پیشتر نماینده جامعه آزمایشگاهیان نظام پزشکی خبر داده بود که در کشور ما سالانه دو میلیارد آزمایش پزشکی از مراجعهکنندهها انجام میشود.
این آماری که دکتر محمد صاحبالزمانی به آن اشاره کرده، بوضوح به این معنی است که تعداد آزمایشهای پزشکی که برای شهروندان تجویز میشود، از تعداد کل جمعیت ایران هم پیشی گرفته است.
نکته مهم اینجاست که درصد بالایی از هزینه این آزمایشها، مستقیم از جیب بیمار میرود و در این بین، بیمههای پایه نیز کمکی به کم شدن سهم بیمار نمیکنند.
اگرچه بیمههای تکمیلی، سهم زیادی از هزینههای آزمایش را تقبل میکنند، اما فقط حدود 15 درصد مردم از مزایای این بیمه برخوردارند که اغلب آنها هم کارمند هستند.بنابراین میبینیم تامین هزینههای آزمایشی که نیاز واقعی بیمار نیست و فقط نیاز به آزمایش به او القا میشود، خارج از توان مالی بسیاری از خانوادههاست.
هر ایرانی سالانه 2.5 آزمایش انجام میدهد
دبیر انجمن متخصصان علوم آزمایشگاهی بالینی ایران نیز در برنامه زنده «زیر ذرهبین» که از شبکه سلامت پخش شد، عنوان کرد سالانه حدود دو میلیارد آزمایش مختلف در آزمایشگاههای کشور انجام میشود که باتوجه به جمعیت 80 میلیونی کشور، هر ایرانی سالانه دو و نیم آزمایش انجام میدهد. دکترمحمدجواد غروی با بیان اینکه هرساله تعداد آزمایشها در آزمایشگاههای کشور در حال افزایش است، اظهار کرد امروزه 75 تا 80 درصد تشخیص بیماریها در آزمایشگاهها صورت میگیرد.
به اعتقاد وی، تشخیص بیماریها باید از طریق آزمایشگاه انجام شود، زیرا هماکنون آزمایشگاههای کشور در بحث تشخیص خوب کار میکنند و نتایج مطلوبی به مراجعهکنندگان ارائه میدهند.
دبیر انجمن متخصصان علوم آزمایشگاهی بالینی ایران بر این باور است که اگر به آزمایشگاهها واقعبینانهتر و با نگرش بهداشتی توجه شود، بدون شک بخش زیادی از مشکلات در زمینه درمان بیماریها حل میشود.
به گفته وی، بیشتر مراجعات به آزمایشگاهها بهخاطر تشخیص بیماری است، اما غروی تاکید دارد باید با تغییر نگرش مراجعات آزمایشگاهی، مراجعات را از فاز تشخیص بیماری به فاز پیشگیری و مراجعه بهخاطر معاینه دورهای سوق داد. از نگاه غروی، آزمایشگاه پیشانی خدمات تشخیصی است که اگر مردم برای معاینه دورهای و آزمایش به آزمایشگاهها مراجعه کنند، بار زیادی از مشکلات درمانی و اقتصادی حل میشود. درواقع با انجام یک آزمایش میتوان جلوی بسیاری از بیماریها را گرفت. به گفته این کارشناس، دیابت یکی از بیماریهای شایعی است که در آیندهای نهچندان دور 25 درصد مردم درگیر آن خواهند شد که با انجام آزمایش میتوان جلوی این بیماری را در سطح بالایی از جامعه گرفت.
جایگاه مهم آزمایشگاهها در طرح تحول سلامت
در این میان، رئیس انجمن آسیبشناسی ایران (پاتولوژی) نیز تاکید کرد در برنامه طرح تحول سلامت به نقش آزمایشگاهها توجه ویژهای شده که در این برنامه تاکید بر این است که فعالیت آزمایشگاهها از حالت درمان به سمت پیشگیرانه حرکت کند.
دکتر فرید کرمی تاکید میکند آزمایشگاهها نقش مهمی در تعیین درمان بیماریها دارند، بنابراین باید به آنها توجه بیشتری شود. به گفته کرمی، بیشترین اطلاعات از بدن یک فرد بیمار از طریق آزمایش دریافت میشود، بنابراین یک تشخیص در آزمایش، راهنمای تمام مراحل درمان یک بیماری است که این امر جایگاه مهم آزمایشگاه را نشان میدهد. رئیس انجمن آسیبشناسی ایران با اشاره به جایگاه مهم آزمایشگاهها در موضوع درمان اظهار کرد فعالیت آزمایشگاههای کشور از نظر کیفیت ارائه خدمات و جوابدهی آزمایشها قابل قبول است.
نقش نیروی انسانی در ارائه خدمات بهتر در آزمایشگاهها، از دید کرمی بسیار مهم ارزیابی میشود. به همین دلیل باید توجه بیشتری به نیروی انسانی در آزمایشگاهها شود تا بتوانند خدمات مطلوبی به مراجعهکنندگان ارائه کنند.کرمی در ادامه با اشاره به پیوستن ایران به انجمن پاتولوژیست جهانی عنوان کرد سالها بود انجمن آسیبشناسی ایران برای عضویت در این انجمن جهانی تقاضا داده بود که خوشبختانه امسال این عضویت پذیرفته شد.
شاخه ایرانی این انجمن حدود 880 عضو دارد که به گفته کرمی، جزو شاخههای پرعضو این انجمن به شمار میرود. پیوستن ایران به این انجمن جهانی به اعتقاد کرمی، جهش مثبتی به سمت پیشرفت علوم آزمایشگاهی به شمار میرود.
کنترل بیماریها باید در آزمایشگاهها انجام شود
رئیس انجمن دکتری علوم آزمایشگاهی ایران هم تاکید کرد کنترل بیماری از طریق آزمایشگاهها بهترین راه برای جلوگیری و درمان بیماریهاست.
دکتر بهزاد پوپک با اشاره به نقش مهم آزمایشگاهها در زمینه درمان اظهار کرد آزمایشگاه نقش مهمی در تعیین روشهای درمانی و همچنین تعیین نوع دارویی که بیمار باید مصرف کند، دارد.
کنترل درمان بیماریها از دیگر نقشهای مهم آزمایشگاههاست که پوپک به آن اشاره کرد و یادآور شد نقش آزمایشگاه بسیار جدی است که خوشبختانه کشور ایران هم به این قضیه واقف است و آزمایشگاه همواره بهعنوان یک عضو مهم در تیم پزشکی یاد میشود.
آزمایشگاهها جایگاه استانداردی در درمان دارند، اما پوپک میگوید مشکلاتی نیز در این بخش وجود دارد که باید هرچه زودتر حل شود.
رئیس انجمن دکتری علوم آزمایشگاهی ایران انتقاد کرد واقعیت این است تعامل بین بخش آموزش که در حوزه معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با حوزه معاونت درمان و همچنین انجمنهای علمی آنچنان که باید باشد، نیست.
برای رسیدن به نتایج بهتر در عرصه علوم آزمایشگاهی، به گفته پوپک باید آموزش بتواند نیازهای کشور را برای تشخیص درمان پاسخ دهد.
«اگر ارتباط خوبی بین دستگاههای مربوط برقرار شود و برنامهریزی لازم صورت گیرد، در سالهای آینده شاهد تحول زیادی در عرصه علوم آزمایشی خواهیم بود.»
به قول پوپک، هماکنون در سطح کشور نیروهای کارآمد زیادی در زمینه علوم آزمایشگاهی وجود دارد، اما متاسفانه هنوز تعداد قابل توجهی از آزمایشگاههای کشور مسئول فنی ندارند.
در بسیاری از بیمارستانهای آموزشی و غیرآموزشی در شیفتهای عصر و شب و روزهای تعطیل مسئول فنی با آن استانداردهای روز دنیا وجود ندارد که باید به این موضوع توجه بیشتری شود.
سختی کار کارکنان آزمایشگاهها لحاظ شود
رئیس هیات مدیره و دبیر جامعه آزمایشگاهیان بالینی کشور نیز در این برنامه تلویزیونی یادآور شد لحاظ کردن سختی کار در مشاغل آزمایشگاهی، مهمترین مطالبه کارکنان این بخش است.
دکتر حبیبالله فاضلیان در گفتوگوی تلفنی با برنامه ذرهبین با بیان اینکه مشاغل آزمایشگاهی جزو مشاغل سخت و زیانآور است، تاکید کرد باتوجه به اینکه آزمایشگاهها مهمترین نقش را در تعیین بیماری دارند، اما تاکنون کمتر به آنها توجه شده است.
لحاظ کردن سختی کار، از نگاه فاضلیان جزو حقوق مسلم جامعه آزمایشگاهی است. به گفته او از زمان مرحوم دکتر حسن حبیبی بهعنوان معاون رئیسجمهور وقت این موضوع ابلاغ اجرایی شده اما چون تحت عنوان تکنیسین آزمایشگاه نبوده شامل حال هیچ کاردان، کارشناس و کارشناس ارشدی تا امروز نشده است. در حالی که سختی کار جزو مهمترین مطالبات این صنف به شمار میآید و از مسئولان انتظار میرود این خواسته را هرچه زودتر برآورده کنند.
به باور او، مسئولان نباید به بهانه شرایط مالی و اقتصادی انجام این امر را به زمانهای بعد حواله دهند و امید است هرچه زودتر شاهد اجرایی شدن حق سختی کار برای کارکنان آزمایشگاهها باشیم.
رئیس هیات مدیره و دبیر جامعه آزمایشگاهیان بالینی کشور تأکید کرد برای ارائه خدمات آزمایشگاهی باکیفیت لازم است هرچه بیشتر به پرسنل آزمایشگاهی که نقش اصلی را در انجام آزمایشها به عهده دارند، توجه شود، زیرا هرچه به نیروی کاری در آزمایشگاهها بیشتر بها داده شود و به حق و حقوقشان توجه شود، قطعا در ارتقای کیفیت و خدمات آزمایشگاهی تأثیر بیشتری خواهد داشت و در نهایت جامعه آزمایشگاهی را به اهداف خود که ارائه خدمات هرچه بهتر به مردم است، نزدیکتر میکند.
تفاهمنامه همکاری میان شبکه سلامت و شهرداری تهران
چندی پیش مدیرکل سلامت شهرداری تهران همراه چند نفر از مدیران از شبکه سلامت سیما بازدید کردند.
به گزارش روابط عمومی شبکه سلامت، در این نشست سمانه زمانی ضمن تشکر و قدردانی از ویژه برنامههای شبکه سلامت درخصوص ارتقای سلامت شهروندان تهران عنوان کرد شهرداری تهران درخصوص ارتقای آگاهی و سطح دانش و پیشگیری در حوزه محلات تهران گامهای اساسی برداشته است و نگاه ما در این خصوص درمانی نیست.
مدیرکل سلامت شهرداری تصریح کرد درخصوص فرهنگسازی و ارتقای بینش جامعه، 473 خانه سلامت در شهر تهران راهاندازی شده که وظیفه ارائه خدمات به شهروندان را به عهده دارند و این اداره کل با همکاری آموزش و پرورش در جهت ارتقای آگاهی به دانشآموزان نیز فعالیت دارد.
وی بااشاره به فرارسیدن هفته سلامت هم یادآور شد که 22 دهکده سلامت خدمات مختلفی در این هفته ارائه خواهند داد، ازجمله برگزاری جشنوارههای زیتون و عسل و نوشیدنیهای ارگانیک و پیادهروی در بوستانها.
دکتر مهدیپور، مدیر شبکه سلامت نیز ضمن تقدیر از اقدامات شهرداری تهران در حوزه سلامت به معرفی گروههای برنامهساز شبکه پرداخت و گفت شبکه سلامت به صورت 24 ساعته برنامه تولید میکند. وی آمادگی کامل خود را جهت پوشش رسانهای برنامههای شهرداری در هفته سلامت اعلام کرد.
مدیر شبکه سلامت تاکید کرد ما در راستای سند ابلاغی رهبر معظم انقلاب در حوزه سلامت و افزایش دانش عمومی برای کاهش بیماری و توانمندسازی عمومی برنامهریزی کردهایم تا در جلب مشارکت، هدایت به سمت جامعه سالم، سلامت جسم و اجتماع و سلامت معنوی گام برداریم.
به گفته وی، با همدلی و همافزایی میان شبکه سلامت و شهرداری تهران میتوان نسبت به اطلاعرسانی بموقع برنامهها به شهروندان و کارهای مشترک رسانهای اقدام کرد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد