علی اکبر امینی، استاد دانشگاه و کارشناس روابط بین الملل، پیرامون انتخابات آمریکا و ارتباط آن با آینده سیاسی تهران – واشنگتن به خبرنگار سیاسی جام جم آنلاین گفت: ترامپ به مانند هر سیاستمدار دیگری، شاید بعد از رسیدن به قدرت به نوعی پراگماتیزم مبتلا شده و احتمالا بخشی از شعارها، کلی گوییها و مواضع افراطی خود را به ورطه فراموشی بسپارد.
وی نظر به آنچه "بیتجربگی ترامپ" از دنیای سیاست خواند، گمان میبرد: این موضوع نه تنها برای ایران بلکه برای تمام جهان خطرناک است، چرا که این تاجر نیویورکی تا بخواهد ادبیات سیاسی را بیاموزد ممکن است جامعه جهانی را متحمل هزینههای سنگینی کند.
این استاد دانشگاه، با پیش فرض راهیابی دونالد ترامپ به کاخ سفید گفت: نامزد جمهوری خواهان برای بهبود روابط سیاسی ایران و با موضوعیت توافق جامع هستهای به هیچ روی تلاش نخواهد داشت.
امینی با تأکید براینکه ترامپ موضع سازش ناپذیر و سرسختانهتری در مواجه با قدرت منطقهای ایران اتخاذ میکند، افزود: وی هم نسبت به توافق برجام و هم پیرامون سیاست خارجی ایران، رویکردی کاملا متفاوت را با رییس جمهوری فعلی آمریکا، متصور است.
کارشناس روابط بینالملل در رابطه با هیلاری کلینتون، دیگر شانس پیروز در انتخابات جنجالی آمریکا گفت: اساسا سیاستمداران خانم، چندان رادیکال مأب نیستند. در مورد کاندیدای دموکرات باید بگوییم وی در صورت پیروزی مواضع تند خود را تعدیل خواهد نمود.
امینی ریاست جمهوری کلینتون را بیشتر به نفع منطقه دانسته و البته در ادامه میگوید: باید توجه کنیم، این بهتر بودن در مقایسه با روحیات افراطی ترامپ تعریف میشود لیکن هر دو؛ عنصر مطلوبی برای تصدی ریاست جمهوری آمریکا در بوته ارزیابی قرار نمیگیرند.
شانس بیشتر کلینتون
عضو هیات علمی دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آزاد، با نگاهی بر تحولات اخیر؛ گمانهزنی پیرامون برنده دوئل انتخاباتی ایالات متحده را دشوار برشمرد و عنوان داشت: چنانچه برداشتی عقلایی از سیاست داشته باشیم، قاعدتا خانم کلینتون بر کرسی ریاست کاخ سفید خواهد نشست.
وی در مجموع، با توجه به سبقه سیاسی هیلاری کلینتون و نیز رویکرد معتدلتر آن نسبت به مسایل بینالمللی و داخلی؛ شانس ترامپ برای رسیدن بر صندلی ریاست کاخ سفید را اندک توصیف کرد.
اقدام مثبتی در رابطه با ایران صورت نمی گیرد
از سویی دیگر، حسن هانیزاده، کارشناس سیاست خارجی درباره انتخابات ایالات متحده و تاثیر آن در روابط خارجی ایران و آمریکا در گفت و گو با جام جم آنلاین اظهار داشت: هر کدام از دو نامزد که به قدرت برسند، قطعا در تغییر نگرش نسبت به ایران اقدام مثبتی روی نخواهند داد.
این کارشناس سیاست خارجی درباره خط مشی سیاسی کلینتون، کاندیدای حزب دموکرات گفت: وی وابستگی شدیدی به لابی صهیونیستی داشته و برآیند گزارش ها نشان میدهد، رقیب ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری مبالغ هنگفتی پول از دولت های عربستان و قطر دریافت کرده و خود را وامدار اعراب مرتجع منطقه میداند.
هانیزاده با اشاره بر مواضع تند و خصمانه دونالد ترامپ نسبت به ایران یادآور شد: شیوه و رفتار سیاسی نامزد جمهوری خواه، بسیار با استراتژی ایران هراسانه جرج بوش پسر رییس جمهور پیشین ایالات متحده شباهت دارد.
وی در ادامه، سیاست خارجی آمریکا را تابعی از معادلات داخلی و شاخصههای خارجی آمریکا دانست و خاطر نشان کرد: یکی از مهمترین مسایل، منافع ملی آمریکا است که با رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای نفت خیزمنطقه مانند عربستان،کویت و قطر پیوند بشدت خورده است.
کارشناس مسایل سیاسی در تشریح سایر متغیرهای سیاست خارجی آمریکا اضافه کرد: لابی صهیونیستی آیپک، کارتلها و مافیای اسلحه سازی در شکل گیری روند انتخابات و غالب بندی سیاست خارجه واشنگتن در سطح کلان، نقش بارزی ایفا میکنند.
وی مواضع کلینتون و باراک اوباما رییس جمهور فعلی آمریکا را در مواجه با ایران همسو دانست، لیکن از طرفی ابراز داشت: نامزد دموکراتها برای اجاره نشینی کاخ سفید رویکرد تندتر و مداخله جویانه تری نسبت به ایران اتخاذ خواهد کرد.
هانیزاده ضمن اشاره بر استراتژی خشونتآمیز و افراطی رقیب جمهوری خواه کلینتون در مورد ایران اظهار نمود: بطور کلی نتایج ریاست جمهوری آمریکا در دکترین خارجی و سیاست داخلی ایران به ویژه توافق هستهای موسوم به برجام، تأثیر چندانی نخواهد داشت.
وی پیشبینی کرد: کلینتون به محض بدست گرفتن کلید کاخ سفید، شرایط سختتری را پیرامون اجرایی شدن برجام وضع میکند. در مقابل ترامپ هم بطور کلی موضوع توافق برجام را نادیده گرفته و در مسیر نقض برجام قدم بر میدارد.
هانیزاده در پاسخ به سوالی درباره سرنوشت توافق ایران و آمریکا در رابطه برجام، با روی کارآمدن رییس جمهور جدید آمریکا ، گفت: با توجه به تحولات چند ماهه اخیر در اجرایی شدن برجام، همچنان جاده برجام ناهموار و یکطرفه توصیف میشود، مضاف به بر اینکه با وجود ترامپ و کلینتون، چشم انداز روشنی در آینده برجام وجود ندارد.
وی با بیان اینکه چنانچه، هر کدام از این دو حزب سر کار آیند، روابط تهران – واشنگتن پیچیدهتر خواهد شد ، تصریح نمود: حتی در مقایسه با دوره هشت ساله ریاست جمهوری باراک اوباما، با ورود هر یک از نامزدها به کاخ سفید، مشکلات بیشتری بین ایران و آمریکا ایجاد خواهد شد.
هانیزاده در پاسخ به این سوال که در نهایت چه کسی را پیروز انتخابات روز سه شنبه آمریکا میداند گفت: بنظر میرسد با توجه به اینکه جامعه سفید پوستان که اکثریت آمریکا را تشکیل میدهند، گرایش شدیدی بر هژمونی آمریکا در دنیا دارند، لذا آنها بر شخصیتی رأی خواهند داد که در پی تثبیت هژمونی نظامی دولت آمریکا برآید. از این رو بنده تصور میکنم، پیروزی ترامپ در انتخابات 2016 آمریکا دور از دسترس نیست.
محمدرضا شجاعیان – جام جم آنلاین
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد