هجری شمسی
9 آذر 1290
مجلس شورای ملی در جلسهای با شرکت وزیران، موضوع تهدید روسیه برای اخراج مورگان شوستر را بررسی و به اتفاق آراء آن را رد کرد.
9 آذر 1311
تصمیم دولت برای الغاء پیمان دارسی در مجلس شورای ملی تصویب شد
9 آذر 1322
سران متفقین به نشست مشترک خود در تهران خاتمه دادند. آنان در اعلامیه پایانی احترام به تمامیت ارضی ایران را مورد تأکید قرار دادند. این اعلامیه در تاریخ به عنوان «اعلامیه تهران» معروف است.
19 آذر 1323
حاج میرزا حسن تبریزی معروف به رشدیه بنیانگذار مدارس سبک نوین در ایران درگذشت. او در بیروت تحصیل کرد و سپس به استانبول و مصر سفر کرد و با شیوه جدید مدارس بیشتر آشنا شد. پس از بازگشت به ایران در دوره مظفرالدین شاه قاجار نخستین مدرسه به سکب نوین را در تبریز تاسیس کرد. چون در عثمانی مدارس ابتدایی را رشدیه می نامیدند، او نیز به میرزا حسن رشدیه معروف شد.
9 آذر 1350
نیروی دریایی ایران جزایر تنب بزرگ و تنب کوچک و ابوموسی را در پی خروج نظامیان انگلیسی از خلیج فارس به تصرف خود درآورد.
19 آذر 1378
حسین مکی مورخ و از فعالان جنبش ملی شدن صنعت نفت درگذشت. او از شهریور سال 1320 فعالیت مطبوعاتی خود را آغاز کرد و در زمان خلع ید شرکت نفت انگلیس در ایران، نماینده مجلس شورای ملی و عضو کمیسیون خلع ید بود و نطق او علیه قرارداد گس – گلشیائیان از اقدامات او به شمار می رود. مکی پس از کودتای 28 مرداد به نگارش تاریخ معاصر ایران پرداخت. تاریخ بیست ساله ایران در 8 جلد، کتاب سیاه و زندگی سیاسی احمدشاه قاجار از آثار اوست.
هجری قمری
7 صفر 128
حضرت امام موسی کاظم (ع) هفتمین امام شیعیان در ابواء میان مکه و مدینه ولادت یافتند. ابوالحسن، ابوابراهیم و ابوعلی کنیه آن حضرت، و کاظم و عبدصالح از القاب ایشان است. امام موسی کاظم (ع) در سال 148 هجری قمری امامت شیعیان را برعهده گرفتند.
میلادی
30 نوامبر 1822
ادوارد جنر پزشک و محقق برجسته انگلیسی درگذشت. او زمانیکه در لندن به عنوان کارآموز مشغول به کار بود، تحقیق درباره بیماری آبله را آغاز کرد و با تلاش پیگیر موفق شد در ماه مه 1796 واکسن ضدآبله را کشف کند. جنر چند سال تلاش کرد تا کشف خود را در نظر دانشمندان دیگر به اثبات برساند. از آن پس آبله کوبی متداول شد و هزاران نفر از مگر در اثر آبله نجات یافتند.
30 نوامبر 1914
، دولت عثمانی در زمان جنگ جهانی اول به صف متحدین پیوست و در کنار آلمان و اتریش به جنگ با متفقین پرداخت. با ورود عثمانی به جنگ، راه دریای سیاه که یگانه وسیله ارتباطی فرانسه و انگلستان با روسیه بود، مسدود شد و در نتیجه متفقین برای در اختیار گرفتن دو تنگه مهم داردانل و بسفر، جبهه جدیدی را در سال 1915 ایجاد کردند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد