محققان علوم اعصاب در مرکز «DZNE» و مرکز تحقیقات سرطان آلمان (DKFZ) نمونههای بافت موش را برای شناسایی عملکرد دو پروتئین خاص «CKAMP44» و «TARP Gamma-8» مورد ارزیابی قرار دادند.
این جفت مولکول که رونوشت مشابهی در بدن انسان دارند، ارتباط بین سلولهای عصبی را تحت تأثیر قرار داده و بر انتقال سیگنال های عصبی به هیپوکامپ اثر میگذارند.
عملکرد مغز به ارتباط فعال بین سلولهای عصبی – نورونها – بستگی دارد؛ به همین منظور نورونها به یکدیگر بافته شدند تا شبکه متراکمی ایجاد شود؛ اما نورونها ارتباط مستقیمی با یکدیگر برقرار نکردند و به جای آن، نورونها بوسیله سیناپس از یکدیگر جدا شدند.
انتقالدهنده عصبی (neurotransmitter) وظیفه انتقال سیگنالهای عصبی از یک سلول به سلول دیگر را برعهده دارد؛ مجتمعهای مولکولی خاص در پوسته خارجی سلول به نام گیرنده از طریق اتصال به انتقالدهندههای عصبی، سیگنال را دریافت میکنند.
در مطالعه جدید، محققان عملکرد گیرندههای «AMPA» که در مغز به وفور وجود دارند را مورد بررسی قرار دادند.
دو مولکول خاص «CKAMP44» و «TARP Gamma-8» همراه با گیرندههای «AMPA» در سلولهای گرانول حضور دارند؛ این نورونها سیگنال را از مناطق خارج از هیپوکامپ دریافت میکنند.
به گفته دکتر «جاکوب فون انگلهارت»، نتایج این مطالعه نشان میدهد که این سلولها تأثیر چشمگیری بر عملکرد گیرندههای گلوتامات دارند و توانایی یک سلول عصبی در ردیابی سیگنال تنها به گیرندههای واقعی بستگی ندارد.
براین اساس، جفت مولکول «CKAMP44» و «TARP Gamma-8» نیز بسیار مهم بوده و عملکرد آنها جدا از گیرندهها نیستند.
سلولهای گرانول از طریق دندریتها با سایر سلولها در ارتباط هستند و اتصالات واقعی – سیناپسها – بر روی برآمدگیهای خار مانند دیده میشوند؛ این خارها (spines) در تصویر به رنگ سبز نشان داده شدهاند.
نتایج این مطالعه در مجله Neuron منتشر شده است.(ایسنا)
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد