رحیم فتوره چی، مجری طرح دستگاه سوراخ کردن دو محوری برای اندازه گیری خواص مکانیکی بافت نرم و دانشجوی دکتری مهندسی پزشکی دانشگاه صنعتی امیرکبیر با بیان اینکه با استفاده از این دستگاه می توان به سوی طراحی و ساخت ارگان ها و بافت های نرم بیولوژیکی و غیر بیولوژیکی مصنوعی گام برداشت، گفت: در سال های اخیر، دستگاه تست سوراخ کردن دو محوری برای اندازه گیری خواص مکانیکی بافت های نرمی مانند کیسه آب جنین مورد استفاده قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه انجام این تست روی بافت نرم راحت بوده و نتایج تکرار پذیری بالایی دارد، افزود: دستگاه سوراخ کردن، دو محوری ساخته شده که مجهز به یک نیروسنج غیر تماسی و اپتیکال است.
فتوره چی درباره خصوصیات دستگاه توضیح داد و گفت: رابطه نیرو/زمان نمونه بافت نرم مورد آزمایش، با استفاده از پردازش تصاویر فریم های استخراج شده از فیلم گرفته شده توسط میکروسکوپ دیجیتال، بدست می آید.
وی استفاده از دستگاه اندازه گیری خواص مکانیکی بافت های نرم را، برای بدست آوردن داده ها به صورت دقیق و قابل اطمینان ضروری دانست و افزود: تا کنون اندازه گیری خواص مکانیکی بافت های نرم در آزمون سوراخ کردن دو محوری به صورت دستی بوده که امکان خطا در آن وجود داشته است. همچنین مهمترین پیشرفت این دستگاه، انجام آزمون سوراخ کردن با سرعت های مختلف و آزمون سوراخ کردن با قطر های مختلف بسته به نظر کاربر است.
وی افزود: از این دستگاه می توان در مباحث مربوط به حوزه طراحی و ساخت بافت مصنوعی و مقایسه بین نمونه های سالم و بیمار بافت نرم استفاده کرد.
فتوره چی با بیان اینکه بافت های نرم بیمار و بافت های نرم سالم انسان، دارای خواص مکانیکی متفاوتی هستند، گفت: سلامت و عدم سلامت بافت نرم از دیدگاه مکانیکی با این دستگاه مشخص می شود.
وی با بیان مثالی افزود: یک پزشک قلب و عروق می تواند با استفاده از نتایج حاصله دستگاه اندازه گیری خواص مکانیکی بافت نرمی مانند عروق را اندازه گیری کرده و شاهد تغییر در خواص مکانیکی بافت عروق بیمار نسبت به نمونه بافت عروق سالم باشد.
وی با اشاره به دیگر کاربردهای دستگاه اندازه گیری خواص مکانیکی بافت نرم گفت: در زمینه طراحی و ساخت بافت مصنوعی می توان با استفاده از این دستگاه رگ مصنوعی را طراحی کرد که خواص مکانیکی آن نزدیک به خواص مکانیکی رگ طبیعی انسان باشد و خواص مکانیکی پلیمر انتخابی برای رگ مصنوعی و یا پوست مصنوعی، با رگ و پوست طبیعی انسان مطابقت داشته باشد.
به گفته فتوره چی دستگاه اندازه گیری خواص مکانیکی، می تواند خواص مکانیکی بافت های نرم مختلف از جمله، قلب، ریه، کلیه و هربافت نرمی را به صورت دقیق اندازه گیری کند.
این طرح با راهنمایی آقای دکتر سید عطااله هاشمی، عضو هیأت علمی دانشکده مهندسی پزشکی دانشگاه صنعتی امیر کبیر صورت گرفته است.(مهر)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر