در همین حال جان کری وزیر امور خارجه آمریکا نیز در سخنانی در شورای امنیت از احتمال رویکرد آمریکا به ایران علیه داعش گفته هر چند که در نهایت ادعای لزوم تغییر رفتار ایران را مطرح نموده است. حال این سوال مطرح است که چرا آمریکاییها همزمان با مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 در نیویورک و نیز نشست سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل چنین مواضعی را اتخاذ کردهاند بویژه اینکه آنها در نشست جده و پاریس رسماً با حضور ایران در ائتلاف مخالفت کرده بودند.
در باب دلایل و اهداف آمریکا چند نکته قابل توجه است. اولاً تلاش برای القا تصور مذاکره جدید میان ایران و آمریکا به جز مسائل هستهای که برای ایجاد فضای دو دستگی در داخل ایران میان موافق و مخالف این مذاکرات است. آمریکا همچنان سیاست تفرقه انداز و حکومت کن را اجرا میکند زمانی در قالب مذاکرات هستهای و گاه در قالب ادعای مبارزه با تروریسم.
ثانیاً، تأکید بر مذاکره با ایران درباره داعش همزمان با این جمله که داعش ارتباطی با اسلام ندارد اقدامی برای فریب ملتهای مسلمان برای پذیرش حضور نظامی آمریکا در منطقه است.
آمریکا می داند ایران در منطقه برای برقراری امنیت فعال است و با ادعای بررسی حضور ایران در ائتلاف سعی دارد دستاوردهای ایران را به نام خود بنویسد.
ثالثاً، افکار عمومی جهان خواستار رویکرد به ایران برای مبارزه با تروریسم است. آمریکا با فضاسازی نظیر بررسی نقش ایران در ائتلاف سعی دارد تا ضمن پاسخگویی به افکار عمومی جهان بازی دو سر برد ایجاد نماید. اگر ایران وارد ائتلاف شود برنده آمریکا است و اگر ایران وارد نشود به عنوان حامی تروریسم و مخالف برقراری امنیت معرفی میگردد حال آنکه جمهوری اسلامی همواره تأکید دارد که هرگز با عامل اصلی بحران در منطقه همسو نخواهد شد و در کنار آمریکا قرار نمیگیرد.
رابعاً این سناریو مطرح است که آمریکا برای تحریک کشورهای عربی به همکاری با آمریکا برای تأمین نیازهای مالی و انسانی آن از جمله واگذاری پایگاه عربستان برای آموزش تروریستهای سوری، ادعای رویکرد به ایران را مطرح می سازند در حالی که همزمان با ادعای شکاف میان ایران و اعراب در مبارزه با داعش، ریشه بحران منطقه را تروریسم ساخته غرب بلکه به دلیل اختلاف درون جهان اسلام معرفی نمایند.
خامساً ادعای مذاکره درباره داعش در حاشیه مذاکرات برای برهم زدن تمرکز تیم هستهای و نیز ایجاد فضای رسانهای منفی در درون ایران علیه تیم هستهای است. آمریکاییها به خیال خود با این تحرکات برآنند تا تمرکز تیم هستهای را از مذاکرات هستهای به حاشیهها معطوف سازند در حالی که همزمان به زعم خود نگاه بدبینانهای را علیه تیم هستهای در میان مردم ایران ایجاد نمایند تا شاید با این حربه از میزان حمایت مردمی از تیم هستهای کاسته شود حال آنکه تیم هستهای بر اصل مذاکره صرفاً در قالب هستهای و تلاش برای حفظ حقوق ملت ایران تأکید دارند و ملت ایران نیز با اعتماد کامل به تیم هستهای همچنان پشتیبان آنان است. همدلی و اتحادی واحد میان تیم هستهای و ملت ایران که زمینه ساز شکست سنگین دشمنان این مرز و بوم خواهد بود دیده میشود.
قاسم غفوری-جام جم آنلاین
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد