پس از مسابقات جمهوری اسلامی ایران، مسابقات بینالمللی مالزی مهمترین مسابقه قرآنی است که قاریان قرآن کریم برای کسب عنوان نخست این مسابقات تلاش میکنند زیرا تسهیلاتی مانند عضویت در بنیاد ملی نخبگان، ادامه تحصیل رایگان، ادامه تحصیل بدون کنکور و برخی تسهیلات دیگر که به نفرات برتر مسابقات کشورمان ارائه میشود به برترینهای مالزی هم اعطا میشود.
این مسابقات هر سال از هفدهم تا بیستوسوم دسامبر (اواخر آذر و اوایل دیماه) در رشته تلاوت و در دو گروه خانمها و آقایان است که مسابقات خانمها به صورت علنی و با حضور آقایان در سالن مرکز تجارت جهانی کوالالامپور برپا میشود.
مسابقات بینالمللی مالزی از سال ۱۳۷۰ هجری قمری در حال برگزاری است و تاکنون پنجاهوپنج دوره از آن برگزار شده که این تعداد دوره مسابقات مالزی را به عنوان قدیمیترین مسابقات جهان اسلام مطرح کرده و این قدمت به نوعی سبب اعتبار مسابقات مالزی شده است.
این مسابقات در رده سنی بالای ۱۷ سال توسط گروه توسعه دینی مالزی برگزار و از هر کشور یک شرکتکننده میتواند در مسابقات حضور یابد، همچنین در این مسابقات یک گروه ۱۴ نفره از ۱۱ کشور جهان داوری میکنند.
متاسفانه با وجود حضور قوی نمایندگان کشورمان در مسابقات مالزی طی هشت سال اخیر، هیچیک از قاریان ما نتوانستند عنوان اول این مسابقات را از آن خود کنند؛ در حالی که در اغلب دورههای مسابقات مالزی به گفته استادان تلاوت، نمایندگان ما شایسته عنوان نخست مسابقات بودهاند.
تاکنون افرادی مانند عباس سلیمی، احمد ابوالقاسمی، عباس امامجمعه، سعید طوسی، مسعود سیاحگرجی، منصور قصریزاده و علی سیاح گرجی به مقام نخست مسابقات مالزی دستیافتهاند و حسین رستمی آخرین نفری است که سال ۱۳۸۵ موفق به کسب مقام نخست مسابقات مالزی شده است. همچنین علی و مسعود سیاحگرجی تنها پدر و پسری هستند که در طول 55 دوره برگزاری مسابقات مالزی به مقام اول این رقابتها رسیدهاند.
نکته قابل توجه این است با اینکه در این مسابقات پادشاه و نخست وزیر مالزی حضور مییابند پوشش خبری ندارد و فقط از کانال یک مالزی به طور مستقیم پخش میشود و در هیچ یک از برنامههای خبری مالزی خبری از آن پخش نمیشود و تقریبا هیچ روزنامهای هم از آن مطلب نمینویسد.
مالزی سال ۱۹۵۷ با استقلال از انگلیس، سلطنت دورهای را آغاز کرد و تقریبا از همان زمان مسابقات بینالمللی قرآن کریم در این کشور راهاندازی شد که این مسابقات هر سال با شکوه خاصی برگزار میشود و برگزاری باشکوه و منظم مسابقات و حضور پادشاه مالزی در آیین اختتامیه از نقاط عطف این رقابتهاست که میتوان این عوامل را از دلایل اعتبار مسابقات مالزی عنوان کرد.
این کشور به دلیل موقعیت اقلیمی و قرار گرفتن روی خط استوا یکی از سرسبزترین و زیباترین کشورهای دنیاست که سالانه میلیونها گردشگر به این کشور سفر میکنند و شاید همین امر سبب اشتیاق بسیاری از قاریان قرآن برای سفر به مالزی و شرکت در مسابقات این کشور باشد.
پس از مالزی مسابقات بینالمللی قرآن کشور عربستان سعودی قدیمیترین مسابقات قرآن کریم است که از سال ۱۳۹۹ هجری قمری آغاز به کار کرده و تاکنون بیش از ۳۵ دوره از برگزاری آن میگذرد.
این مسابقات در پنج رشته حفظ کل، حفظ ۲۰ جزء، حفظ ده جزء، حفظ پنج جزء همراه با تلاوت و تجوید و رشته حفظ کل با تجوید، ترتیل و تفسیر قرآن کریم در شهر مکه مکرمه برگزار میشود و تاکنون افرادی مانند کریم منصوری، شهریار پرهیزکار، حامد شاکرنژاد و برخی چهرههای دیگر، موفق به کسب عنوان در این مسابقات شدهاند، البته در سالهای اخیر کشور عربستان از ایران به منظور شرکت در مسابقات دعوت نمیکند.
مسابقات بینالمللی قرآن به میزبانی کشور مصر از سال ۱۴۱۴ هجریقمری توسط وزارت اوقاف مصر برگزار میشود و این مسابقات هم در پنج رشته با موضوع حفظ قرآن کریم برگزار میشود.
این مسابقات قدمتی کمتر از مسابقات ایران دارد و در سالهای اخیر به دلیل تحولات سیاسی مصر دچار فراز و فرود در برگزاری شده است. مسابقات مصر در رده سنی زیر ۲۵ سال برگزار میشود و قاریان سرشناس و فارغالتحصیلان دانشگاه الازهر حق شرکت در آن را ندارند.
مسابقات بینالمللی کشور امارات عربی متحده از سال ۱۴۱۸ هجری قمری توسط یک کمیته عالی دولتی برگزار میشود و آقایان با رده سنی کمتر از ۲۱ سال حق حضور در این مسابقات را دارند.
این مسابقات در رشتههای حفظ و تجوید قرآن کریم برگزار میشود که تاکنون هیچیک از نمایندگان کشورمان موفق به کسب مقام از این مسابقات نشدهاند.
مسابقات بینالمللی قرآن کریم به میزبانی کشور اردن از سال ۱۴۱۸ هجری قمری در دو بخش خانمها و آقایان برگزار میشود که مسابقات خانمها ماه رجب و مسابقات آقایان در ماه مبارک رمضان است.
این مسابقات در رشتههای مختلف حفظ قرآن کریم برگزار میشود و تاکنون هیچ یک از نمایندگان مقام اول این مسابقات را کسب نکردهاند.
ذکر این نکته هم ضروری است که همه مسابقات قرآن به میزبانی کشورهای عربی در ماه مبارک رمضان که ماه نزول قرآن کریم است، برگزار میشود.
مسابقات بینالمللی قرآن کریم به میزبانی تونس تنها چهار سال از قدمتش میگذرد و اشاره به این مسابقات به این دلیل جالب است که مقام اول سه دور اول این مسابقات در رشته تلاوت را به ترتیب امین پویا، حسن دانش و مهدی شایق از ایران کسب کردهاند و امسال در چهارمین دوره این مسابقات محمود نوروزی به مقام سوم رسید.
مهدی احمدی - جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد