیاب جهان در این کشور رخ می‌دهد.

ژئوشیمیدان‌های آلمانی طی تحقیقات اخیر روش جدید و امیدوارکننده‌ای برای استخراج این فلزات از انباشت‌های فرومنگنز در کف اقیانوس‌ها ارائه کرده‌اند.

شرکت Apple، سازنده گوشی‌های iPhone و همین‌طور تولیدکنندگان دیگر تکنولوژی‌ها به این موفقیت دانشمندان امیدوار هستند. در غیر این صورت آنها باید در آینده نزدیک مبلغ بسیار زیادی به شرکت‌های استخراج معدن چینی پرداخت می‌کردند.

95 درصد تولید عناصر خاکی کمیاب جهان، شامل 18 فلز که در بسیاری از فرآیندهای صنعتی و تکنولوژیکی مانند گوشی‌های هوشمند، باتری اتومبیل هیبریدی، توربین‌های بادی، فولاد و لامپ‌های کم‌مصرف نقش بسزایی دارند در چین انجام می‌شود، اما با توجه به این که چین دارنده 23 درصد از ذخایر جهانی این فلزات است، این نگرانی برای آنها وجود دارد که بیش از حد مورد بهره‌برداری قرار گیرند.

آنها معتقدند اقدامات اعمال شده توسط این کشور در سال 2011 در جهت حفظ منابع طبیعی و کاهش آلودگی ناشی از معادن بوده است.

شاکیان اعلام کردند که چین به دنبال افزایش هزینه صادرات و کسب مزایای بازار برای تولیدکنندگان داخلی و دسترسی آنها به مواد اولیه خام ارزان‌تر است.

طبق حکم سازمان تجارت جهانی، کشور استخراج‌کننده نمی‌تواند فروش مواد اولیه خام را به تولیدکنندگان داخلی محدود کرده و به آنها مزایای بیشتری نسبت به شرکت‌های خارجی بدهد.

منبع: spacedaily

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها