امضایی برای سرپوش گذاشتن بر رسوایی‌ها

اعلام تمدید حالت اضطراری در روابط با ایران از طرف باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا به چند دلیل امری قابل پیش‌بینی بود؛ اول این‌که ما در یک ماه گذشته، شاهد تحولاتی در روابط ایران و غرب بوده‌ایم که یکی از آنها لغو وضعیت اضطراری در روابط ایران و اروپا بود که از سوی پارلمان اروپا انجام شد.
کد خبر: ۹۶۴۶۹۶
امضایی برای سرپوش گذاشتن بر رسوایی‌ها

پارلمان اروپا با تصویب قطعنامه‌ای اعلام کرد که وضعیت عادی در روابط برقرار شده است و به عبارت دیگر از کشورهای اروپایی خواسته شد روابط خود را با ایران عادی‌سازی کنند.

آمریکایی‌ها از سال 1995میلادی در تلاش بودند تا کشورهای اروپایی و دیگر کشورهای جهان را علیه ایران با خود همراه کنند، اما بعد از گذشت این همه سال، بعد از برجام بسیاری از کشورهای دنیا دیگر با اقدامات آمریکا همراه نشدند. حتی اروپاییان برخلاف انتظار آمریکا این همراهی را ادامه ندادند و الان آقای اوباما به عنوان آخرین تصمیم عمده‌اش در رابطه با جمهوری اسلامی ایران، وضعیت اضطراری را تمدید کرد تا همچنان این وضعیت در مناسبات میان دو کشور حفظ شود.

نکته دوم این‌که سکوهای امنیت، ‌اطلاع‌رسانی و دید‌بانی آمریکا در منطقه خاورمیانه با شکست جدی مواجه شده و الان متحدان آمریکایی در منطقه با دغدغه جدی در این زمینه روبه‌رو هستند.

طبعا این مساله یک نقطه ضعف جدی برای دولت دموکرات آمریکا به حساب می‌آید و افرادی مثل ترامپ اعلام می‌کنند که تحمیل اضطرار جبری به دوستان آمریکا و شکست سیاست‌های آمریکا درقبال ایران یکی از شکست‌های اوباماست و در حال حاضر رئیس‌جمهور آمریکا درصدد است با تمدید شرایط اضطراری، همچنان فضای انتخاباتی را به سود حزب خود حفظ کند.

البته ممکن است اتخاذ چنین سیاستی اثرات سوء نیز داشته باشد، چون همان‌گونه که جمهوریخواهان، سیاست‌های اوباما علیه ایران را زیر سوال می‌برند، سیاست‌های اوباما درباره متحدان‌ آمریکا مثل رژیم صهیونیستی و رژیم‌های مرتجع عرب را نیز مورد انتقاد قرار می‌دهند.

نکته سوم این‌که در داخل ایران برخی تحلیلگران، خوشبینانه منتظر این بودند که بعد از برجام، شرایط اضطرار تمدید نشود. البته باید بر این موضوع تاکید داشت آمریکا در پی آن بود که با اجرایی شدن برجام، مشکلات خود را حل کند و حتی تصور می‌کرد اجرایی شدن برجام، مشکلات ایران را افزایش دهد که البته عکس این موضوع اتفاق افتاده است و این آمریکایی‌ها هستند که در دوران پسابرجام دچار مشکل در توجیه مساله شدند، زیرا ایرانی‌ها در قالب دیپلماسی عمومی، عهدشکنی آمریکایی‌ها را زیر سوال بردند.

مساله قابل توجه دیگر این است در مقطعی که روند حرکت داعش در سراشیبی قدرت، سرعت بیشتری به خود گرفته، اسناد همراهی آمریکایی‌ها با گروه‌های تروریستی منطقه از جمله داعش برملا شده است. از جمله این‌که شرکت تویوتا اعلام کرد 70 هزار خودرو را از سوی آمریکا و متحدانش به داعش داده است.

همچنین سلاح‌های به‌دست آمده در سنگرهای داعش نشان می‌دهد که بسیاری از این ادوات نظامی متعلق به آمریکاست.

از سوی دیگر انتشار اسنادی از سوی ترامپ نشان داده است که آمریکا عامل اصلی به‌وجود آورنده داعش است.

این اسناد حاکی از این است که آمریکا دست‌پایین را در تحولات منطقه دارد و اوباما سعی دارد با زنده نگه داشتن موضوع اضطراری بودن روابط با ایران، بر رسوایی‌های مربوط به حمایت آمریکا از داعش سرپوش بگذارد.

دکتر حشمت‌الله فلاحت‌پیشه - عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها