سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
نگاهی به نرخهای مورد توافق این جلسه نشانمیدهد که نرخ سود سپردههای 6 و 9 ماهه هرکدام 2 درصد افزایش پیدا کرده است. این درحالی است که تمام بحثها و اظهار نظرهای گذشته مسئولان دولتی تاکنون حول محور کاهش نرخها مطرح میشد.
با این حال به نظر میرسد نرخهای جدید با هدف پایان دادن به رقابت ناسالم میان بانکها و موسسات مالی و اعتباری مورد توافق قرار گرفته است.
به گزارش بانک مرکزی در این جلسه مدیران عامل بانکهای حاضر در جلسه با ابراز نارضایتی از رعایت نکردن نرخ سود سپردههای بانکی از سوی برخی بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی و اشاره به تبعات منفی ناشی از این امر، بر لزوم رعایت دقیق ضوابط مربوط تاکید کرده، پیشنهادهایی چند در مورد نرخ سود سپردههای مختلف مطرح کردند.
کارکرد موثر نرخ سود سپردههای بانکی، نقش موثری در چرخه وجوه و بالندگی حیات اقتصادی کشور دارد و تنظیم سیاستهای پولی و اعتباری نظام بانکی در تعاملی سازنده و پویا با بانکها و موسسات اعتباری کشور، همواره مورد تاکید بانک مرکزی بوده است. در این باره و پس از گذشت چند ماه از ابلاغ سیاستهای پولی و اعتباری نظام بانکی طی بخشنامه این بانک، برخی بانکها درخواست خود مبنی بر برگزاری نشستی مشورتی با بانک مرکزی را مطرح کردند تا با بهرهگیری از تجارب حاصله در اجرای چند ماه گذشته سیاستهای یاد شده و آسیبشناسی اجرای این سیاستها، توافقات و پیشنهادهای خود در زمینه اجرای موثر سیاستهای مذکور را به اطلاع بانک مرکزی برسانند.
پس از انجام مباحثات و گفتوگوهای فراوان درباره پیشنهادهای مطروحه، در نهایت روی نرخهای زیر توافق حاصل شد:
نرخ سود سپردههای بانکی به ترتیب زیر تعیین میشود:
نرخ سود سپردههای یکساله 22 درصد،نرخ سود سپردههای 9 ماه تا یکسال 20 درصد، نرخ سود سپردههای 6 ماه تا 9 ماه 18 درصد، نرخ سود سپردههای سه ماه تا شش ماه 14 درصد و نرخ سود سپردههای کوتاهمدت 10 درصد حداقل مدت برای تعلق سود به سپردههای فوق یک ماه است و پرداخت سود به سپردههای سرمایهگذاری کوتاهمدت عادی بر مبنای حداقل مانده طی ماه و در پایان ماه صورت میپذیرد.
در اجرای اثربخش این مقررات، بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی باید نرخ موثر هرگونه محصول سپردهای خود را در چارچوب ضوابط فوق تنظیم کنند و هرگونه ابتکار و ارائه محصولات جدید مستلزم کسب مجوز قبلی از بانک مرکزی است.سپردههای سرمایهگذاری مدتداری که قبل از اول دی امسال گشایش شده (بهجز سپردههای سرمایهگذاری کوتاهمدت عادی) تا تاریخ انقضای مدت سپرده با همان شرایط توافق شده با سپردهگذار ادامه یافته و در تاریخ انقضا بلافاصله با ضوابط حاکم در آن تاریخ تطبیق داده میشود. بدیهی است در این موارد لازم است مستندات و مدارک لازم در شعبه وجود داشته باشد تا در حین مراجعه بازرسان در اختیار آنان قرار گیرد.
سپردههای سرمایهگذاری کوتاهمدت عادی و تمام سپردههایی که تحت هر عنوان به صورت روزشمار مشمول دریافت سود میشوند، بلافاصله با نرخهای مذکور در این بخشنامه تطبیق داده میشود.
تاریخ اجرای ضوابط فوق از صبح دوشنبه اول دی امسال (امروز) است.
بانک مرکزی نیز با استقبال از پیشنهادهای مطروحه و مورد توافق اعضای جلسه و به منظور پیشبرد دقیق و موثر سیاستهای پولی و اعتباری نظام بانکی کشور که در گرو رعایت دقیق ضوابط مقرر و انضباط مالی مستمر و جدی در این زمینه است، از کلیه ظرفیتهای قانونی خود در این باره بهره برده و با بانکها و موسسات اعتباری که ضوابط فوق را رعایت نکنند، بشدت برخورد خواهد کرد.
افزون بر این، اسامی بانکها و موسسات اعتباری متخلف که با رعایت نکردن ضوابط فوق، زمینه اخلال در نظام پولی و بانکی کشور را فراهم میکنند، از طریق رسانههای عمومی اعلام شده و متخلفان حسب مورد به هیات انتظامی بانکها معرفی میشوند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد