نگاهی به این روزهای بورس تهران، نشانگر این است که حال بازار سرمایه، متاثر از وضعیت عمومی اقتصاد کشور خوب نیست.
روشن است که اقتصاد ایران در یک حالت انتظاری به سر میبرد که ناشی از بلاتکلیفی در اجرا یا عدم اجرای برجام در ایران و آمریکاست.
اینچنین است که همه فعالان اقتصادی دست نگهداشتهاند تا ببینند آینده چه میشود و تا آن زمان فعالیت روشن و موثری نمیکنند. بیشتر رکود حاکم بر اقتصاد نیز ناشی از همین موضوع است. این حالت انتظاری در روند بورس نیز تاثیر گذاشته به طوری که بورس اکنون تشنه سرمایهگذاری است.
اکنون به علت رکود سرمایهگذاری، خرید و فروش سهام به کندی و احتیاط انجام میشود. همچنین احتمالا چشمانداز سودآوری شرکتهای بورسی هم جالب توجه نیست البته اینها نیمه خالی لیوان است و نگاهی به نیمه پر لیوان نشان میدهد که وضعیت بورس بیراهحل هم نیست.
برای بررسی این راهحل ابتدا به این نکته باید توجه کرد، شرکتهای بورسی که در شرایط کنونی بورس پابرجا ماندهاند، قدرت و توانمندی بالایی دارند و با اندک حمایت صورت گرفته از سوی دولت میتوانند به وضعیت سابق و سوددهی بالا بازگردند. اما این راهحل چیست؟
به نظر میرسد راهحل مشکل بورس رشد سرمایهگذاری در آن است و اکنون دستکم سرمایهگذاران خارجی زیادی مشتاق حضور در بورس هستند.
اما بحث اصلی اینجاست که آنها تنها تضمین سود پایین میخواهند. بازار سرمایه کشور اکنون 13 تا 14 درصد سود به سهامداران خود میدهد اما به دلیل اینکه نوسان آن از حد معمول بالاتر است، شرکتها و سرمایهگذاران خارجی با دریافت تضمین درباره دریافت سود حداقلی حاضر به سرمایهگذاری شوند. این سود حداقلی نیز بین 4 تا 5 درصد بیشتر نیست لذا سازمان بورس و دولت باید به سازوکاری بیندیشند که دستکم درباره سرمایهگذاران خارجی که اکنون مشغول ثبت کد سهامداری خود هستند، سود حداقلی را تضمین کنند.
توجه داشته باشیم که بازار بورس ایران یکی از بکرترین بازارهای سرمایهگذاری در جهان است که ظرفیت بازار جذاب 80میلیون نفری ایران را به عنوان پشتوانه خود دارد لذا اگر حمایت دولت از این بازار بهینه شود، سرمایهگذاران خارجی زیادی به سوی آن جذب خواهند شد البته حضور این سرمایهگذاران فقط در معامله سهام نیست بلکه میتوان محدودیت را برداشت و از طریق ایجاد تسهیلاتی، شرکتهای سرمایهگذاری مشترک یا انفرادی را که برای هرگونه فعالیت اقتصادی پس از تصویب احتمالی برجام تشکل میشود بهسوی بورس هدایت کرد.
عرضه سهام اولیه این شرکتها هم به بازار طراوت میبخشد و هم فصلی جدید در فعالیت این بازار ایجاد خواهد کرد، بنابراین در کنار حل بحث تضمین، ایجاد آمادگی مقرراتی و رویدادی و انطباق آن با استانداردهای بورسهای جهان، راهحل خروج بورس از رکودی است که آن را فراگرفته است.
حسین نصیری - کارشناس ارشد بازار مالی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
جامجم» در گفت وگو با دکترسید محمد مرندی،مهمترین چالشهای پیشرو در دستیابی تهران و واشنگتن به توافق را بررسی کرد
سیدعبدالله صفیالدین، نماینده حزبالله در ایران: