به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، طرح روز سهشنبه مجلس نمایندگان آمریکا که خواستار محدودیت تردد برای سفرکنندگان به یکی از چهار کشور ایران، سوریه، عراق و اردن است، با موجی از واکنشها و انتقادها در محافل مختلف رسانهای و شبکههای اجتماعی مواجه شده است.
در حال حاضر شهروندان 38 کشور که بسیاری از آنها اعضای اتحادیه اروپا هستند به موجب برنامهای موسوم به «معافیت از روادید» میتوانند بدون درخواست ویزا به آمریکا سفر کنند.
پس از تیراندازیهای «سنبرناردینو» در ایالت کالیفرنیا که به کشته شدن 14 نفر منجر شد قانونگذاران آمریکایی طرحی ارائه کردند که میگوید شهروندان کشورهای برخوردار از امتیازات این برنامه، در صورت سفر به اماکن «مأمن تروریسم» مانند عراق و سوریه، بایستی اقدام به اخذ روادید کنند.
مجلس نمایندگان آمریکا روز سهشنبه این طرح را به بهانه مقابله با تهدید تروریسم، با 407 رأی موافق در برابر 17 رأی مخالف به تصویب رساند.
در نسخه اولیه این طرح، نامی از ایران و سودان به میان نیامده بود، اما قانونگذاران آمریکایی با متهم کردن این دو کشور به «حامیان تروریسم دولتی» آنها را نیز به جمع دو کشور قبلی اضافه کردند.
طرح شماره 158 مجلس نمایندگان، به کلام ساده به این معنی است که شهروندان بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا که به قصد گردشگری یا تجارت به ایران سفر کرده باشند، اکنون بایستی پیش از ورود به آمریکا اقدام به اخذ روادید کنند.
این طرح، همچنین خواستار اعمال همین محدودیت برای صدها هزار نفر از شهروندان دارای تابعیت دوگانه در اتحادیه اروپا، استرالیا و نیوزلند است که تبعه یکی از این چهار کشور هم باشند.
در این طرح در حالی نام ایران به عنوان یکی از 4 کشور تهدیدآمیز مطرح شده که بر اساس آمارهای موسسات غربی، اتباع این کشور نه در میان اعضای داعش و نه در میان هواداران آن در فضای مجازی، جایگاهی ندارند. بر اساس بررسیهای صورت گرفته، تونس، عربستان، کویت، امارات، قطر، لیبی و حتی چند کشور اروپایی بیشترین اتباع را در میان اعضا و طرفداران داعش دارند.
مصوبه جدید مجلس نمایندگان آمریکا با مخالفتهای گستردهای در محافل مختلف روبرو شده است.
روزنامه گاردین، روز پنجشنبه در گزارشی با اشاره به شعر «گنه کرد در بلخ آهنگری؛ به شوشتر زدند گردن مسگری» از سعدی از اینکه قانونگذاران آمریکایی به جای وهابیت عربستان، ایران را نشانه گرفتهاند، انتقاد کرد.
گاردین در ابتدای این گزارش مینویسد: «یک پاکستانی زاده آمریکا و افراطیشده به عربستان سعودی رفته و با یک پاکستانی دیگر که با نسخهای از وهابیت افراطی، مذهب رسمی عربستان، مغزشویی شده ازدواج کرده است. این دو زوج به آمریکا آمدهاند و در یک پارتی 14 نفر را کشتهاند.»
اشاره روزنامه گاردین، به زوج «مسلمانی» است که حدود ده روز پیش در جریان یک تیراندازی در شهر «سنبرناردینو» ایالت کالیفرنیا 14 نفر را کشته و 14 نفر دیگر را زخمی کردند.
گاردین در ادامه این گزارش نوشته است: «حالا حدس بزنید که برای این جنایت شنیع، چه کسی هدف حمله قرار گرفته است؟ آمریکاییهای ایرانیتبار، که هرگز این ایدئولوژی افراطی را قبول ندارند و تا آنجا که ما میدانیم هیچ نقشی در هیج یک از اقدامات تروریستی صورت گرفته در جهان نداشتهاند.»
گاردین مینویسد تصویب این طرح در مجلس نمایندگان آمریکا یک داستان ایرانی را به یاد میآورد که در آن یکی از حاکمان به خاطر گناهی که آهنگری در بلخ کرده بود، در شوشتر یک مسگر را گردن زد.
این روزنامه انگلیسی مینویسد مجلس نمایندگان آمریکا بار دیگر این داستان را بازسازی و اجرا کرده است چراکه بدون آنکه اتباع پاکستان و عربستان را تنبیه کند، شهروندان ایرانی در آمریکا را هدف قرار میدهد.
گاردین سپس این سوال را مطرح میکند: «پس، چرا عربستان، هر بار که، همانند اغلب اوقات، وارد میدان تروریسم میشود، کارت فرار از زندان دریافت میکند؟ چون آنها محبوب نخبههای سیاسی آمریکا هستند!»
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب