۵.۷ میلیون تحصیل‌کرده در کُنج خانه

درس بخوانید تا بیکار شوید!

عدم استقبال از کارجویان فارغ التحصیل دانشگاهی و پاسخ سرد بازار کار ایران به جوانان درس خوانده، باعث شده تا ۵۰ درصد کل تحصیل کرده‌های کشور خانه نشین شوند و نرخ بیکاری زنان در این بخش به ۳۱.۳ درصد برسد.
کد خبر: ۷۹۸۵۴۳
درس بخوانید تا بیکار شوید!

بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی و جوانان درس خوانده به معضلی برای کشور تبدیل شده و بازار کار ایران سالیان متمادی است که روی خوشی به این گروه از جویندگان کار نشان نمی دهد و درخواست‌های شغلی آنها با بی میلی و پاسخ سرد کارفرمایان مواجه می شود.

پیش تر و در دهه های گذشته تصور خانواده ها بر این بود که اگر شرایط تحصیلات دانشگاهی جوانانشان را فراهم کنند، آنها در آینده فرصت‌های بهتری برای ورود به بازار کار خواهند داشت و علاوه بر این، می توانند صاحب کرسی های بهتری در این بازار شوند.

از این رو در مقطعی نوعی موج ورود به دانشگاه اتفاق افتاد. تاسیس دانشگاهی غیردولتی و تلاش برای پُر کردن صندلی های آن نیز از سوی سیاست‌گذاران این بخش به ایجاد جو تحصیلات دانشگاهی در کشور دامن زد.

پاسخ سرد بازار کار به فارغ التحصیلان دانشگاهی

در واقع آنچه که باعث شده تا امروز درس خواندن جوانان به معضلی برای خانواده ها تبدیل شود، بی توجهی دولت‌ها و سیاست‌گذاران به این نکته بود که اگر امروز جوانان را برای ورود به دانشگاه‌ها تشویق می کنند، فردا باید پاسخگوی تقاضاهای شغلی آنها نیز باشند.

غفلت از این امر مهم در طول سالیان متمادی باعث انباشته شدن تقاضاهای جوانان فارغ التحصیل دانشگاهی برای کار از یکسو و ادامه پذیرش هزارارن نفر دیگر در دانشگاه‌ها شد؛ در نتیجه امروز کشور به جایی رسیده که نمی داند با انبوهی از جوانان فارغ التحصیل دانشگاهی با درخواست‌ های متفاوت شغلی چه باید بکند.

کارشناسان بازار کار عقیده دارند مهمترین ضعف کارجویان فارغ التحصیل دانشگاهی ناتوانی در پذیرش تصدی‌های بازار کار است.

به بیان ساده تر، آنها با نداشتن مهارت و تخصص در انجام امور، قادر به تامین نظر کارفرمایان برای دریافت پذیرش شغلی و ورود به بازار کار نیستند.

کورش پرند، معاون وزیر تعاون، کار و رفاه در تازه ترین گزارش از وضعیت بازار کار و همچنین بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی گفت: هم اکنون ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار دانشجو و فارغ‌التحصیل در کشور داریم که هیچ نقشی در تولید و ارزش افزوده اقتصادی ندارند.

چرا ۵.۷ میلیون درس خوانده غیرفعال شدند؟

معاون وزیر کار با اشاره به نرخ بیکاری فارغ التحصیلان، گفته است: طبق آخرین آمار، نرخ بیکاری فارغ التحصیلان کشور هم اکنون ۱۸.۹ درصد است که از این تعداد ۱۲.۹ درصد مرد و ۳۱.۳ درصد زن هستند، همچنین از ۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجو و فارغ التحصیل کشور، ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر غیرفعال بوده و هیچ نقشی در تولید و ارزش افزوده اقتصادی ندارند.

به گفته پرند، بیشترین نرخ بیکاری در رشته‌ های کامپیوتر، شیلات، جنگلداری و محیط زیست است که در رشته کامپیوتر این نرخ ۲۷.۲ درصد و کمترین نرخ در خدمات حمل و نقل به میزان ۱.۷ درصد است. پرند با اعلام اینکه ۴.۵ میلیون دانشجوی در حال تحصیل نیز در کشور داریم، افزوده است: از این تعداد ۶۶ درصد در مقطع کارشناسی تحصیل می کنند که در آینده ای نزدیک برای اشتغال این فارغ التحصیلان با مشکل بزرگی مواجه می شویم.

این مقام مسئول در وزارت کار گفته است: طرح ارتقاء شایستگی حرفه ای دانشجویان و دانش آموختگان با رویکرد رفع نیاز بازار کار از طرح های مهمی است که در آخرین نشست شورای اشتغال به تصویب رسیده که می تواند بسیاری از معضلات بیکاری فارغ التحصیلان را برطرف کند.(مهر)

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
۰
۰
متاسفانه سیاسیون با برنامه های از پیش تعیین شده ما رو به سمت رشته های دانشگاهی تشویق كردند تا مشكل جامعه جوان و جویای كار رو برای مدتی به تاخیر اندازند. آنچه از همه مهم تر است این است كه امروز كه جامعه جوان و پویای ما با مشكلات اشتغال مواجه است، فردا كه این افراد به سن پیری وارد شوند و این جامعه با رشد منفی جمعیت چگونه می خواهد از پس مخارج این عده بر آید. سیاست هایی هم كه اجرا شد تنها جوانان رو تشویق به مهاجرت كرد تا افرادی كه قرار بود پایه و اساس صنعت باشند و اشتغال آفرینی كنند در خدمت بیگانه قرار گیرند و سیاست پنهان برخی دولت مردها در این راستا یكی از بزرگترین خیانت ها بود. امروز من با یك مدرك دانشگاهی در یك رشته معتبر و با وجود اینكه حدود 25 سال از امكانات دولتی استفاده كردم باید به خروج از ایران و خدمت به بیگانه فكر كنم خدمتی كه نه تمایلی برای آن است و نه گریزی از انجام آن. اگر بیگاری رو هم به بیكاری اضافه كنیم تازه متوجه خواهیم شد كه ابعاد این مشكل فراتر از امید های واهی و سراب های دولت پیش پای جوانان است.

نیازمندی ها