یکی از مهمترین ویژگیهای اعتراضات یمن، مسالمتآمیز بودن اعتراضات و پرهیز معترضان به از دست گرفتن اسلحه است.
این ویژگی از آن جهت حائز اهمیت است که طی ماههای اخیر، خشونتهای غیرقابل باور داعش در خاورمیانه، منطقه را دچار بحرانی فراگیر کرده است.
همچنین نسلکشی رژیم صهیونیستی در غزه، به شهادت بیش از 2000 فلسطینی منجر شد که بخش بزرگی از این آمار را زنان و کودکان تشکیل میدادند.
در چنین شرایط اسفباری، اکنون حوثیهای یمن بدون دست بردن به اسلحه، اعتراضات مدنی خود را پیگیری کرده و با استقبال عمومی مردم این کشور، دولت مجبور به عقبنشینی شده است.
با این همه نکته جالب توجه آنجاست که شورای امنیت سازمان ملل که برحسب وظایف ذاتیاش، باید مراقب عدم وقوع جنایت علیه بشریت، قتلعام و جنگ باشد، اکنون درحالی اعتراضات مسالمت آمیز حوثیها را محکوم کرده و میلیونها معترض یمنی را متهم به بیثبات کردن کشورشان میکند که پیش از این در قبال بروز فاجعه انسانی در غزه سکوت کرده بود و تاکنون به جز تحریم فرمایشی داعش، از برخوردی موثر با این گروه خودداری کرده است.
شورای امنیت که رهبران انقلاب مردمی و مسالمتآمیز علیه دولت ناکارآمد یمن را تهدید به تحریم کرده، گویی از یاد برده است که حوثیهای این کشور، خود قربانی اقدامات تروریستی القاعده بوده و اکنون درحالی با واکنش عجولانه شورای امنیت مواجه شدهاند که این شورا، پیش از این با سکوت خود در قبال بحرانهای انسانی، عدم بیطرفی در جریان تعارضات بینالمللی را به اثبات رسانده بود.
هرچند بهنظر میرسد با کنارهگیری دولت در یمن، اکنون انقلابیون در این کشور بدون دست زدن به اقدامات خشونتطلبانه در حال نزدیکشدن به خواستههای مشروع خود هستند، اما مقابله شتابزده شورای امنیت با انقلاب مردمی یمن، آن هم در مقایسه با سکوت طولانیمدت در قبال فجایع انسانی در غزه، سوریه و عراق، بار دیگر این نکته را به اثبات رساند که برای مهمترین نهاد مدعی دفاع از صلح و حقوق بشر، آنچه مهم است، نه جان انسانها بلکه منافع قدرتهایی است که حتی به قیمت فراگیر شدن تروریسم دولتی و غیردولتی، حاضرند چشم خود را بر تراژدیهای انسانی ببندند و همین رسوایی، مهمترین عامل تهدیدکننده صلح جهانی در شرایط کنونی است.
مدعیان ثبات منطقه که نعل وارونه مقابله با افراطیگری به پا کردهاند، میخواهند با برچسب تروریسم، اعتراضات مدنی را سرکوب کنند و همراهی نهادهای بینالمللی چون شورای امنیت با این تاکتیک نخنما، نگرانیها از ناکارآمدی سازمان ملل برای مهار تروریسم را دوچندان کرده است.
مصطفی انتظاری هروی - گروه سیاسی
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد