به گزارش جام جم آنلاین، "محمدباقر نوبخت" روز یکشنبه در برنامه "من طهران" شبکه خبری العالم در پاسخ به این سؤال که، با گذشت بیش از دو هفته از لغو تحریمها، آیا ایران توانسته است به داراییهای بلوکه شده خود دست یابد، اظهار داشت: منابعی که در خارج از کشور به عنوان ارز است، بخشی از آن متعلق به خود دولت می باشد، بخشی آن از ذخایر بانک مرکزی است و یک بخش دیگر به صندوق توسعه ملی و یک بخش دیگر مربوط به بانک ها و شرکت های دولتی است.
وی درپاسخ به سؤالی درخصوص میزان کل این دارایی ها گفت: چیزی که مربوط به این مرحله بود، افزون بر صد میلیارد دلار است اما آن چیزی که سهم دولت از این مرحله بود، درحد شش تا هفت میلیون دلار است، ولی اموال متعلق به بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی زیاد میباشد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا ایران تصمیم دارد که این داراییها را به داخل کشور بیاورد یا اینکه به کشورهای دوست منتقل کند، گفت: ما درآمدهای نفتی ایران را درحسابهای دولت جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور داریم و اکنون نیز درآمد فروش نفت ایران به حساب دولت در بانک های خارجی میرود، اینجا که بانک مرکزی ما دلار می فروشد، به جز مقداری که به عنوان کش برای واردات یا صادرات لازم دارد، به آن بانکها حواله میکند و آن بانکها می توانند از آن جا استفاده کنند، زیرا پول به صورت فیزیکی جابجا نمی شود و همه معاملات بر اساس همین گردش بانکی صورت می گیرد و ضرورتی برای آوردن پول ها نیست و ممکن است که مقدار قابل اطمینانی که مورد نیاز است، انجام شود ولی درمجموع نیازی به این کار نیست و ما میتوانیم از این حسابها استفاده کنیم.
در مسائل اقتصادی با آمریکا محدودیتی نداریم
سخنگوی دولت درباره روابط اقتصادی احتمالی با آمریکا گفت: روابط سیاسی ما با این کشور تعریف شده و نیازمند تغییرات بینادین در سیاست آنهاست اما در خصوص مسایل اقتصادی هیچ محدودیتی نداریم که البته اولویت آن بیشتر در زمینه سرمایه گذاری و واردات تکنولوژی روز است.
نوبخت در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا ایران دارایی های خود در نزد آمریکا به مبلغ یک میلیارد و 700 میلیون دلار و نیز مبلغ دو میلیارد و صد میلیون دلار نزد شرکت هلندی " شل " را بازپس گرفته است یا خیر، گفت: خوشبختانه، بانک مرکزی این کار را هم خوب پیش برد و دراین زمینه کارهایی صورت گرفته است.
نوبخت درباره عملکرد دولت و ارتباطات آن با دنیای خارج در هفته دوم از رفع تحریم گفت: با برچیده شدن تحریم های ظالمانه علیه ایران دو برنامه ریزی در اختیار مسؤولان جمهوری اسلامی قرار گرفت؛ از یک سو به منابع بلوکه شده دست یافتیم و از طرف دیگر به فضایی دست پیدا کردیم که به ما اجازه میدهد بدون محدودیت تحریم از سرمایه گذاری گستردهای در سال های آینده برخوردار شویم.
وی افزود: برهمین اساس ما در این ایام یا میزبان هیئتهای بلندپایه خارجی برای مذاکرات سرمایه گذاری در اقتصاد ایران بودهایم یا مهمان؛ که سفر اروپایی اخیر آقای روحانی رئیس جمهور محترم به ایتالیا و فرانسه و دیدار با روسای جمهور این دو کشور از جمله این مهمانیها است که در آن مباحث اقتصادی و سرمایه گذاری مطرح شده.
نوبخت امضای قراردادها، پروتوکل ها و توافقنامه های متعدد بویژه در بخش صنعت خودروسازی و هواپیمایی کشور با فرانسه و ایتالیا و گشایش در این بخشها را از جمله دستاوردهای سفر اخیر آقای روحانی برشمرد و گفت امسال 5 یا شش فروند از 118 فروند هواپیماهای ایرباس که قرار است طبق جدولی زمانبندی شده وارد ناوگان هواپیمایی ایران شود، وارد این ناوگان هوایی خواهد شد.
وی با اشاره به این که شرکت توتال یکی از همکاران ایران در میادین نفتی بوده است و با رفع تحریم ها، توتل دوباره اعلام آمادگی کرده و توافق هایی بین دوطرف صورت گرفته است تا همکاری مشترک ازسر گرفته شود.
احتمال توافق با شرکت بوئینگ در آینده
سخنگوی دولت در عین حال خاطرنشان کرد که همانگونه که ایران با فرانسه برای خرید هواپیما از شرکت ایرباس توافق کرده است، توافق با شرکت بوئینگ در آینده را نیز دور از دسترس ندانست.
وی در پاسخ به این سوال که آیا گشایش روابط اقتصادی میان تهران و پاریس میتواند زمینه ساز همکاری های دوجانبه برای پرونده های منطقه ای از جمله سوریه باشد گفت: موضوع هستهای یک مقوله متفاوت از سایر موضوعات است و در هر موضوع میتوانیم از مذاکرات هستهای الگو بگیریم و راه حل ثالثی برای قضایا پیدا کنیم که اگرچه ممکن است تمامی خواستههای دو طرف را تامین نکند اما آنها را به توافق برساند.
نوبخت درباره گسترش روابط با آلمان گفت: نخستین گروهی که از اروپا به ایران آمدند از آلمان به ریاست آقای گابریل بودند و توافقهای خوبی در زمینه نفت و صنایع صورت گرفت و بعد هم سفیر آلمان در ایران آنها را پیگیری کرد.
وی درباره سفر احتمالی آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان به ایران گفت که اطلاعات دقیقی از این موضوع ندارد و درباره سفرهای بیشتر آقای روحانی به اروپا نیز گفت که در صورت اقتضا این سفرها به صورت دوجانبه ادامه خواهد داشت.
وی درباره تغییرات در صادرات نفت ایران در برهه بعد از رفع تحریمها گفت ظرفیت تولید ما که به خاطر عدم سرمایه گذاری های خارجی محدود شده بود با مذاکرات به سرعت در حال بالا رفتن است و ظرفیت بالقوه ما طی چند ماه آینده تا 500 هزار بشکه و تا سال آینده حتی تا یک میلیون بشکه هم هست اما به دلیل شرایط تحریم امکان صادرات نداشتیم و حالا دو کار را می توانیم انجام دهیم اول این که با برداشته شدن تحریم، ظرفیتی از تولید که توان صادرات آن را نداشتیم تولید و صادر می کنیم و دوم این که افزایش ظرفیت تولیدی که به دلیل تحریم وجود نداشت الان در حال انجام است.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم: