نماز جمعه، فرصتی گرانبها

پنجم مرداد سال 1358 برابر با سوم ماه مبارک رمضان 1399 قمری، سالروز اقامه اولین نماز جمعه پس از پیروزی انقلاب اسلامی به امامت مرحوم آیت‌الله طالقانی در دانشگاه تهران است.
کد خبر: ۶۹۹۸۸۵
نماز جمعه، فرصتی گرانبها

هنوز چند ماهی از پیروزی شکوهمند انقلاب نگذشته بود که با تدبیر حکیمانه امام خمینی(ره) احیای این فریضه عبادی ـ سیاسی مورد عنایت قرار گرفت و بتدریج در صدها شهر کشور گسترش یافت و به سنتی پایدار و دستاوردی بس عظیم بدل شد؛ آغازی که با خلاقیتی حسابگرانه در مهد علم و دانش و یکی از خاستگاه‌های جریان‌های فکری و سیاسی کشور، یعنی دانشگاه تهران رقم خورد.

حضرت امام خمینی(ره) نماز جمعه را دژ محکم اسلام معرفی کرد و آن را نمایشی از قدرت سیاسی و اجتماعی اسلام برشمرد.

دستور برگزاری اقامه نماز جمعه در برهه‌ای حساس صورت گرفت؛ مقطعی که دشمنان اسلام و منافقان سعی در رخنه و انحراف انقلاب مردم از اهداف مقدس و متعالی آن داشتند.

در این زمان حساس، اجتماع باشکوه نماز جمعه پشتوانه محکمی شد برای حمایت از انقلاب اسلامی و محفلی برای بازگویی حقایق انقلاب و رسوا کردن دسیسه معاندان.

دشمن که سعی داشت با وارونه نشان دادن واقعیات جامعه در اراده مردم تزلزل ایجاد و دستاوردهای انقلاب اسلامی را به نفع خود مصادره کند، با مشاهده اتحاد و اجتماع آحاد مردم در صفوف نماز جمعه، توطئه‌های خود را کاملا ناکارآمد و شکست‌خورده دید.

به این علت هجمه به این آیین سیاسی ـ عبادی را سرلوحه اقدامات مذبوحانه خود قرار داد، ازجمله انفجار بمب در جایگاه‌های اقامه نماز و ترور برخی ائمه جمعه تا به زعم خود کارایی این آیین شکوهمند را تنزل دهد.

رهبر معظم انقلاب، نماز جمعه را یکی از ابزارهای مهم فرهنگی و وسیله‌ای برای تطهیر مردم از نظر فکری و روانی و تزکیه روحی و همچنین تنظیم امور اجتماعی و سیاسی آنها قلمداد می‌کند.

نماز جمعه به عنوان تریبون سیاسی و عبادی، مجالی است برای بیان حقایق و پیشرفت‌ها و پردازش به فرصت‌ها و تهدیدها.

این آیین الهی فرصت گرانبهایی است که ائمه جمعه می‌توانند ایمان و اعتقاد مردم را تقویت کنند و مبانی دینی آنها را استحکام بخشند.

علاوه بر آن وسیله‌ای است برای اعتلای کلمه حق و نمایاندن چهره حقیقی اسلام و خنثی کردن توطئه‌های دشمنان.

پایگاه نماز جمعه و خطیب در استحکام نظام خانواده و رواج فرهنگ صحیح، نواندیشی و پویایی فکر، همگرایی و انسجام و اتحاد جامعه نقش‌آفرین است بنابراین باید برنامه‌ریزی دقیقی برای آن داشت.

اگر نماز جمعه و نحوه برگزاری آن از جاذبه‌های لازم برخوردار باشد، شاهد حضور جمعیتی کثیر خصوصا جوانان در این اجتماع خواهیم بود.

مخاطب‌شناسی، اعتمادسازی، نیازسنجی و اثرسنجی ازجمله عوامل زمینه‌ساز شناخت صحیح نسبت به نیازها، دغدغه‌ها و مسائل جامعه است.

انتخاب موضوع خطبه‌ها براساس نیازهای اساسی و اصلی جامعه، از مهم‌ترین مواردی است که باید مورد توجه وافر ائمه محترم جمعه قرار گیرد.

بر مبنای موارد ذکر شده نماز جمعه باید هر چه باشکوه‌تر و پرمحتواتر اقامه شود. بنابراین همگان باید در خدمت به این جایگاه و آیین عبادی ـ سیاسی همت گماریم و بدانیم خدمت به نماز جمعه، خدمت به دین و تقواست، چون نماز جمعه موجب گسترش تقوا و تعمیق روح دینی در مردم می‌شود.

خدمت به نماز جمعه خدمت به تعمیق بینش جامعه و بصیرت‌افزایی مردم است، چون نماز جمعه سبب ارتقای سطح آگاهی مردم نسبت به مسائل مختلف روز و اوضاع بین‌الملل می‌شود و النهایه خدمت به نماز جمعه خدمت به مبانی اصیل اسلام است.

خوشبختانه رسانه ملی طی سال‌های اخیر توجه وافری به نماز جمعه داشته که امید است در سالی که به واژه فرهنگ مزین شده، دیگر رسانه‌ها نیز از این فرصت گرانبها به عنوان یکی از ظرفیت‌های ممتاز فرهنگی کشور به نحو مطلوبی بهره‌برداری کنند، ان‌شاءالله.

احمد مهدوی - صداوسیمای خراسان شمالی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها