روزنامه لبنانی الاخبار در مقالهای نوشت که معادلهای که سیدحسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان در مورد هدف قرار دادن تأسیسات برقی رژیم صهیونیستی در واکنش به حمله به زیرساختهای لبنان مطرح کرد، مراکز مطالعاتی و امنیتی اسرائیل را به جنبوجوش واداشته تا به دنبال افزایش قدرت بخش انرژی خود برای مقابله با موشکهای دقیق و قوی حزبالله در جنگ آینده باشد.
براساس پژوهشی که اخیراً مرکز مطالعات امنیت داخلی در تلآویو آن را منتشر کرده، بخش انرژی برق اسرائیل و تأسیسات آن نمیتوانند در برابر حملات موشکی حزب الله در "جنگ سوم لبنان" مقاومت کنند، این بدان معناست که در صورت وقوع این جنگ اسرائیل ماهها در تاریکی به سر خواهد برد.
این بررسی که با حضور تعداد زیادی از پژوهشگران به ریاست "مائیر الرن" مسئول پژوهشهای جبهه غیر نظامی اسرائیل انجام شده و کارشناسان و کارمندان کنونی و سابق بخش انرژی و مسئولان وزارت خانه های زیرساخت و محیط زیست و شرکت برق نیز در آن حضور دارند، به شکافهای نگرانکنندهای اشاره و تأکید دارد که اسرائیل برای مقابله با تهدیدات موشکهای دقیق و سنگین حزبالله از شمال آمادگی ندارد.
روزنامه عبری زبان "گلوبوس" که صفحاتی از این گزارش را منتشر کرده، به نقل از افسران ارتش و مسئولان دستگاههای امنیتی مینویسد که این موضوع مهمتر از هر موضوع دیگری است ، به ویژه اینکه دور آینده درگیریها با حزبالله هرگز از لحاظ حجم و قدرت مانند دفعات پیشین نخواهد بود.
براساس این گزارش بخش انرژی اسرائیل در جنگ آینده تنها از ناحیه موشکهای بالستیک عظیمی که در اختیار حزبالله قرار دارد، تهدید نمیشود، بلکه موشکهای با برد کوتاه نیز آن را تهدید میکند، چرا که سامانههای 9 گانه گنبد آهنین تنها میتواند حمایت خود را از پایگاههای حساس ارتش انجام دهد. این تیم تحقیقاتی اعلام کرد که مهمترین موضوع در این زمینه بررسی توان اسرائیل در بازگرداندن جریان برق و مدت زمانی است که اصلاح خسارتها یا بازسازی تأسیسات برقی طول میکشد. هیچ معیار مشخصی در مورد مدت زمانی قطع برق در اسرائیل مطرح نیست، اما چیزی که مشخص است اینکه آمادگی مناسبی برای تعامل با این موضوع وجود ندارد و سطح آمادگیهای کنونی اسرائیل برای ترمیم خسارتهای ناشی از حملات موشکی با تهدیدات موجود تناسب ندارد.
بنا بر این گزارش شرکت برق اسرائیل در حالی خود را آماده مقابله با تهدیدات طبیعی از جمله زلزله کرده که ماهیت این تهدیدات دور از واقعیت و احتمال آن بسیار اندک به نظر میرسد، اما برای تهدیدات موشکی که معقولانه تر و محتمل تر است، هیچ آمادگی کافی وجود ندارد.
رئیس این تیم تحقیقاتی در این زمینه آمادگیهای شرکت برق اسرائیل را ناکافی دانست، چرا که بر اساس معیارهای مشخص در نزد دولتهای غربی تأسیس شده و قدرت مقابله با تهدیدات فوقالعاده را ندارد. این در حالی است که موضوع برق در سرزمینهای اشغالی از چندین لحاظ متفاوت از کشورهای دیگر است، همانطور که اقتصاد و دیگر بخشهای اصلی اسرائیل نیز متفاوت است. ادامه زندگی و ارائه خدمات در اسرائیل بدون وجود برق و انرژی حتی برای کوتاهمدت ممکن نیست، چرا که اسرائیل مانند یک جزیره در منطقه است و از همسایگانش در انزوا قرار دارد و نمیتواند از اطرافیان برق بگیرد.
این تیم تحقیقاتی تأکید دارد که تکیه سرویسهای نظامی و غیرنظامی در اسرائیل برای تامین منظم برق، امری حیاتی و سرنوشت ساز است.
کارشناسان این تیم تحقیقاتی در عین حال اعلام کردند که این بررسی تنها در مورد تأسیسات برقی انجام شده و سایر زیرساختهای حیاتی در اسرائیل که در معرض موشکهای حزبالله قرار دارد، از جمله تأسیسات گاز طبیعی در سواحل دریای مدیترانه را بررسی نکرده است.(تسنیم)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد