دو حزب اصلی یعنی کارگر و محافظهکار، به راهحل دو دولت به عنوان اساسی برای پایان دادن به نزاع فلسطینیها اسرائیل مینگرند، اما در عین حال هر کدام نسبت به دیگری در نحوه دست یافتن به چنین راهحلی دیدگاه متفاوتی دارد. حزب کارگر از چندی پیش تبلیغاتی را برای به رسمیت شناختن سمبلیک دولت فلسطین در پارلمان بریتانیا شروع کرد و به نتیجه رساند. این حزب میگوید بدون اینکه «همه تخممرغها را در سبد گفتوگوها» بگذاریم باید دست به اقدامات دیگری زد. لیکن محافظهکاران به این نظر اعتراض کرده و بر این نکته تاکید دارند که تنها راه دست یافتن به یک دولت فلسطینی گفتوگوهای جدی است. آنها میگویند هرگونه اقدام دیگری میتواند منجر به تعطیلی این روند شود.
زیاد العالول، رئیس باشگاه فلسطین در بریتانیا میگوید حزب کارگر به مساله فلسطین نزدیکتر است. زیرا رابطهای قوی بین این حزب و نهادهای فلسطینی در داخل و خارج وجود داشته است. به گفته وی، تعداد کسانی که در حزب محافظهکار از مساله فلسطین حمایت میکنند اندک هستند و تازه آنهایی هم که هستند به رویکرد اسرائیل نزدیکترند. العالول میگوید رایگیری اخیر در پارلمان بریتانیا که به نفع دولت فلسطین تمام شد بیانگر همین موضوع بود و همکاری حزب کارگر را نشان میداد.
العالول میگوید تعداد فلسطینیهای مقیم بریتانیا حدود 3000 نفر است. به گفته او، هرچند رای آنها پراکنده است، اما قدرت اقلیت فلسطینیهای ساکن بریتانیا در آن است که این افراد در درون نهادهای وابسته به حزب کارگر از جمله سندیکاها و احزاب کارگری حضور موثری دارند.
از سوی دیگر دکتر وفیق مصطفی، رئیس گروه اعراب در حزب محافظهکار بریتانیا با اشاره به این موضوع میگوید بسیاری از اعرابی که گمان میکنند حزب کارگر به آنها نزدیکتر است، ذهنشان مغشوش است. مصطفی در گفتوگوی خود با الجزیره میگوید دلیل این کار البته آن است که بسیاری از گروههای فلسطینی و عرب وقتی به بریتانیا آمدند و حتی پیش از آمدن به اینجا وابسته به گروههای چپ در کشورهایشان بودند.
وی از کسانی که معتقدند حزب کارگر برتر و نزدیک است میپرسد چه کسانی بودند که سال 2003 به عراق حمله کرده و آن را ویران ساختند. آیا کسی جز تونی بلر، نخستوزیر حزب کارگر بریتانیا بود؟
تغییر اولویتها
مصطفی که سازمان اعراب بریتانیا را رهبری میکند، میگوید به عقیدهاش تغییراتی که در جهان عرب بهوجود آمده اولویتها را دگرگون کرده است. در این رابطه دیگر نزاع اعراب و اسرائیل اولویت سابق را در سیاست خارجی بریتانیا ندارد، بلکه قضایای مهمتر دیگری از جمله مساله مهاجرت، اوضاع عراق، تروریسم و غیره اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
وی که در عین حال رهبری گروهی از اعراب محافظهکار در انگلستان را برعهده دارد، میگوید حزب او در برخورد با مساله فلسطین دیدگاه روشنی دارد. محتوای این دیدگاه آن است که بهترین راهحل در همان طرح «دو دولت» نهفته است. از آن گذشته حل جامع نزاع اعراب واسرائیل منجر به عادیسازی روابط کل اعراب با اسرائیل خواهد شد.
در مقابل، حزب کارگر بر این باور است که از حقوق فلسطینیها باید حمایت بیشتری شود. تعداد اعضای این حزب در پارلمان به 258 نماینده میرسد.
عطاالله، رئیس گروه اعراب در حزب کارگر میگوید از مجموع 274 رایی که به نفع فلسطین در پارلمان داده شد، تعداد 170 رای آن متعلق به حزب کارگر بود، حال آنکه تنها 20 نماینده محافظهکار به این برنامه رای دادند. حزب محافظهکار در پارلمان بریتانیا 300 نماینده دارد.
به گفته وی، نمایندگان حزب کارگر و رئیس این حزب تمایل زیادی دارند که به صورت منظم در بین فلسطینیها حضور داشته باشند. از همه اینها گذشته نباید فراموش کرد که «اد میلیبند» رئیس کنونی این حزب در خانهای تربیت شد که پرچم فلسطین روی آن قرار داشت. پدرش، دکتر رالف میلیبند یکی از مبارزان چپگرای بریتانیا بود. او به سرسختترین دشمن اسرائیل شهرت داشت و خود یک یهودی مبارز و چپگرایی بود که از حقوق قانونی فلسطینیها دفاع میکرد.
منبع: الجزیره
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد