محمدرضا رضوی امروز در نشست هم اندیشی نخستین همایش بین المللی سیاستهای صنعتی و تجاری، گفت: بررسی شاخص ارزش افزوده از تولید ناخالص داخلی کشور در ۲۱ سال (۱۳۷۰ تا ۱۳۹۱) نشان میدهد این سهم از ۴۵ درصد به ۳۳ درصد کاهش یافته است.
به گزارش مهر، وی با بیان اینکه در این دوران به سمت تولید مواد خام و بدون ارزش افزوده توجه شده است، اظهارداشت: سهم ارزش افزوده از صادرات غیرنفتی که در سال ۸۳، رقم ۷ میلیارد دلار صادرات بود، به ۳۵ میلیارد دلار در سال ۹۳ رسیده اما سهم ارزش افزوده کالاهای صادراتی در این سالها کاهش یافته است.
رضوی توضیح داد: کالای مصرفی در سالهای اولیه ۳۶ درصد ارزش صادرات را شامل میشد و در سال ۹۳، کالای مصرفی ۷۳ درصد صادرات غیرنفتی را شامل میشود. به عبارت دیگر، سه چهارم صادرات غیرنفتی به سمت صنایع واسطهای متمرکز شده است، ضمن اینکه پدیده تخصصگرایی روی کالای واسطهای و میانی در صادرات غیرنفتی که تجربه کشورهای آمریکای لاتین مانند آرژانتین و برزیل در دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی بود، اخیرا در صادرات غیرنفتی ایران مشاهده میشود، یعنی با این توسعه صادرات اشتغال کمتری ایجاد میشود.
به گفته رئیس موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، در این سالها صادرات غیرنفتی به سمت صنایع فرآوری مانند فولاد، پتروشیمی و آلومینیوم حرکت شده در حالی که به جای صادرات پتروشیمی میتوان ۶۰ صنعت مرتبط مانند لاستیک، پلاستیک و صنایع جانبی که ارزش افزوده و اشتغال بیشتر و ارزآوری بالاتری دارند، در صادرات غیرنفتی سهم بیشتری داشته باشند.
وی با بیان اینکه در کشور ما بنگاههای بزرگ با اشتغال فراوان رشد نکردهاند، گفت: میانگین اشتغالزایی بنگاههای اقتصادی ایران از ۲۶ نفر در سال ۸۴ به ۱۶ نفر در سال ۹۳ کاهش یافته است.
رضوی با اشاره به اینکه در بنگاههای کوچک و زودبازده هم وضعیت خوبی مشاهده نمیشود، اعلام کرد: براساس اطلاعات موجود، ۴۰ درصد واحدهای مستقر در شهرکهای صنعتی در آستانه ورشکستگی قرار گرفته اند، ضمن اینکه اگرچه دولت در حال حاضر توانسته است تورم را کنترل کند اما برای خروج از رکود باید نرخ سود بانکی هم کاهش پیدا کند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم: