به گزارش جام جم آنلاین ،علی لاریجانی در برنامه گفتگوی ویژه خبری با اشاره به پیچیدگی های اقتصاد همکاری های دیگر قوا برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور یادآور شد و گفت : در برنامه ششم توسعه موضوع اساسی اقتصاد مقاومتی است که می تواند رونق تولید و اقتصاد را در پی داشته باشد.
وی افزود:مهمترین مسئله این است که ما شرایط را برای سرمایه گذاری داخلی و خارجی تسهیل کنیم .رتبه ایران از نظر فضای کسب و کار رتبه خوبی نیست و مقررات دست وپاگیر وجود دارد که باید با تسهیل قوانین و دستور العمل ها کاری کنیم که سرمایه گذاران به سرمایه گذاری تشویق شوند .
رئیس مجلس گفت: سهم تسهیلات بانک ها برای تولید در کشور پایین است و باید شرایط تغییر کند. تشویق های صادراتی کار دیگری است که باید صورت گیرد و شرکت های صادر کننده تشویق شوند.
وی ادامه داد: افزایش حجم سرمایه گذاری برای ایجاد اشتغال نیاز است و باید زمینه آن فراهم شود .نقدینگی در کشور کم نیست اما باید به سمت تولید و اشتغال سوق داده شود. به طور کلی برای رونق کسب و کار و اقتصاد نیازمند تسهیل قوانین و نظارت درست و دقیق در مجلس هستیم.
لاریجانی با اشاره به انتشار گزارش مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره اجرای اصل 44 گفت: این گزارش نشان می دهد که ما در بیشتر موارد موفق نبوده ایم .
وی افزود: بخش عمده ای از شرکت ها به اسم سهام عدالت واگذار شدند که ظاهری غیر دولتی و باطنی دولتی دارند.همچنین بدهی برخی از شرکت ها در قالب اصل 44 پرداخت شد که این روند اجرای درست اصل 44 نبود.
لاریجانی با بیان اینکه قانون تجارت قانونی مهم و مادر است که یک هزار ماده دارد افزود: این قانون در مجلس قبل تصویب و به شورای نگهبان ارائه شد. در مجلس اخیر می توان این هزار ماده را مورد بررسی مجدد قرار داد تا شورای نگهبان بتواند آن را مورد بررسی و تصویب قرار دهد.
تاکید بر توجه مسئولان به برنامه های فرهنگی
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: به نظر می رسد با تحولاتی که در حوزه تکنولوژی رخ داده است باید کار فرهنگی عمیق تری صورت گیرد و تولیدات فرهنگی عمق داده شود.
لاریجانی افزود: اگرچه مراکز فرهنگی و دینی به وجود آمده و نسبت به گذشته افزایش یافته است ولی باید دغدغه این باشد که این موضوعات در بطن جامعه قرار گیرند.
لاریجانی با تاکید بر عمق دادن مسائل فرهنگی در جامعه تصریح کرد: رویکرد رادیو و تلویزیون باید تولیدات تاثیر گذار و هویت بخش به جامعه باشد.
وی خاطر نشان کرد: ولنگرایی فرهنگی مسئله ای است که مسئولان باید به آن توجه کنند به طوری که این موضوع در رسانه های رقیب به وجود آمده و کمک شود به تولیدات عمیق تر برای مقابله با آن.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: کمک کردن به بخش های فرهنگی در سال های گذشته کم نبوده به عنوان مثال در همین بخش رادیو و تلویزیون این مسئله وجود داشته اما درست مصرف نشده است. در رادیو و تلویزیون حقوق مدیران افزایش یافت و هر چه پول برای تولید بود صرف حقوق شد.
باید درست مصرف کردن منابع را یاد بگیریم
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: باید درست مصرف کردن را یاد بگیریم و بدانیم که کشور را با هزینه های بالا نباید اداره کنیم.
به گفته لاریجانی ،بکی از چالشهای صدا و سیما بحران مالی است که در حال حاضر وجود دارد.
وی گفت: برای خرج کردن متناسب باید عمل کرد و در رادیو و تلویزیون منبع برای تولید برنامه کم شده است.
وی افزود: مدیریت رادیو و تلویزیون باید تلاش کند که برای تولید برنامه پول تهیه کند که اکثراً این بودجه به قسمت حقوق و مزایا می رود .
وی با اشاره به گسترش نیروی انسانی گفت: اگر رادیو و تلویزیون می توانست با 10 تا 12 هزار نفر کار انجام دهد دیگر نیاز به 35 هزار نفر کارمند نبود و منابع صرف هزینه های نادرست نمی شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به بزرگ شدن دولت افزود: اینکه همه منابع را خرج امور جاری شود فضای تنفس کافی برای کارهای دیگر از بین می رود.
وی گفت: کل بودجه کشور درسال گذشته 90 درصدش صرف بودجه های جاری شد و این عارضه در فرهنگ هم تسری پیدا کرده است.
لاریجانی افزود: سهمی که در حال حاضر به فرهنگ داده می شود کم نیست اما درست مصرف کردن مهم است که باید رعایت شود.
در زمینه قاچاق دقیق عمل نشده است
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به طریقه مصرف بودجه در اموزش و پرورش، صداو سیما و بخش های دیگر افزود: باید طریقه ای را ایجاد کرد که منبع برای این کار به وجود آید .
وی افزود: نظارت ها در این قضیه بسیار مهم است و یکی از مناقشاتی که در این قضیه بین مجلس و بخش های فرهنگی وجود دارد بحث تولیدات فرهنگی قوی است. با کارهای تولیدی و محصولات فرهنگی قوی نظارت ها را باید درست کرد .
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به بحث اقتصاد مقاومتی و شاخص ها در این زمینه گفت: در این مسئله چند محور وجود دارد که نباید خود را در عناوین گم کرد.
وی در بیان این شاخص ها افزود: تقویت تولیدات داخلی، صادراتی اندیشیدن، بالا بردن بهره وری در داخل و قاچاق از جمله این شاخصه هاست.
لاریجانی با اشاره به بحث قاچاق گفت: گلوگاه ها را باید مورد توجه قرار دهیم و باید بررسی کنیم که آیا قوانین قاچاق کفایت می کند یا باید چاره اندیشی کنیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: گزارشی در این زمینه به مجلس ارائه شد که در اجرای قوانین گذشته در زمینه قاچاق دقیق عمل نشده که باید دید که آیا نوع مجازات ها درست نبوده یا سهل انگاری در مقام اجرا رخ داده است.
به گفته وی ،در مورد قانون مواد مخدر هم قانون سفت و سختی وجود دارد اما حال که نگاه می کنیم می بینیم که دقیق عمل نشده و ممکن است رویکردهایمان را در نوع مبارزه تغییر دهیم.
وی افزود: با بررسی های انجام شده اطراف کشور به دلایل مختلف راه های مبادله فراوانی وجود دارد که خود این راه های مبادله زمینه هایی را برای قاچاق فراهم کرده است. شاید این راه ها در آن زمان برای مصارف دیگر بوده است اما حال می بینیم که معضل بزرگی را برای اقتصاد بوجود آورده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود:در مناطق آزاد که هم فلسفه اصلی آن برای صادرات بوده حالا تبدیل به مکانی برای واردات و قاچاق شده است باید رویکرد ها در این زمینه تغییر داده شود. باید دید در زمینه قاچاق آیا این قوانین را تثبیت کرده ایم یا باید این رویکردها تغییر کند .
وی با اشاره به آمار قاچاق گفت : این روند بسیار نگران کننده است و باید سیاست ها تغییر داده شود چرا که ممکن است اقتصاد و تولید را فلج کند.
لاریجانی گفت: همه سیاستهای مربوط به اقتصاد مقاومتی زنجیره به هم تنیده است و بخش هایی در آن امهات کار ماست و باید روی آن تمرکز شود و جهش تولیدی را بوجود آورد .
وضع اقتصادی اجازه ارائه مشوق ازیاد نسل را نمی دهد
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: قانونی که در مجلس قبل تصویب شد محدودیت هایی که برای فرزند آوری وجود داشت به طور کامل برداشت و سیاست های قبلی را تغییر داد .
لاریجانی در خصوص سیاست های جمعیتی افزود : شرایط برای ازدیاد نسل فراهم تر شده است وقانون دیگری در شورای عالی انقلاب فرهنگی پیش نویسش تهیه شده بود که بار مالی بسیار سنگینی را نشان داده بود. بعد از بررسی مشخص شد که با شرایط ما این قانون امکان پذیر نیست و با توصیه هایی که رهبری داشته اند شرایط از حالت گذشته در آمده و به مسیر بهتری می رود .
وی افزود : وضع اقتصادی ما اگر اجازه دهد باید مشوق های بیشتری در این زمینه فراهم شود که در حال حاضر این امکان پذیر نیست .
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در محاسبات مشخص شد که طبق بضاعت اقتصادی ما امکان تحرکات اقتصادی همانند برخی از کشورها که برای فرزند آوری دارند وجود ندارد .
قوانین فرهنگی با بخشنامه اجرا نمی شود
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس درباره حجاب و عفاف و قانون امر به معروف و نهی از منکر گفت : این قوانین باید اجرا شوند .
علی لاریجانی افزود : در مسائل فرهنگی در جامعه باید به اغنا برسیم تا قوانین به خوبی اجرا شود .
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت : با نیروی معمول نمی شود قوانین فرهنگی را اجرا کرد و اجرای این قوانین قدری حوصله می خواهد که با بخشنامه امکان پذیر نیست .
لاریجانی در پاسخ به سوالی درباره علاقه نمایندگان مجلس به حضور در کمیسیون های دیگر به جز کمیسیون فرهنگی گفت : وقتی در کشورمان مشکلات اقتصادی زیاد است ذهن نمایندگان به حل آنها معطوف می شود البته تمایل نداشتن آنها به رفتن به کمیسیون فرهنگی خود یک عارضه است .
وی گفت : این مسئله به معنای دغدغه نداشتن نمایندگان به امور فرهنگی نیست و بیکاری و مشکلات اقتصادی باعث شده تا نمایندگان تمرکزشان به کمیسیون های دیگر باشد .
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نباید درباره ترکیب اقتصادی مجلس جدید زود قضاوت کرد گفت : در برنامه ششم دولت معتقد است همه پیوست ها به نمایندگان ارائه شده است و نمایندگان مجلس معتقدند که نباید پیوست ها را تصویب کنند و هر دو نظر وجود دارد .
وی افزود : برنامه ششم باید دورنمای پنج ساله را به مردم و جامعه بدهد و هر دو نظر مطرح شده عملی است اما منطقی تر آن است که دولت لایحه روشن تری بدهد .گر وفاق بین دولت و مجلس برای دور نمای کشور بوجود بیاید کارها تسهیل می شود .
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری در ایجاد روحیه انقلابی در تحقق اقتصاد مقاومتی گفت : پیش از این قوانین لازم در این زمینه وجود داشت و اگر اجرایی می شد ما مشکلی نداشتیم .
وی گفت : این قوانین درست اجرا نشد که بخش اعظم آن مرتبط با تحریم بود اما بخش عمده اش به خاطر ساز و کارهای موجود است . مثلا طرح بنگاه های زودبازده تصور می شد اتفاق مهمی در کشور ایجاد کند اما این طرح منابع زیادی از بانکها را بلعید اما اتفاق مهمی نیفتاد .به طور مثال مسکن مهر هم نمونه دیگری است که فلسفه اش غلط نبود اما نحوه اجرایش نادرست بود .
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نگاه انقلابی برای تحقق اقتصاد مقاومتی نیاز است افزود : باید از ساختار بروکراتیک فعلی خارج شویم تا اقتصادمان بهبود یابد . باید عقلانیت متناسب وجود داشته باشد تا راهکارهای مناسب برای برون رفت از مشکلات فراهم شود .
لاریجانی با بیان اینکه چنین روحیه ای در مجلس جدید وجود دارد افزود : موضوع اقتصادی مقاومتی در تمام کمیسیون های مجلس مورد توجه قرار خواهد گرفت .
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال دیگری درباره ابزارهای نظارتی مجلس بر نهادهای فرهنگی گفت : این ابزارها متنوع است که بخشی از آنها گفتگوهایی است که صورت می گیرد و بخشی دیگر شامل تحقیق و تفحص و حضور وزرا در کمیسیون های مرتبط و یا صحن علنی مجلس وسوال از آنهاست .
لاریجانی با بیان اینکه طاقت دولت در اجرای برخی برنامه ها کم است گفت : مثلا طرح آمایش سرزمین در سه چهار برنامه نوشته شد اما اجرایی نشد .با این حال هر چه برنامه وجود داشته باشد دست کم مقداری سمت گیری ما را مشخص می کند .
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه نمایندگان مجلس بر اساس ماده 236 اگر تخلفی از اجرای قانون ببینند می توانند بررسی کنند گفت : در مجلس قبل شش گزارش تحقیق و تفحص از جمله درباره تامین اجتماعی و خودرو خوانده شد و فرصت قرائت برخی دیگر فراهم نشد .
لاریجانی با بیان اینکه تاکید رهبری بر وجود ولنگاری فرهنگی را باید جدی بگیریم گفت : این مسئله در کمیسیون های مرتبط با حضور مسئولان ودستگاههای ذیربط بررسی می شود .
وی با اشاره به شکل گیری رسانه های جدید در جامعه گفت : نمی شود جامعه را از وجود آنها محروم کرد اما این موضوع نیازمند ساز وکار متناسب است که به ارتقای فرهنگی جامعه کمک کند .
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالی در باره افزایش مالیات ها گفت : اینکه کشور باید با مالیات اداره شود مسئله درستی است اما در شرایطی که رکود حاکم است افزایش مالیات نتیجه عکس می دهد .
وی افزود : اگر در شرایط رکود هستیم باید فشار را کم تر کنیم تا واحدهای تولیدی بتوانند سرپا بمانند .
لاریجانی مالیات بر ارزش افزوده را هم اصلی درست و پسندیده دانست و گفت : البته این نوع مالیات با ساز و کار فعلی نادرست است و باید بررسی شود چون تولید کنندگان را مورد فشار مضاعف قرار می دهد .
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد : در برنامه ششم ساز و کار متین تر و معقول تری در زمینه مالیات باید تدوین شود تا فشار کمتری به تولید کنندگان بیاید .
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه هیچوقت منطقه با این مقدار از آشفتگی روبرو نبوده است گفت : بیشتر کشورهای اطراف ما دچار بحران های تروریستی هستند و خیلی از کشورهایی که تصور نمی کردند هم دچار این آسیب شده اند .
لاریجانی افزود : روند جریانهای تروریستی در دو دهه قبل در منطقه رو به صعود بوده است و این گروها از نظر کمیت و کیفیت قوی تر و متنوع تر شده اند .
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان این مسئله عارضه ای کوتاه مدت در منطقه نیست تصریح کرد : باید با این پدیده با شناختی درست رفتار کنیم و نباید با کم حوصلگی با آن برخورد کرد .
لاریجانی افزود : جمهوری اسلامی در این شرایط از یک سیاست متین وعاقلانه در منطقه و در نگاه به کشورهای عراق ، سوریه ، افغانستان و یمن بهره برد .
وی گفت : این دیگران هستند که اشتباهات فاحشی کردند و ناامنی ها را گسترش دادند و جمهوری اسلامی ایران همواره قصد آرام سازی در منطقه را داشته است .
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود : روحیه انقلابی ایران اقتضا می کرد که ما همزمان به داد مظلومان برسیم و به فکر امنیت خودمان هم باشیم .سیاست ما حفظ امنیت ملی کشور و بطور همزمان تاثیر گذاری بر کشورهای منطقه بود . استراتژی جمهوری اسلامی ایران در مقایسه با دیگر کشورها کم غلط تر بود و باید ادامه پیدا کند و این از دستاوردهای نظام است .
وی با بیان اینکه مقاومت ریشه ای در بیداری و هوشیاری مردم منطقه دارد گفت : همه این پدیده به انقلاب اسلامی ایران مربوط نیست و به یقین در آینده هم شیب صعودی خواهد داشت .
لاریجانی افزود : هر چند که برخی ها بخواهند با تسلط نظامی بر آن سرپوش بگذارند اما موفق نخواهند شد .
لاریجانی گفت : دموکراسی خواهی در مردم منطقه ادامه خواهد داشت که پدیده ای مهم و نو در منطقه است و سیاست های دیگر کشورها برای منحرف کردن این پدیده ممکن است به طور موقت نتیجه بدهد اما مستمر نخواهد بود . مقاومت بر اساس شرایط منطقه شکل گرفت و مردم منطقه دریافتند که اگر مقاوم نباشند بلعیده خواهند شد .
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت : این سرمایه ای برای منطقه است که براحتی نمی توان آن را از بین برد که اگر ما هم از آن حمایت نکنیم ادامه خواهد داشت .
وی در خصوص مذاکرات هسته ای و برجام گفت: اینکه طرف مقابل نااهلی در کارش دارد دلیل نمی شود ما مذاکرات را ادامه ندهیم اما جنس مذاکره مان متفاوت خواهد بود و دقت هایمان باید بیشتر شود . مذاکره بر این اساس بود که اینها ممکن است شیطنت هایی در روند اجرا داشته باشند اما در کل مذاکرات و برجام برای ایران مفید بود .
به گفته رئیس مجلس شورای اسلامی ،در مسیر اجرا چند مورد آمریکایی ها اقدام به کارهای خلاف کردند که با روح برجام ناسازگار بود که باید پیگیری و حل شود .
لاریجانی با اشاره به اینکه از طریق خود مفاد توافقنامه باید اشکالات را رفع کنیم،افزود :برای سال های پیش رو باید مسئله را پیگیری کنیم و کمیسیون امنیت ملی مجلس هم پس از شکل گیری روی این مسئله حساس خواهد بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به برخی اظهارات کاندیداهای ریاست جمهوری امریکا و برخی اقدامات نادرست دولت مردان این کشور تصریح کرد: اگر آنها این روند را ادامه دهند ما ابزارهایی داریم که می توانیم آنها راپشیمان کنیم.
مجلس دهم ، مجلس ولائی است
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت : مجلس دهم مجلسی است ولائی که رابطه اش با رهبری رابطه ای عمیق است وهمه گروها به این موضوع معتقدند.
لاریجانی افزود : مجلس دهم این ورزیدگی ذهنی را دارد که روی موضوعات اساسی تمرکز کند .
وی با اشاره به دسته بندی های سیاسی جناح ها در جامعه گفت : این موضوع به طور طبیعی در مجلس است ولی همه گروهها به یک بلوغ سیاسی رسیده اند .
لاریجانی خاطرنشان کرد: در این کشتی ای که همه نشسته ایم یک سری عارضه هایی وجود دارد مثل اقتصاد که اگر همه به هم کمک کنیم و موضوعات فرعی را کنار بگذاریم می توانیم مسئله کشور را حل کنیم .
وی افزود: ما باید روی نقاط اشتراک بیشتر وقت بگذاریم تا روی کشمکش های قبیله ای که وجود دارد و بلوغ سیاسی موجود می تواند این مسائل را حل کند .
رئیس مجلس شورای اسلامی در جمع بندی پایانی گفت : مجلس دهم ازظرفیت خوبی برخوردار است و باید تلاش کنیم رویکردش رویکردی آرام و کارشناسی باشد . باید شلوغی ها و جنجال ها را در مجلس کاهش دهیم و در همین چند روز ابتدایی مجلس هم از نظر انضباط و توجه به مسائل اصلی نشانه های خوبی در آن دیده می شود .
لاریجانی با اشاره به نقش رسانه ها گفت: رسانه ها باید کارآمدی مجلس را روی مسائل اصلی مورد توجه قرار دهند .
وی در خصوص مطرح شدن برخی مسائل شاذ در رسانه ها افزود : این مسائل در همه مجالس وجود دارد ودر این رسانه ها برجسته می شود و ممکن است برای جلب مخاطب بی تاثیر نباشد ولی همه باید توجه کنیم که اگر مجلس در مسائل اصلی انگیزه مند شود این موضوع برای حل مسائل کشور می تواند مفید باشد.
لاریجانی گفت : نگاه من در کل مثبت است و فکر می کنم کشور از یک گردنه ای عبور کرده و شرایط سخت را پشت سر گذاشته است و احتیاج دارد به همگرایی قوای مختلف به موضوعات اصلی توجه و شرایط برای کارآفرینی فراهم شود .
منبع:خبرگزاری صدا وسیما
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد