«سعید سلطانی »مدیرعامل سابق اتحادیه مرکزی دامداران ایران در گفت و گو با جام جم آنلاین با اشاره اینکه دخل و خرج دامداران با هم متناسب نیست گفت : در چند سال گذشته با افزایش قیمت حامل های انرژی در قالب اجری قانون هدفمندی یارانه ها و همچنین افزایش نرخ ارز که قیمت خوراک وارداتی دام را افزایش داده ، قیمت تمام شده محصول برای دامداران نیز با افزایش مواجه شده است ، اما با وجود چنین شرایطی متاسفانه خریدشیرخام از سوی صنایع لبنی با قیمتی پایین تر صورت می گیرد که باعث متضرر شدن صاحبان گاوداری ها شده است .
آنچه مسلم است 70 درصد هزینه های دامداری ها را علوفه و خوراک دام تشکیل می دهد که به گفته دامدارها هم اکنون حدود 60 میلیون تن خوراک دام و طیور به مصرف می رسد که 40 میلیون تن آن به صورت خشبی و 20 میلیون تن آن به صورت متراکم است که از این 20 میلیون تن 12 میلیون تن آن در داخل تولید شده و 8 میلیون تن آن از خارج وارد می شود که با توجه به افزایش نرخ ارز هزینه واردات آن نیزافزایش یافته است .
به گفته سلطانی ، مشکلات اقتصادی بوجود آمده با عث شده تا در طی چند سال گذشته 30 تا 35 درصد دامداری ها ی کوچک و متوسط درکشور تعطیل شوند که اگر چنین روندی ادامه پیدا کند دامداری های بزرگ نیز با مشکل مواجه خواهند شد چرا که هم اکنون گاوداریهای بزرگ با فروش بخشی از دامهایشان ادامه حیات میدهند.
این کارشناس تولید شیرخام در کشور را سالانه 9 میلیون تن اعلام کرد و گفت : از این میزان حدود 6 میلیون و 400 هزارتن تحویل کارخانه های لبنی می شود که با توجه به اینکه از سال گذشته شیر خام به صورت میانگین حدود 250 تومان زیر قیمت مصوب از دامدارها خریداری شده است دامدارها دراین مدت رقم عظیمی را متضررشده اند.
مدیرعامل سابق اتحادیه مرکزی دامداران اظهار داشت: دولت هم اکنون به دلیل کاهش قیمت نفت و وضعیت رکود اقتصادی از نظرمالی مشکل دارد و نمیتواند به دامداران یارانه بپردازند اما ادامه این وضعیت هم ممکن نخواهد بود.
از طرف دیگرکارخانجات لبنی مدعی هستند هر ساله بابت افزایش نرخ حاملهای انرژی و دستمزد نیروی کار باید قیمت فرآوردههای خود را بالا ببرند اما «محمد رضا صالحی »رئیس مرکز اصلاح نژاد دام و بهبود تولیدات دامی وزارت جهادکشاورزی براین باور است که این مساله شامل حال دامداران نیزمیشود و آنان هم باید چنین هزینهای را بپردازند.
به گفته این مقام مسئول دامداران با صنایع لبنی مدارا کردند و برای رعایت حال مصرف کنندگان و اینکه قیمت محصول نهایی با افزایش مجدد همراه نباشد، حاضر شدند امسال هم شیرخام را به همان قیمت سال قبل عرضه کنند.
وی با بیان اینکه با گذشت ۶ ماه از آغاز سال ۹۴ همچنان کارخانجات از انجام این کار سرباز میزنند، افزود: در حال حاضر میانگین خرید شیر از دامداران بین ۱۲۰۰ تا ۱۲۵۰ تومان متغییر است.
کارخانه ها همکاری نمی کنند
این مقام مسئول درگفت و گو با مهر با اشاره به اینکه کارخانجات در این مدت حداقل ۳ بار محصولات خود را افزایش قیمت دادهاند، افزود: علی رغم اینکه نرخ سوخت و دستمزدها افزایش داشته، هزینههای مربوط به بسته بندی که بخشی از مواد لازم برای این کار وارداتی هستند، به دلیل افت قیمت نفت و در پی آن کاهش قیمتهای جهانی، پایین آمده است.
ملاصالحی تصریح کرد: کارخانجات علی رغم اینکه شیرخام را هنوز به قیمت دو سال قبل میخرند، پرداختها حداقل با ۳ ماه تاخیر انجام میشود و هزینههای بسته بندی نیز کاهش یافته، مدعی هستند ما توان خرید شیرخام را به قیمت تمام شده تولید آن را نداریم.
وی در واکنش به اظهارات مسئولان صنایع لبنی مبنی بر اینکه حمایت از صنعت دامپروری وظیفه دولت است، افزود: آنان انتظار دارند دولت به دامداران یارانه بپردازد در صورتی که دولت به تعهد خود عمل کرده و تا زمانی که به کارخانجات اجازه افزایش قیمت فراوردهها را نداده بود، بابت آن ۲۲۵ میلیارد تومان یارانه در سه ماهه نخست سال ۹۳ و ۳۰۰ میلیارد تومان در ۴ ماهه آخر سال ۹۲، به دامداران پرداخت کرد، ضمن اینکه وقتی دولت اجازه افزایش قیمت فراوردههای لبنی را صادر کرد، انتظار داریم بخشی از این افزایش، نصیب دامداران شود.
ملاصالحی با بیان اینکه خود صنایع پذیرفتهاند ۷۰ درصد قیمت تمام شده تولید محصولاتشان مربوط به شیرخام است، اظهارداشت: امسال هم صنایع انتظار دارند دولت اجازه افزایش قیمت فرآوردهها را به آنان بدهد اما حاضر نیستند در مقابل این امر، حتی یک ریال به دامدار پرداخت اضافه داشته باشند.
وی تصریح کرد: ما در سالیان گذشته هزینههای زیادی را متحمل شدهایم، برنامهریزی کردهایم و مردم هم سرمایه گذاری کردهاند تا میزان تولید شیر را افزایش دهیم اما با ادامه روند فعلی تولید این کالا ضربه میخورد و کشور دچار مشکل میشود.
ملاصالحی با بیان اینکه کارخانجات برای سود کوتاه مدت خود، منافع دراز مدت کشور را به خطر میاندازند، افزود: تنها جایی که میتواند با این موضوع برخورد کند، سازمان حمایت است، چراکه ابزار این کار در اختیار آنان قرار دارد.
برخورد با کارخانجات متخلف
وی ادامه داد: به این سازمان بارها تکلیف شده است که با کارخانجاتی که شیرخام را ارزان میخرند اما فرآوردههای خود را براساس خرید شیرخام با قیمت بالا عرضه میکنند، برخورد کند.
به گفته ملاصالحی، کارخانجات در محاسبه هزینههای تولید خود، قیمت شیرخام را ۱۴۴۰ تومان اعمال می کنند.
وی تصریح کرد: اگر قرار است صنایع شیرخام را ارزان بخرند باید قیمت فرآوردههای لبنی را نیز متناسب با آن کاهش دهند، چرا وقتی دامدار در حال زیان است، مصرف کننده هزینه اضافی بپردازد؟ حداقل این هزینه را از مصرف کننده اخذ نکنند، اگر هم قرار است این هزینه را بگیرند باید سهم دامدار را هم بدهند.
وی با بیان اینکه جلساتی در ستاد تنظیم بازار برگزار شده و مرتب پیگیر این موضوع هستیم، گفت: متاسفانه ما هر فرمولی را پیش میبریم، کارخانجات با آن موافقت نمیکنند.
خبرنگارجام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب