نکته اینجاست که امسال آتشسوزی در جنگلها و مراتع کشور رشد چشمگیرتری داشته و جدیتر از هر سالی زمینه نابودی اندک باقی مانده جنگلهای کشور را هموار کرده است. براساس آماری که مسئولان سازمان جنگلهای کشور اعلام کردهاند، دستکم آمار آتشسوزی در سه ماه اول امسال نسبت به سال گذشته 50 برابر رشد داشته است.
این در حالی است که توان و قدرت سازمان جنگلها برای مهار آتشسوزیها تغییر نکرده، به همین دلیل باید گفت مهار آتشسوزی جنگلها، دغدغه مسئولان و جزو اولویتهای آنها نیست؛ زیرا با اینکه چند دهه از عمر سازمان جنگلهای کشور میگذرد، تاکنون در این سازمان یگان تخصصی مقابله با آتشسوزی جنگل تشکیل نشده است؛ هرچند سازمان جنگلها همیشه از کمبود نیرو و نداشتن امکانات گلایه کرده است، اما باید تاکید کرد مسئولان این سازمان نیز آن طور که باید و شاید برای رفع این کمبودها تلاش نکردهاند برای نمونه آنها میتوانند با بردن لایحهای به مجلس راه را برای حل مشکلات کنونی خود هموار کنند.
افزون بر این باید در این میان به نقش شهروندان نیز در آتشسوزیهای جنگلهای کشور اشاره کرد،زیرا مرور حوادث آتش سوزی جنگل ها بیانگر این است که اغلب آتش سوزیها از کنار جاده و محل تردد شهروندان شروع شده، به همین دلیل می توان گفت حدود 80 درصد عامل حریق در سطح کشور عامل انسانی است.
این آمار بخوبی بیانگر فقر فرهنگی شهروندان نسبت به استفاده از منابع طبیعی کشور است و ازاین حکایت دارد که تفریح شهروندان معمولا با خطر برای جنگل همراه است،زیرا اغلب آنها اصرار به روشن کردن آتش در جنگل و مراتع کشور دارند، این درحالی است که می توان بدون روشن کردن آتش نیز از طبیعت لذت برد.
بنابراین باید از مسئولان خواست برای کاهش آمار آتش سوزی در کشور در کنار تجهیز سازمان جنگل ها به «یگان تخصصی اطفای حریق جنگل» برای بالابردن فرهنگ حفظ منابع طبیعی شهروندان نیز برنامه ریزی کنند.
مهدی آیینی - گروه جامعه
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم: