دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
به گزارش جام جم آنلاین، آزتک های ساکن تنوکتیتلان (شهر مکزیکو کنونی) در این شب اسپانیایی های ماجراجو و اشغالگر را از شهرشان بیرون کردند. این شب در نزد اسپانیایی ها به نوچه تریسته (شب غم انگیز) مشهور شد.
پس از کشف قاره آمریکا توسط کریستف کلمب ، اسپانیایی ها نخست در جزایر آنتیل مستقر شدند. در سال 1518 میلادی هرناندو کورتس ، یک اشرافزاده ماجراجو اهل کاستیل اسپانیا در راس یک گروه کوچک از سربازان اسپانیایی جزیره کوبا را ترک کرد و به قصد اشغال مکزیک روانه آن سرزمین شد.
سرخ پوستان مکزیک با مشاهده چهره پوشیده از ریش اسپانیایی ها ، زره ها ، سلاح های آتشین و اسب های آنها حیرت کردند.
این مساله به سود کورتز تمام شد زیرا اقوام آزتک براساس یک اسطوره قدیمی خود به خدایی به نام «کتزالکوالت» معتقد بودند که روزی به قصد فتح سرزمین های جدید خاک آزتک ها را ترک کرده بود و باید با بازماندگان خود با هیبت جدیدی بازمی گشت.
موکتزوما دوم امپراتور آزتک ها جرات نکرد مانع ورود هرناندو کورتس به پایتخت باشکوهش تنوکتیتلان (مکزیکو کنونی) شود.
کورتس به آسانی شهر را تصرف کرد اما به زودی ناگزیر شد برای مقابله با ورود یک رقیب به نواحی ساحلی بازگردد. وی اختیار شهر و مراقبت از امپراتور را به یکی از معاونان خود به نام پدرو دِ آلوارو سپرد.
پدرو دِ آلوارو فرد مناسبی برای این مقام نبود و به بهانه یک توطئه وارد معبد اصلی آزتک ها شد و تمام راهبان و حاضران در معبد را قتل عام کرد.
آزتک ها دست به شورش زدند، در این میان موکتزوما در سلولش توسط نگهبانان اسپانیایی به قتل رسید، با مرگ وی برادرزاده اش کوئوهتموک امپراتور شد و رهبری قیام را در دست گرفت.
هرناندو کورتس پس از اطلاع از قیام آزتک ها به سرعت بازگشت ، اما متوجه شد اوضاع تنوکتیتلان غیرقابل کنترل است بنابراین دستور عقب نشینی سربازان خود را صادر کرد.
کورتس به همراه 500 سرباز اسپانیایی تصمیم گرفت به سرعت پایتخت امپراتوری آزتک را در شب 30 ژوئن سال 1520 میلادی ترک کند. مردم پل هایی که عبور از مرداب های پیرامون شهر را امکان پذیر می ساخت قطع کردند و نیمی از سربازان اسپانیایی را به قتل رساندند ، بقیه آنها به همراه کورتس موفق به فرار شدند.
کورتس با سماجت باقیمانده افرادش و متحدان بومی خود را منسجم کرد و شهر را به محاصره درآورد. پس از 75 روز محاصره شهر تنوکتیتلان و به همراه آن امپراتوری آزتک سقوط کرد.
اسپانیایی ها شهر تنوکتیتلان را ویران کردند و در محل آن شهر مکزیکو را که نام آن برگرفته از نام یک قبیله محلی بود ، بنا کردند. مقاومت آزتک ها با دستگیری کوئوهتموک در 13 اوت سال 1521 میلادی خاتمه یافت.
کورتس، امپراتور کوئوهتموک را به دست جلادان سپرد و پس از ساعت ها شکنجه طاقت فرسا ،آخرین امپراتور آزتک جان سپرد.
از آن پس کابوس طولانی آزتک ها تا زمان نابودی تمدن آزتک ادامه یافت.
فتح امپراتوری آزتک و کشور کنونی مکزیک توسط هرناندو کورتس نتایج شومی برای بقیه تمدن های کهن قاره آمریکا داشت ، از جمله می توان به نابودی امپراتوری و تمدن اینکاها و فتح کشورکنونی پرو توسط فرانسیسکو پیزارو اشاره کرد.
بهرام افتخاری / جام جم آنلاین
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
محمد نصرتی در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛