چنانچه رهبر معظم انقلاب در بند «سیاستهای کلی سلامت ابلاغی در مورخ 18 فروردین 93» به این نکته به دقت اشاره فرمودهاند: «افزایش آگاهی، مسئولیتپذیری، توانمندی و مشارکت ساختارمند و فعالانه فرد، خانواده و جامعه در تامین، حفظ و ارتقای سلامت با استفاده از ظرفیت نهادها و سازمانهای فرهنگی، آموزشی و رسانهای کشور تحت نظارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی امکانپذیر خواهد بود.»
این گفته بخوبی این واقعیت را نمایان میکند که حوزه سلامت حوزهای فراگیر و نیازمند جدی مشارکت و تعامل افراد و اقشار جامعه است و این امر به تنهایی از عهده یک وزارتخانه به شکل مطلوب، حداقل در حوزه اجرایی خارج است.
ریاست محترم جمهور نیز به این واقعیت توجه داشتهاند و در همین راستا فرمودهاند: «وزارت بهداشت نمیتواند به تنهایی تأمینکننده سلامتی جامع برای تمام اقشار جامعه باشد. به منظور تأمین سلامتی جامع، همکاری دیگر بخشها ضروری است. رویکرد و نگرش وزارت بهداشت باید به سمت همکاری بیشتر بین بخشی میل کند.»
با همین نگاه راهبردی برای تعامل و مشارکت بخشهای مختلف نظام و مردم در امر سلامت و ارتقای آن در جامعه با استفاده از ظرفیتهای مردمی در وزارت بهداشت تصمیم گرفته شد که براساس آن، مشارکت اجتماعی و تعامل با خیرین سلامت که دارای ظرفیت بسیار بالای مالی و انگیزشی هستند به صورت نهادینه دیده شود.
بر همین اساس، حوزه مشارکتهای اجتماعی و خیرین سلامت از سوی وزیر محترم بهداشت در این وزارتخانه ایجاد شده است.
مروری بر بخشی از وظایف و کارکردهای این حوزه بیانگر اهمیت آن در توسعه مشارکتهای معنادار مردم در بهبود وضع بهداشت و سلامت در کشور است.
ازجمله مطالبات وزیر محترم بهداشت از این حوزه است که در ابلاغیه بیستوهشتم اردیبهشت 92 آمده است:
«1 ـ طراحی و اجرای مدل بومی جلب مشارکتهای مردمی، سازمانهای مردم نهاد و خیریهها در حوزه سلامت
2 ـ سیاستگذاری به منظور افزایش نقش مردم در مدیریت حوزه سلامت و ارائه راهکارهای علمی و قانونی جهت کاهش تصدیگری دولت
3 ـ فرهنگسازی با هدف تشویق و ترغیب آحاد مردم برای مشارکت و گسترش فعالیتهای خیرین در حوزه سلامت (هبه، نذر سلامت، فعالیت داوطلبانه، اهدای اختصاصی به بخش سلامت و...)
4 ـ ارتباط با فرهیختگان و اصحاب فرهنگ و هنر برای بهرهگیری از ظرفیتهای آنها برای تقویت بخش سلامت
5 ـ برنامهریزی برای ساماندهی، شناسایی و جذب منابع غیردولتی و بهرهگیری از حداکثر توان مردمی داخل کشور و استفاده از ظرفیتهای مردمی ایرانیان مقیم خارج از کشور برای توسعه خدمات سلامت
6 ـ حمایتهای قانونی و اجرایی از فعالیت خیرین و بخش غیردولتی در حوزه سلامت
7 ـ تعامل، هماهنگی و همکاری با دستگاههای دولتی و نهادهای عمومی به منظور بهرهگیری از تمامی ظرفیتها در توسعه مشارکتهای مردمی.»
سید محمدهادی ایازی - قائممقام وزیر بهداشت در امور مشارکتهای اجتماعی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد