بازیای که آنقدر در آن حرفهای متناقض به مدت طولانی گفته میشود که کل ماجرا لوث میشود و البته مصرفکننده هم در نهایت ناامید از تحقق این همه حرف متناقض، خودرو را به قیمت گرانتر میخرد و نارضایتی خاموشی را پی میگیرد.
مشابه این موضوع را مردم چند سال است که در پینگپنگ مجلس، دولت و شورای رقابت، خودروسازان تجربه کردهاند و اکنون بدرستی توقع دارند یک بار برای همیشه به آن پایان داده شود.
تناقضگوییهای امسال درباره عوامل و میزان رشد قیمت خودرو از آنجا ناشی میشود که هیچ کدام از طرفهای درگیر حاضر نیست به روشنی و شفافیت اعلام کند هزینههای مترتب بر رشد قیمت خودرو چیست و مقدار آن چقدر است.
از سویی شورای رقابت میگوید خودروسازان فقط مجازند یک درصد به قیمت خودرو، آن هم بابت هزینه مالیات بر ارزش افزوده که امسال به 9 درصد رسیده، به قیمتهای سال قبل خود اضافه کنند.
اما از خودروسازان صداهای دیگری به گوش میرسد دال براینکه هزینههای دیگری نیز در این خصوص وجود دارد که یا این بار یا در نوبتهای بعدی قرار است به قیمت خودرو اضافه شود.
هزینههایی چون شمارهگذاری، هزینههای گمرکی، حق بیمه و آپشنهای جدید از جمله مواردی است که بهزعم خودروسازان باید به قیمتهای امسال اضافه شود و چهبسا اضافه شده است بنابراین یک بار برای همیشه یک مسئول یا دستگاه باید به طور صریح و شفاف وارد ماجرا شود و میزان رشد قیمت قانونی خودرو را تعیین تکلیف کند؛ کاری که ظاهرا از ید قدرت شورای رقابت خارج بوده و این شورا خود بیشتر دچار تناقضگویی است، بنابراین لاجرم باید از مرجعی چون وزارت صنعت، معدن و تجارت خواست تا به ماجرا ورود کرده و این تناقضگوییها و ابهامات را دستکم برای سال جاری رفع کند.
سید علی دوستی موسوی - دبیر گروه اقتصاد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد