گواه این ادعا نیز درد دل رئیس سازمان جنگلها بود که دیروز در نشست خبری خیلیها را به فکر فرو برد، آنجا که گفت با وجود گذشت شش ماه از سال سازمان تحت مدیریتش هنوز بودجهای از دولت دریافت نکرده است.
این بیتوجهی وقتی بیشتر به چشم میآید که آتشسوزی، طغیان آفات و بهرهبرداری بیش از حد از جنگلها فقط تعدادی از مشکلاتی بهشمار میرود که به خاطر نبود اعتبار تاکنون بدرستی و بهموقع مدیریت نشده است.
دست و پاهای تاولزده جنگلبانی که با بیل و کلنگ به جنگ آتشی برخاسته که جنگلها را به کام مرگ میبرد شهادت میدهد، زندگی غرق در شن اهالی سیستان و بلوچستان شهادت میدهد، هوای آلوده و مرگبار خوزستان شهادت میدهد که هنوز آنطور که باید پرداختن به مسائل محیط زیستی و حفظ منابع طبیعی این سرزمین جدی گرفته نشده و هر وقت حرف از محیطزیست یا حفظ منابع طبیعی به میان میآید ادعاها به سیاست آلوده است. چراکه در مقام عمل تاکنون اتفاقی برای حفظ داراییهای این سرزمین رخ نداده است.
این زخم کهنه دیروز در نشست خبری خداکرم جلالی، رئیس سازمان جنگلها دهان باز کرد وقتی از او پرسیده شد که چرا سازمان جنگلها تاکنون نتوانسته بهرهبرداری از جنگلها را متوقف کند.
او در پاسخ به این سوال اظهار کرد سازمان تحت مدیریتش تمامی برنامههای لازم را برای این کار تدارکدیده، اما رسیدن به این هدف به چیزهای دیگری نیز نیاز دارد.
منظور جلالی اعتبار لازم برای اجرای طرحی است که براساس آن بهرهبرداری از جنگلها کاهش پیدا کرده یا به صفر میرسد، آنطور که او گفت برای مدیریت یک میلیون و 200 هزار هکتار از جنگلهای کشور به حدود 300 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
بغرنج بودن ماجرا زمانی بیشتر به چشم میآید که ادامه سخنان رئیس سازمان جنگلها را بخوانید چراکه به گفته او اعتبار لازم برای اطفای حریق جنگلها در اختیار آنها قرار نمیگیرد و افزون بر این با گذشت شش ماه از سال 95 این سازمان هنوز بودجهای دریافت نکرده است.
رونمایی از پروژههای بیابانزدایی به مناسبت هفته دولت
البته دیروز درباره افتتاح و اختصاص اعتبار نیز سخن به میان آمد و رئیس سازمان جنگلها گفت به مناسبت هفته دولت قرار است امسال 295 پروژه با اعتباری بالغ بر 500 میلیارد ریال افتتاح شود؛ پروژههایی که به بیابانزدایی و آبخیزداری گیاهان دارویی مربوط میشود. اما کارشناسان معتقدند دولت آنطور که باید به مسائل زیستمحیطی و حفظ منابع طبیعی در مقام عمل توجه نشان نمیدهد. برخی کارشناسان به ریزگردهایی اشاره میکنند که منشأ داخلی دارند و با اعتباری مناسب میتوان آنها را مدیریت کرد؛ زیرا قرار بود سال پیش 113.7 میلیارد تومان برای مقابله با گرد و غبار در اختیار سازمان جنگلها قرار بگیرد، اما از این مقدار فقط 15.1 درصد اختصاص یافته و هنوز از اعتبار سال 95 در این خصوص نیز خبری نیست.بنابراین باید تاکید کرد تا زمانی که مشکلات زیست محیطی جدی گرفته نشود و برای مدیریت و مقابله با آنها اعتبار مناسبی در اختیار ارگانها قرار نگیرد، نمیتوان امیدوار بود که از حجم مشکلات زیستمحیطی کشور کاسته شود.
جنگل در قرق شبپرهها
مدتی است که آفت شبپره، شمشادهای شمال را تهدید میکند و خسارت جبرانناپذیری را به منابع طبیعی کشور تحمیل کرده، دیروز رئیس سازمان جنگلها در اینباره گفت: 1870 هکتار از جنگلهای شمال به این آفت آلوده شده است.
به گفته او، کارشناسان سازمان جنگلها در حال بررسی این معضل هستند تا منشأ آن را مشخص کنند، چراکه این آفت منشأ خارجی دارد. کارشناسان بر این نظر هستند که آفت شبپره تهدیدی جدی برای جنگلهای شمال کشور است، زیرا خیلی سریع گسترش پیدا میکند.
این درحالی است که در چند روز اخیر شایع شده بود که سازمان جنگلها قصد سمپاشی جنگلها را دارد، اما جلالی با تکذیب این ادعا تاکید کرد: سازمان جنگلها از طریق محلولپاشی با این آفت مقابله میکند، به همین خاطر در گام نخست حدود 50 هکتار از جنگلهای آلوده محلولپاشی شده است.
به گفته او، این محلول از نظر زیستمحیطی مشکلی ایجاد نمیکند و برای سازمان جنگلها روشهای غیرشیمیایی در اولویت است.
مهدی آیینی - جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد