به گزارش جام جم آنلاین، از اواخر سال 82 پلاکهای ایران با ابعاد 11 در 52 سانتیمتر برای خودروها درنظر گرفته شد، ابتدا این پلاکها روی خودروهای صفر کیلومتر نصب شد و در مرحله دوم خودروهای دیگر نیز برای نصب پلاک ایران فراخوان شدند. از آن سال اطلاعات وسایل نقلیه و مالکان آن در سامانه یکپارچه شمارهگذاری ثبت شد.
سرهنگ سعید روحی، رئیس مرکز شمارهگذاری پلیس راهور در گفتوگو با جامجم میافزاید: پلاکها برای خودروهای شخصی، دولتی، کشاورزی، جانبازان، عمومی، و تاکسی به یک اندازه طراحی شده و رنگ سفید برای خودروهای شخصی، رنگ نارنجی برای تاکسیها، خودروهای عمومی و کشاورزی، رنگ قرمز برای خودروهای دولتی و سبز نیز برای خودروهای نیروی انتظامی در نظر گرفته شده است.
به گفته رئیس مرکز شمارهگذاری پلیس راهور تاکنون حدود 32 میلیون پلاک ایران صادر شده، اما در این بین حدود 17 میلیون پلاک روی خودروها نصب است. به این ترتیب حدود 15 میلیون پلاک نیز به دلیل نقل و انتقال فک شده و به شکل فیزیکی در مراکز تعویض پلاک نگهداری میشود یا اینکه امحا شده و شماره آن در سیستم شمارهگذاری ثبت و ضبط است.
بینهایت عدد، بینهایت پلاک
این در حالی است که برخی شهروندان تصور میکنند ظرفیت برای شمارهگذاری و تعیین پلاک محدود است، اما همانطور که براساس قانون هر شخصی میتواند بینهایت وسیله نقلیه داشته باشد، برای وسایل نقلیه نیز بینهایت پلاک وجود دارد.
رئیس مرکز شمارهگذاری پلیس راهور نیز درباره سرنوشت پلاکهای تهران پس از تکمیل شدن کد 99 عنوان میکند: از سال 82 پیشبینی شده بود که در صورت تمام شدن این کد به ترتیب کدهای 10 تا90 در تهران صادر شود. تکمیل شدن کد 11 تا 99 حدود 11 سال زمان برد، بنابراین دستکم تکمیل شدن ظرفیت پلاکهایی با کد 10 تا 90 نیز حدود 11 سال طول میکشد و طبیعی است که تا آن زمان سیستم شمارهگذاری و فناوری پلیس نیز بهتر شده و تغییراتی در این حوزه اتفاق بیفتد.
پلاک رند ساخته نمیشود
بازار شایعه درباره پلاک رند و خرید و فروش میلیونی آنها داغ است، اما جالب اینجاست که در کشورمان سیستم شمارهگذاری به شکلی طراحی شده که پلاک رند صادر نمیکند.
سرهنگ روحی در این باره توضیح میدهد: پلاک رند پلاکی است که پنج شماره متوالی آن یکسان باشد، زمانی که کدهای 11 تا 55 صادر میشد ممکن بود پلاکهایی به شکل اتفاقی رند باشد، اما از کد 55 به بعد پلاک رند دیگر ساخته نشد، به عبارت دیگر از سال 86 به بعد در کشور دیگر پلاک رندی ساخته نشده است.
این در حالی است که پلاکهای رند صادر شده نیز به مرور زمان جمعآوری میشوند، به این شکل که اگر مالکان این پلاکها برای فک پلاک خود به مراکز تعویض پلاک مراجعه کنند، پلاک رند آنها اخذ شده و پلاک دیگری برای آنها صادر میشود.
رئیس مرکز شمارهگذاری پلیس راهور درباره انتخاب پلاک زوج و فرد نیز یادآور میشود: تعیین پلاک کاملا شانسی بوده و به انتخاب سیستم انجام میشود. برای نمونه ممکن است سیستم پس از عدد 2 پلاکی با شماره 8 صادر کند.
مراقب پلاک خود باشید
تا پیش از صدور پلاک ایران، پلاک به نام شخص صادر نمیشد اما پلاک ایران به شخص تعلق دارد و شماره آن مادمالعمر حفظ میشود. به این شکل پس از نقل و انتقال تا حدود دو سال در مراکز تعویض پلاک نگهداری میشود و چنانچه در این مدت روی وسیله نقلیه نصب نشد، امحا شده و شمارهاش در سیستم شمارهگذاری کشور حفظ میشود. سرهنگ روحی تاکید میکند: شهروندان باید از فروش وکالتی خودروی خود خودداری کنند، برای این کار باید خودشان به مراکز تعویض پلاک مراجعه کرده و از فک شدن پلاک اطمینان پیدا کنند، زیرا در این بین فقط موضوع جریمه و نمره منفی مطرح نیست و شخص صاحب پلاک باید پاسخگوی تخلفهایی که با پلاکش صورت گرفته باشد.
به گفته وی، شهروندان میتوانند با مراجعه به مراکز پلیس +10 یا مراکز شمارهگذاری از فک شدن پلاکشان اطلاع پیدا کنند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد