میکرو رایانه رازبری پای چیست؟
این میکرو پی.سی برخلاف اندازه کوچکش، یک رایانه کامل است و از عهده بسیاری از کارها که با رایانههای دسکتاپ معمولی انجام میدهیم، به آسانی برمیآید. این رایانه به جای آنکه از پردازندههای متداول سری Core اینتل بهره ببرد، به یک تراشه از نوع ARMبا سرعت سیکل ساعت 700 مگاهرتزی مشابه آنچه در بسیاری از تلفنهای همراه هوشمند بهکار برده میشود، مجهز شده است. این رایانه مینیاتوری باوجود قیمت ارزانش، به اندازه کافی قدرتمند است تا بتواند از عهده پخش ویدئو با رزولوشن 1080p یا همان ویدئوی فول اچدی که در حد کیفیت فیلمهای بلو ـ ری است، براحتی برآید. این میکرو رایانه یک خروجی تصویری اچ.دی.ام.آی و چند عدد درگاه اتصال یو.اس.بی روی خود دارد. بنابراین شما قادرید آن را به صفحه نمایش یا تلویزیون و همچنین ماوس و صفحه کلید متصل کرده و مانند یک رایانه معمولی از آن استفاده کنید. تاخت و تاز این رایانه مینیاتوری بر بستر سیستم عامل (OS) منبع باز لینوکس نگارش فدراست که درهای آن به روی کاربران متفکر و خلاقی که از سیستمهای عاملی نظیر ویندوز خسته شدهاند، کاملا باز است. علاوه بر این شما میتوانید سیستم عامل اندروید را روی آن نصب کنید. طراحی نرمافزاری این سیستم عامل طوری است که پردازنده را خیلی زیرفشار قرار نمیدهد.
رازبری پای به چه منظور طراحی شده است؟
هدف اصلی از طراحی آن آموزش پایه برنامهنویسی و برنامهریزی رایانه به دانشآموزان است. مدارس بهجای خرید تعداد معدودی رایانه گرانقیمت برای گشت و گذار در وب و کار با نرمافزار آفیس، میتوانند تعداد زیادی رایانههای مینیاتوری رازبری پای تهیه کرده و در اختیار بچهها بگذارند تا کارهای خلاق و مفیدی مانند برنامهنویسی رایانه و کدنویسی بازیها را یاد بگیرند.
انجام کارهای دیگر با رازبری پای
رازبری پای نباید حتما به منظور امور آموزشی مورد استفاده قرار بگیرد، بلکه اگر شما به دنبال یادگیری فناوریهای جدید هستید و دستی هم در کارهای فنی دارید، میتوانید رایانه ریزه میزه جدید خود را در کارهای مختلف بیازمایید. گرچه این میکرو رایانه در مقایسه با رایانههای بزرگتر کمتوانتر است و حتی بسیاری از اسمارت فونهای امروزی از نظر قدرت پخش محتوای رسانهای با آن برابر هستند، اما برخورداری از خروجی HDMI در رازبری پای به معنای این است که شما میتوانید از امتیاز امکان متصل ساختن آن به تلویزیونهای بزرگ کمال استفاده را ببرید. با این کار شما یک رایانه مخصوص سرگرمی مدیا سنتر دارید و میتوانید فیلمهای مورد علاقهتان را با آن روی صفحه تلویزیون تماشا کنید. البته هدف اصلی میکرو رایانه پای این است که برای هرگونه ارتقایی که به مغز افراد مبتکر و عشاق فناوری میتواند خطور کند، کاملا آماده و انعطافپذیر باشد. برخی ایدههای مطرح درباره رازبری پای درخصوص استفاده از آن برای کنترل دوربین برای ضبط تصاویر در عکاسی تایم لپس، دوربینهای مدار بسته امنیتی خانگی، ثبت اطلاعات و تصاویر ویدئویی از بالونهای هواشناسی یا جا دادن آن در داشبورد خودروها به منظور استفاده از آن به عنوان مدیا هاب و حتی دستگاه جی.پی.اس هنگام رانندگی است. این رایانه مینیاتوری نیز مثل هر وسیله دیگر برای خود محدودیتهایی دارد. با قدرت کمی در حد یک اسمارت فون و حافظه رم 512 مگابایتی، شما نباید انتظار داشته باشید که بتوانید با آن فایلهای ویدئویی را ویرایش کرده یا بازیهای سنگین رایانهای مانند Old Republic را اجرا کنید. ارتقا و افزایش قدرت آن دقیقا بستگی به پیشرفت فناوری و ذوق طرفداران آن دارد. میتوانید با استفاده از آن ربات یا کواد کوپتر کنترلی ساخت و یا حتی یک دسته بازی و یک صفحه نمایش لمسی برداشته و با آن یک کنسول بازی بسازید. در برخی طرحهای رباتیک از آن به عنوان مغز ربات استفاده میکنند و برخی کاربران با وصل انواع حسگر به آن، این میکرو رایانه را بهعنوان کنترل کننده موتوری دستگاههای مختلف بهکار میبرند. علاوه بر اینها شما میتوانید با کمی ابتکار و خلاقیت، با آن یک اسمارت فون یا تبلت بسازید.
تاریخچه رازبری پای
خالق رازبری پای ابن یوپتون (Eben Upton)، با توجه به افت شدید متقاضیان تحصیل در رشته علوم رایانه در دانشگاهها فکر کرد شاید گرانی کنسولهای بازی و رایانهها عامل این بی علاقگی باشد. واقعا هم همینطور است. برخلاف دستگاههای کومودور و بی.بی.سی در زمانهای قدیم، رایانههای امروزی واقعا گران هستند. تحقیقات، دستکاری و ارتقای کنسولهای بازی امروزی نیز بسیار هزینهبر بوده و فقط از عهده توسعه دهندگان بازیها که به بودجههای میلیاردی دسترسی دارند، ساخته است. به همین منظور رازبری پای در مدارس در دسترس دانشآموزان علاقهمند برنامهنویسی قرار میگیرد تا آنها را برای گرایش به توسعه دادن برنامههای نرمافزاری ترغیب کند، که این موضوع به تربیت نسل پرتوانتری از دانشمندان علوم رایانهای میانجامد. نه تنها برای این، بلکه امروزه رازبری پای جای خود را در مدارس کشورهای در حال توسعه بویژه مدرسههایی که به دنبال رایانههای ارزانقیمت کمکآموزشی میگردند، بخوبی باز کرده است. موسسه تولید کننده رازبری پای یک سازمان خیریه و عامالمنفعه است و از فروش این میکرو پی.سی هیچ سودی نمیبرد. البته ممکن است همین ویژگی دیگر مؤسسات خیریه را خود جذب کرده و به این فکر بیندازد تا نسبت به تبلیغ آن یا تهیه و اهدای این رایانههای کوچک و ارزان به کشورهای فقیر اقدام کنند.
قیمتگذاری و انواع رازبری پای
هماکنون سه مدل از این رایانههای مینیاتوری موجود است، مدل A که 256 مگابایت حافظه رم، یک درگاه اتصال یو.اس.بی داشته اما فاقد درگاه شبکه ایترنت است و حدود 120 هزار تومان قیمت دارد. نوع دوم آن مدل B که 512 مگابایت حافظه رم و دو عدد درگاه اتصال یو.اس.بی، و یک عدد درگاه شبکه ایترنت دارد و حدود 180 هزار تومان در بازار فروخته میشود. اخیرا طرح موفق میکرو رایانه رازبری پای با عرضه سری میکرو پی.سیهای+ Raspberry Pi B ارتقای عظیمی را تجربه کرده است. طرح رازبری پای+ B با افزودن درگاههای اتصال اضافی مورد نیاز کاربران، به قدرت اضافی لازم دست یافته است. تحول نهایی رازبری پای+ B شامل اضافه شدن دو پورت یو.اس.بی به درگاههای اصلی و رساندن آنها به چهار عدد، امکان روشهای ورودی بیشتر مادربورد آن و فضاهای ذخیره بر اساس فلش (چیپ) است. برای مثال شما با متصل کردن یک صفحه کلید، دانگل وای ـ فای یو.اس.بی و یک دیسک سخت 5/2 اینچی به طور همزمان، میتوانید از مزایایی مانند یک رایانه واقعی بهرهمند شوید. در صحبت از فضای ذخیره باید گفت که فضای ذخیره نوع اصلی پای که کارتهای حافظه SD بود، اکنون به کارتهای حافظه متداولتر میکرو اس.دی تغییر یافته اما حافظه رم 512 مگابایتی و تراشه برادکام (Broadcom)آن دست نخورده مانده است. میکرو رایانههای رازبری پای منبع تغذیه، صفحه کلید و صفحه نمایش ندارند. شما به خرید و نصب کارت حافظه اس.دی روی آنها برای نصب سیستم عامل و بوت نیاز دارید. با اینحال این رایانههای کوچک تقریبا کامل هستند. بنابراین شما برای نصب و استفاده از آنها احتیاج به لحیم کاری ندارید. اما کیس محافظ آنها را باید جداگانه تهیه کنید یا خودتان بسازید. (ضمیمه کلیک)
جواد ودودزاده
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد