علیرضا جهانگیریان در نشستی خبری در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه وقتی موتور هواپیمای آنتونف 140 ، دو ثانیه قبل از پرواز از کار میافتد، یعنی اینکه هواپیما قابلیت پروازی نداشته و در واقع ضعف نظارت در این باره مشهود است؟ گفت: در حوزه هوانوردی بخشهای مختلف دخیل هستند و مسئولیتهای هر بخش شفاف است.
وی افزود: 5 عامل در پرواز ایمن نقش دارند که طراحی، ساخت، اپراتور، خلبان و سازمان هواپیمای کشوری است که اینها در ایمنی پرواز دخیل هستند؛ اشکال ممکن است در هرکدام از اینها باشد. هرکدام از این حوزهها هم وظایفی دارند.
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری با بیان اینکه این سازمان در هیچ کجای دنیا مسئولیت ندارد که پای همه هواپیماها باشد و تمامی آنها را چک کند، بیان کرد: سازمان دستورالعملها را تهیه کرده و به شرکتها ابلاغ میکند، آزمون گواهینامههای خلبانی را برگزار می کند و رویههایی که در صنعت وجود دارد، آنها را ادیت می کند تا مطمئن شود رویه هایی که در تعمیر و نگهداری و بررسی فنی وجود دارد، با استانداردهای بین المللی همخوانی داشته باشد.
اضافه بار در هواپیمای سانحه دیده
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری به حادثه سقوط هواپیمای آنتونف 140 اشاره کرد و گفت: این هواپیما در اوکراین طراحی شده بود و در سال 74 طراحی آن به اتمام رسید و پس از آن در سال 75 قرارداد ساخت هواپیما برای اولین بار در ایران با شرکت آنتونوف بسته شد. در سال 1376 هم ساخت هواپیما در اوکراین به پایان رسید و از سال 78 عملیات مونتاژ این هواپیما در ایران شروع شد.
وی تصریح کرد: در سال 1379 این هواپیما گواهینامه پروازی را از سازمان هواپیمایی کشورهای مشترک المنافع در روسیه دریافت کرد و در سال 1380 هم گواهینامه پروازی این هواپیما از سوی سازمان هواپیمایی کشوری صادر شد.
جهانگیریان افزود: اولین فروند از این نوع هواپیما در ایران در سال 80 به پایان رسید و پس از آن فروندهای دیگر هم تولید شدند که الان 10 فروند از این نوع هواپیما که در ایران تولید شده، در داخل کشور موجود است.
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری خاطر نشان کرد: بیش از 20 فروند از این نوع هواپیما در خارج از کشور درحال پرواز است و از 10 فروند داخل ایران 4 فروند در بخش غیرنظامی ثبت شده و 6 فروند در بخش نظامی فعال است که دو فروند آن در اختیار نیروی انتظامی است.
وی افزود: هواپیمای سقوط شده در سال 2008 ساخته شده و نزدیک به 1400 ساعت پرواز کرده بود ،همچنین خلبان این هواپیما 9500 ساعت پرواز داشته که 2200 ساعت آن با این هواپیما بوده، ضمن اینکه کمک خلبان این پرواز هم 700 ساعت پرواز داشته که 500 ساعت با این هواپیما بوده است.
جهانگیریان با بیان اینکه آنتونف 140 دو جعبه سیاه دارد که ضبط مکالمات و اطلاعات پروازی را در برمی گیرد، بیان کرد: جعبه های سیاه که به شدت آسیب دیده بودند، پیدا شد و با حضور متخصصان این هواپیما که از کشور اوکراین به ایران آمده بودند بررسی شده و با کمک متخصصان ایرانی پیاده سازی شد.
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری تصریح کرد: تعداد مسافران این پرواز 40 نفر بود و 8 نفر هم کادر پروازی بودند که 11 نفر از این مسافران قبل از آتش سوزی از هواپیما خارج شدند که یک نفر در میان راه و 2 نفر پس از چند روز در بیمارستان فوت کردند که در نهایت 8 نفر از سانحه جان سالم به در بردند، ضمن آنکه مسافران پس از سقوط هواپیما زنده بودند و متاسفانه در اثر آتش سوزی جان خود را از دست دادند.
وی افزود: این هواپیما با مشکلاتی مواجه شده بود؛ از جمله اینکه دمای هوا بسیار بالا بود و وزن این هواپیما هم بیشتر از استاندارد بوده است؛ در واقع وقتی دمای هوا بالا می رود باید وزن بار هواپیما کمتر شود اما در این هواپیما این موضوع رعایت نشده بود.(مهر)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد