1. به روزی فکر کنید که در آن هیچ کاری صورت نمیگیرد. این روز معمولا یک روز تعطیل است ولی در بالی اندونزی این فقط یک روز تعطیل نیست. در این روز نباید هیچ صدایی هم به گوش برسد و از اینرو خودروها هم در شهر به حرکت درنمیآید و فرودگاه هم بسته است. از این مهمتر قرار نیست در این روز کسی تفریحی هم داشته باشد و حتی چیزی بخورد. این قواعد مربوط به یک مناسبت دین هندو است و فلسفهاش این است که انسانها در این روز به خود رجوع کنند و نوعی مدیتیشن داشته باشند. البته روز سکوت از ساعت 6 صبح آغاز و در ساعت 6 بعدازظهر تمام میشود و بعد از آن دوباره تمام شهر را شلوغی و حرکت فرا میگیرد. روز سکوت در بالی اندونزی بیستویکم مارس است یعنی دقیقا روزی که در ایران عید نوروز است.
2. دو مناسبت عجیب در جهان، به سبب میوه به وجود آمده است. در آخرین چهارشنبه ماه آگوست در شهر بونول اسپانیا، حدود 20 هزار نفر از مردم گرد هم میآیند و 60 تن گوجه فرنگی را به یکدیگر پرتاب میکنند. این سنت از این شهر کوچک در سال 1945 سرچشمه گرفته و هیچ دلیلی جز تفریح و فراغت ندارد. در شهر پیدموت ایتالیا هم در نخستین هفته از فوریه، همه ساله مردان و زنان زیادی در خیابان جمع شده و به یکدیگر پرتقال پرتاب میکنند. ظاهرا این سنت از نبردی برداشت شده که در سالهای ابتدای قرن 12 میلادی روی داده است. البته گفته میشود آن نبرد با حبوبات بوده، ولی بعدها به پرتقال تغییر کرده است. این رویدادها گرچه میتواند در جذب توریسم و نیز افزایش تفریح مردم اثر داشته باشد، ولی مورد انتقاد برخی هم قرار گرفته چراکه هماکنون نزدیک به یک میلیارد نفر از مردم کره زمین سر گرسنه بر بالین میگذارند.
3. در تایلند، مناسبت دیگری برای غذا وجود دارد، ولی برای تغذیه میمونها. در اطراف معبد پاپرام سام یوت در شهر لابپوری، هزاران میمون جمع میشوند تا از غذاهایی که مردم برای آنها آماده کردهاند استفاده کنند. این سنت به سال 1989 برمیگردد و به وسیله یک تاجر محلی ابداع شده تا بتوان به وسیله آن توریست بیشتری به شهر جذب کرد.
4. در اسکاتلند، آخرین سهشنبه ژانویه برای تعطیلات پایان زمستان جشن گرفته میشود. این مناسب که حدودا مساوی اواسط بهمن در ایران است؛ آپ هولی یا نام دارد که معنای آن پایان روزهای مقدس است. در این روز باید یک کشتی اژدها پیکر با یک راهبر که لباس وایکینگ قهرمان را پوشیده در خیابانها به حرکت درآید. البته در حالی که دور تا دور او را مردان مشعل به دست گرفتهاند. بعد از طی مسافتی، این کشتی به آتش کشیده خواهد شد.
5. در چین هم در روزهای میانی ماه فروردین تقویم شمسی، مناسبت قینگ مینگ وجود دارد. در این روز افراد به سر خاک مردگان خود رفته و آنجا را به دقت تمیز میکنند. آنها تمام قبور را شستوشو داده و با بردن انواع خوراکیها به سر قبر به جشن و پایکوبی میپردازند. فلسفه این کار این است که بتوان با اقوام دید و بازدید کرد و بهار را جشن گرفت. در این روز زندگی مشترک زوجین جوان هم آغاز میشود. البته چنین رسمی به طور معمول در برخی مناسبتهای مذهبی مثل عید فطر در ایران هم وجود دارد، ولی دیگر به رقص و پایکوبی در مزار اموات منجر نمیشود!
6. مناسبت آخر روز جهانی توالت است. نوزدهم نوامبر از سوی سازمان بینالمللی توالت بهعنوان روز جهانی توالت شناخته شده و سازمان ملل متحد هم این مناسبت را تائید کرده است. این روز در بیش از 20 کشور جهان با مراسم بازی، سخنرانی و نمایشگاه گرامی داشته میشود. فلسفه چنین کاری این است که گفته میشود بیش از سه میلیارد نفر در سراسر جهان دسترسی به دستشویی استاندارد ندارند و قرار است در این روز آگاهسازی لازم برای مردم صورت گیرد تا در نهایت بتوان مقدمات لازم برای دسترسی مردم به این مکان مهم را فراهم کرد!
مصطفی مسجدی آرانی / چمدان (ضمیمه آخر هفته روزنامه جام جم)
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش