سردبیر روزنامه «رایالیوم» در مقالهای درباره حکم اعدام تعزیری شیخ «نمر باقر النمر» روحانی برجسته شیعی عربستان سعودی اعلام کرد که بحرانها از چهار طرف عربستان را تحت محاصره قرار داده است.
«عبدالباری عطوان» در مقاله خود گفته که سقوط دولت یمن و روی کار آمدن انصارالله و حضور معترضان در جنوب این کشور در مرز با عربستان، تحرکات داعش متشکل از 50 گروه در شمال عربستان و اعلام آن بر سیطره کامل بر مکه مکرمه و از سوی دیگر تشدید اختلافات این کشور با ایران در مناطق شیعهنشین شرقی عربستان از جمله بحرانهایی است که این کشور را درگیر خود کرده است و علاوه بر آن مشکلات داخلی این کشور هر چند خیلی بزرگی نیست اما هر لحظه آمادگی تبدیل شدن به بحران را دارند.
عربستان سعودی طی چند روز اخیر صحنه بروز دو حادثه داخلی بود که سکوت را شکستند و نگاهها را متوجه وضعیت داخلی این کشور کردند.
حادثه نخست در رابطه با اهل تسنن بوده، جایی که یک جوان عربستانی به نام «عبدالعزیز الرشید» به سوی یک خودروی حامل دو شهروند آمریکایی عضو یک شرکت نظامی مسئول آموزش نیروهای گارد ملی سعودی تیراندازی کرد که در پی آن یکی از آنها به قتل رسیدند و یک نفر دیگر نیز زخمی شدند.
اما دومین حادثه مربوط به صدور حکم اعدام شیخ «نمر باقر النمر» از سوی دادگاه کیفری عربستان سعودی است که به اتهام خروج از دستورات ولی امر، ایجاد فتنه طایفهای، هدایت اعتراضات مردمی علیه نظام حاکم، کشیدن اسلحه به روی نیروهای امنیتی، ایجاد هرج و مرج، درخواست خروج نیروهای عربستان از خاک بحرین و پیوستن دو استان شیعهنشین الاحساء و قطیف عربستان به اراضی بحرین محکوم شده است.
نویسنده و تحلیگر برجسته جهان عرب به دلیل اینکه پیشتر در سرمقاله روزنامه «رایالیوم» به موضوع تیراندازی به خودروی شهروندان آمریکایی پرداخته بود و از پرداختن مجدد به این موضوع خودداری کرد اما در این مقاله تحلیلی خود که تحت عنوان «حکم اعدام شیخ نمر النمر یک بمب ساعتی در دستان دولتمردان عربستان سعودی» است به مسئله حکم اعدام روحانی برجسته شیعی عربستان که واکنش بینالمللی و خشم و اعتراضات مردمی را در پی داشته است، پرداخت.
وی در مقاله خود بر عدم اجرای فوری حکم دادگاه جنایی علیه شیخ النمر تاکید کرد و گفت: این حکم از سوی دادگاه استیناف قابل تجدید نظر است اما حتی اگر دادگاه تجدید نظر هم آن را تائید کند حکم آن به شورای عالی قضایی برای تصویب ارائه میشود و پس از آن نیز باید به تائید پادشاه عربستان برسد. بنابراین اجرای قانونی حکم به چندین ماه زمان نیاز دارد.
سردبیر سابق روزنامه فرامنطقهای «القدس العربی» در این مقاله تحلیلی خود ادامه داد: بعید است پادشاه عربستان سعودی در شرایط کنونی این کشور که با بحران داخلی و خارجی روبرو است، اجرای حکم اعدام شیخ « النمر» را تسریع بخشد، مگر اینکه خواهان دامن زدن به کشمکش با ایران و شعله ور ساختن آتش ناآرامی ها در منطقه «الشرقیه» و در میان شهروندان اهل تشیع باشد.
نویسنده و سردبیر فلسطینی الاصل روزنامه «رایالیوم» افزود: هر چند ما نحوه تعامل پادشاه عربستان سعودی با این مسئله را نمیدانیم اما امیدواریم که حکم اعدام اجرایی نشود، نه به دلیل ترس از واکنشها و عملی شدن تهدیدها و بلکه به دلیل ریخته شدن خون مردم و وارد شدن آسیب به وحدت ملی است.
«عطوان» در پایان مقاله خود تاکید کرد که در دوران آزادیها و انقلابها که بر عدالت اجتماعی و مبارزه با فساد تاکید دارند، خروج از دستور ولی امر، به عنوان جرمی که مستحق مجازات اعدام باشد و به یک مسئله بحثبرانگیز و جنجالی تبدیل شود، نیست و اگر اینگونه است پس چرا عربستان سعودی رسما از برنامه «مناصحه» (برنامه ای برای نصیحت زندانیان سیاسی با اندیشه های افراطی) برای تعامل با روحانیون موجود در زندانها و بازداشتگاههای این کشور استفاده می کند، در حالی که شماری از این روحانیون در انواع تحریکها علیه نظام آل سعود و برخی حملات خونین مشارکت داشته اند؟(فارس)
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد