به گزارش جام جم آنلاین و به نقل از عصر ایران، تصور یک عالم دینی مجرد کمی سخت است؛ به ویژه با تاکیداتی که در دین اسلام مبنی بر تسریع و تسهیل امر ازدواج در ابتدای سنین جوانی وجود دارد تصور اینکه یک عالم دینی خود به این تاکیدات بی توجه باشد و تمام عمر مجرد بماند و زن و فرزندی نداشته باشد سخت تر می شود.
اما این روزها نام یک عالم دینی بسیار بر سر زبان هاست که در تمامی طول عمر ازدواج نکرده و در هشتمین دهه از زندگی خود بدون زن و فرزند است.
فتح الله گولن نامی که این روزها بسیار بر سر زبانهاست و دولت ترکیه او را طراح کودتای نافرجام یک ماه پیش در این کشور می داند، تمام عمر 7 و نیم دهه ای خود را در تجرید سپری کرده است.
روایت های مختلفی درباره دلایل تجرد گولن وجود دارد؛ عده ای " منش صوفی مسلکانه" گولن را در این امر دخیل می دانند و عده دیگری معتقدند او برای ازدواج اقدام کرده اما با شنیدن پاسخ منفی سرخورده شده است. یک روایت سوم از خود فتح الله گولن هم وجود دارد که ترکیبی از هر دو گمانه است.
روایت نخست
" چینار اوسکای" نویسنده سرشناس روزنامه حریت ترکیه که سالها درباره جنبش گولن تحقیق کرده و صاحب تالیفاتی چند در این باره است ، معتقد است که در دیدگاه گولن به دلیل امتزاج با مبحث "طریقت و صوفی گری" مساله ازدواج نه تنها اولویت ندارد بلکه امری چندان مثبت نیست و حتی گاه به عنوان یک نشانه از دنیا گرایی و تسلیم در برابر هواهای نفسانی امری مذموم تلقی می شود.
با این حال گولن به دلیل تاکیدات دین و پیامبر اسلام به ازدواج ترجیح می دهد این دیدگاه خود را علنی نکند و خود در توجیه دلیل عدم ازدواجش مساله "قسمت" را مطرح کرده است.
روایت خود گولن
در سال 2014 که ماجرای اختلافات گولن و دولت اردوغان – اردوغان هنوز نخست وزیر بود- بالا گرفته بود؛ رجب طیب اردوغان مساله عدم ازدواج گولن و نداشتن همسر وفرزند را به طعنه در یکی از سخنرانی هایش مطرح کرد و این عالم دینی را به دلیل تجرد مورد شماتت قرار داد.
پس از آن بود که مساله عدم ازدواج گولن مورد بحث رسانه ها قرار گرفت و مدتی پس از آن گولن در یکی از سخنرانی هایش در این باره صحبت کرد.
گولن در آن سخنرانی در این باره گفته است: ".. اساسا در تمام عمرم به دنبال چیری برای خودم نبوده ام چون که هیچ دلبستگی ای به این دنیا ندارم و هیچ چیزی نیست که مرا به این دنیا دلبسته کند. شاید گفتن این حرف ها نوعی خودستایی باشد. زن و فرزندی ندارم و من این دلبستگی ها را با آیین و منشی که به آن وفادارم مغایر می دانم..."
در روایتی دیگر که چینار اوسکای دو روز پیش در مصاحبه با روزنامه " آ . ب . ث " ترکیه مطرح کرده است، به سخنانی از گولن در این باره استناد کرده است. این روزنامه نگار ترک در این مصاحبه سخنانی را به نقل از گفته های شخص گولن در این باره آورده و گفته است : "در ابتدا (جوانی) تمایل به ازدواج نداشتم. بعدها گزینه های خوبی قسمت شد اما من آنها را رد کردم و از یک سنی به بعد هم اندیشیدن به مساله ازدواج را بی معنی دانستم."
روایت سوم : خواستگاری نافرجام
اما یکی از نزدیکان سابق فتح الله گولن یک روایت جدید از عدم ازدواج او مطرح کرده است.
دکتر " احمد کِلِش" یکی از نزدیکان گولن که 25 سال به این روحانی خدمت کرده است دوشنبه شب در گفت و گویی با شبکه سی ان ان ترک از ماجرای خواستگاری ناکام گولن و عدم ازدواج دوباره این روحانی 76 ساله سخن گفته است.
این خادم سابق گولن گفت: در سال هایی که گولن جوان به عنوان یک خطیب در شهر " کیرک لارلی" – استان اروپایی ترکیه – فعالیت می کرد ، یک بار برای خواستگاری از یکی از دختران محله به همراه یک مُفتی به خواستگاری رفته است اما پدر و مادر دختر با رد درخواست خواستگاری گولن به او گفته اند: "به مردی که بدون حضور پدر و مادرش به خواستگاری می رود دختر نمی دهند."
به گفته احمد کِلِش پس از این جواب رد، گولن دیگر به ازدواج با هیچ دختری تمایل نشان نداد و هیچ گاه قصد به ازدواج نکرد.
مساله عدم ازدواج گولن در حالی است که او یک عالم دینی است و در دین اسلام بیش از دیگر ادیان و مذاهب بر ضرورت دوری از تجرد و همسرگزینی و فرزند آوری تاکید شده است و از پیامبر اسلام و دیگر بزرگان دینی اسلام احادیث و روایات متعددی درباره محسنات ازدواج و معایب تجرید نقل شده است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد؛
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
خیلی ها وجود دارند كه فقط به خاطر ادای دین ازدواج می كنند نه به خاطر فوایدی كه ممكن است داشته باشد