آلبرتو گالو، مدیرعامل کردیت ریسرچ در رویال بانک اسکاتلند با اشاره به رویدادهای اقتصادی نادر در اقتصاد جهان به شبکه خبری الجزیره گفت: بهطور کلی کاهش ارزش پول چین، انفجار در منطقه صنعتی این کشور، سقوط بازار سهام و کاهش قیمت نفت در بازارهای بینالمللی و در نهایت اخبار منتشر شده از سوی فدرال رزرو آمریکا باعث شده تا بازارهای اقتصادی به لرزه درآید و مشکلاتی را برای گوشه و کنار جهان ایجاد کند.
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اهمیت نفت در اقتصاد جهان افزود: با درنظر گرفتن این که قیمت نفت در پایینترین نقطه قیمتی از سال 2009 میلادی قرار گرفته، اکنون باید منتظر رویدادهای تازهتری در اقتصاد بینالمللی باشیم، بهطوری که زنگ خطر در اوپک به صدا درآمده و میتوان صدای آن را در بازارهای نوظهور شنید.
وی با اشاره به قیمت کمتر از 40 دلاری نفت در بازارهای بینالمللی تصریح کرد: سقوط قیمت نفت، خسارت سنگینی به بازارهای اروپا و ایالات متحده آمریکا وارد کرد. بازار بورس نیویورک، هفته بسیار بدی را پشت سر گذاشت. شاخص سهام استاندارد اند پورز 500 ( اس اند پی500) حدود 6 درصد سقوط کرد که این موضوع میتواند نتایج نگرانکنندهای در بازارهای بینالمللی داشته باشد و کشورهایی مثل عربستان را تحت تاثیر قرار دهد، به صورتی که شاهد افت 2/14 درصدی بازار بورس عربستان بودیم، اما این موضوع پایان کار نیست و دومینو به حرکت درآمده است. لذا باید منتظر اخبار دیگری در این زمینه باشیم.
بازارهای نوظهور و جنگ ارزی
کارشناسان اقتصادی معتقدند، براساس بررسیهای انجام شده و نشانههای اقتصادی موجود، نتایج بحرانهای یاد شده میتواند، مسیر حرکت سرمایههای مختلف و محل آرامگرفتن آنها را تحت تاثیر قرار دهد و رویدادهای غیرقابل باوری در اقتصاد بینالمللی ایجاد کند.
فراسر هویی، نایبرئیس موسسه توسعه اقتصادی چین در این زمینه معتقد است، جنگ ارزی ایجاد شده که با اولین شلیک چین آغاز شده است، توانسته فرار عظیم سرمایهها را در بازارهای نوظهور اقتصادی رقم بزند و بسیاری را به خود مشغول کند. در صورتی که این فرار سرمایه کنترل نشود، ممکن است برخی بازارهای نوظهور مالی با خطر شکست مواجه شوند و نتایج آن غیرقابل پیشبینی است.
به گزارش سیانان، این اقتصاددان با اشاره به وضعیت بازار ویتنام درپی حوادث یاد شده افزود: پس از شروع جنگ ارزی یاد شده، بازار مالی ویتنام شاهد تحولات گستردهای بود که نتیجه آن، کاهش ارزش دانگ در برابر دلار بود و به گفته مقامات اقتصادی این کشور، زمینه فرارسرمایه از اقتصاد آن منطقه مهیا شده است، چون سرمایه به دنبال امنیت اقتصادی است.
نایبرئیس موسسه توسعه اقتصادی چین درباره بازارهای نوظهور اقتصادی در منطقه آسیای میانه نیز معتقد است، روند خروج سرمایه و همچنین کاهش سرمایهگذاری در کشور قزاقستان توانست باعث دخالت بانک مرکزی این کشور در بازار پولی شود، به صورتی که مقامات اقتصادی قزاقستان برای جلوگیری از کاهش ارزش تنگه، قیمت آن را شناور کردند تا بتوانند به ارتباط تجاری خود با روسیه، چین و سایر کشورهای بازار هدفشان ادامه دهند و این روندی است که بزودی دربازار ترکیه تجربه خواهیم کرد.
وی با اشاره به خروج نزدیک به 4 میلیارد دلار از اقتصاد ترکیه به عنوان آخرین بازار تحت تاثیر قرار گرفته ازرویدادهای اخیر گفت: بزودی شاهد افزایش تقاضا در بازار طلا خواهیم بود، به صورتی که جهشی تا هر اونس نزدیک به 1300 دلار ایجاد خواهدشد.
طلای سیاه، ذوب درخشش طلا خواهد شد
در همین حال، نفت به عنوان سنتیترین ماده تامین کننده انرژی در اقتصاد بینالمللی از گذشتههای دور در بازار، جایگاه مشخصی به خود اختصاص داده و هنوز بهعنوان یکی از مهمترین منابع انرژی در بازارهای تقاضا خرید و فروش میشود. بنابراین تا زمانی که جایگزینی قدرتمند همانند خود طلای سیاه در بازار ارائه نشود، باز هم نفت طلاست.
پتر چیف، استراتژیست بازارهای انرژی با اشاره به کاهش تقاضای نفت در بازار چین و گرم شدن هوا در تابستان به بلومبرگ گفت: به طور کلی، نفت کالایی است که قیمتش به عرضه و تقاضا بستگی دارد و در حال حاضر، عرضه این کالا زیاد و بازار، نگران تقاضا از سوی چین است. بنابراین به نظر میرسد میزان تقاضای این کشور برای نفت کاهش یافته و قیمت نفت در حال سقوط است.
وی با اشاره به جایگاه قابل تامل نفت در بازارهای بینالمللی تصریح کرد: نفت هنوز منبع برتر تأمین انرژی به حساب میآید و در کوتاهمدت جایگزینی ندارد؛ بنابراین با پایان فصل گرما قیمت آن دوباره بالا خواهد رفت چون حتی اگر اقتصاد، رونق قابل ملاحظهای به خود ندیده باشد، این تقاضای گرمای زمستان است که خود بازار قابل قبولی در قاره سبز است.
تحلیلگر بازار انرژی میافزاید: جای تردید نیست کاهش تقاضای نفت، بسیاری از سرمایهها را از این تجارت خارج کرده و از آنجا که سرمایهگذاران به دنبال محل امنی برای سرمایهگذاری هستند، این امنیت طلاست که میتواند حداقل در کوتاهمدت به نیاز آنها پاسخ مناسب دهد که نشانههای آن در افزایش قابل ملاحظه طلا در بازارهای جهانی قابل مشاهده است.
رونق سرمایهگذاری در خاورمیانه و ایران
وی درادامه تصریح کرد: طی هفته گذشته درخشش طلا توانسته نظر برخی صاحبان سرمایه را به خود جلب کند اما نباید فراموش کنیم که دومینوی جنگ ارزی باعث شده است طلا درخشش خود را بازیابد و دوباره برخی را به خود مشغول کند. بهعنوان مثال در چند روز گذشته، یورو در کنار ین ژاپن و فرانک سوئیس پناهگاه مطمئنی شده و تاجران فکر میکنند به جای این که فقط به طلا تکیه کنند با این ارزها بهتر میتوانند دارایی خود را حفظ کنند.
پتر چیف میگوید: به عقیده من و با توجه به تحلیلهای اقتصادی، بدون تردید خروج سرمایه از بازارهای نوظهوری مثل ویتنام و قزاقستان میتواند باعث رونق تقاضای سرمایهگذاری در خاورمیانه بخصوص در منطقههای نفتی مثل ایران باشد که از حاشیه گرفتاریها دور هستند. از این رو خاورمیانه شاهد تقاضای قابل ملاحظهای برای انواع داراییها از جمله ارز و کالاهای مختلف خواهد بود.
عماد عزتی - اقتصاد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با سرپرست اداره کل روابطعمومی و امور بینالملل سازمان نظام پزشکی کشور مطرح شد
فرزاد آشوبی در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد