قوانین بینالمللی
با توجه به جابهجایی بدون مرز آلودگیها در میان کشورها آنها باید اقدامات موثری برای رعایت قوانین بینالمللی در این حوزه داشته باشند. حفاظت از جنگلها در برزیل میتواند ریههای کره زمین را ترمیم کند و این تنها زمانی امکانپذیر است که قوانین بینالمللی با کمک سایر کشورها اجرا شود. آموزش مردم بومی که ارتباط بیشتری با محیط زیست دارند، ازجمله برنامههایی است که در کشورهایی با اقتصاد ضعیف، کمتر مورد توجه قرار میگیرد و باعث میشود شرایط برای رعایت قوانین بینالمللی فراهم شود. برای مثال در چین بیش از 900 میلیون نفر در مناطق روستایی سکونت دارند و با توجه به این که این کشور تنها 7 درصد زمینهای کشاورزی دنیا را در اختیار دارد، اما توانسته است غذای 22 درصد از جمعیت جهان را تامین کند و این موضوع نشان میدهد، آموزش این افراد برای حفاظت از محیط زیست چه تبعات مفیدی میتواند در بر داشته باشد. امنیت غذایی این جمعیت عظیم و ترویج این موضوع که توسعه پایدار در گرو حفاظت از محیط زیست است، ازجمله فعالیتهایی است که سازمانهایی مانند FAO به دنبال آن هستند که در نقاط مهم دنیا اجرایی شود.
خودروسازی
قوانین حفاظت از محیط زیست در آمریکا به اوج خود رسیده است و براساس برنامهای از پیش تعیین شده، خودروسازان ملزم هستند تولیدات خودروهای خود را به گونهای تغییر دهند که در سال 2025 از نظر مصرف سوخت و تولید و انتشار دیاکسیدکربن به استانداردهای لازم برسند. خودروسازان باید از طریق کاهش وزن خودرو با استفاده از فناوریهای جدید یا بهینهسازی موتورهای احتراق درونی به مصرف 3/4 لیتر مصرف سوخت در هر 100 کیلومتر برسند. از طرفی تشویق خودروسازانی که خودروهای برقی تولید میکنند، ازجمله اقداماتی است که در برخی کشورهای اروپایی و آمریکا به طور جدی دنبال میشود. دولتها بخشی از هزینه مربوط به خرید یک خودروی برقی را به افراد متقاضی میپردازند و این حمایتها در کنار فراهم آوردن زیر ساختهای لازم شامل ایستگاههای شارژ سریع میشود. البته در خانهها و برخی اماکن عمومی هم این محلهای شارژ خودرو را ایجاد کردهاند. از طرف دیگر خودروسازان هم محصولاتی کاملا رقابتی با خودروهای بنزینی یا دیزلی ارائه کردهاند که تا 450 کیلومتر مسافت را با یک بار شارژ طی میکنند و سرعت و قدرت بسیار بالایی دارند. با اعمال سیاستهای مختلف و رشد فناوریهای مربوط به خودروهای برقی و ساخت باتریهای لیتیوم یونی قدرتمند ارزانتر از گذشته، این خودروها ارزانتر از گذشته به فروش خواهند رسید.
وظایف فردی و نظام آموزش
در کنار سیاستهایی که صنایع مادر را تحت تاثیر قرار میدهند، دستورات مختلفی در کشورها برای رعایت افراد ارائه میشود تا بتوانند سهم خود را در حفاظت از محیط زیست که شامل آب و خاک و هوا میشود، بهجا آورند. برنامههای آموزشی متعدد که از طریف کمپینها ارائه میشود، باعث میشود الگوی مصرف افراد براساس حفاظت از محیط زیست تغییر کند و آنها با رعایت این مسائل به ظاهر کوچک، نقش چشمگیری در انتشار نیافتن آلودگی داشته باشند. انسانها تنها موجوداتی هستند که میتوانند محیط زیست خود را نابود سازند و با افزایش آگاهی افراد از طریق راههای مختلف، دولتها تلاش میکنند، با افزایش مشارکت فردی، قدم موثری در حفاظت از محیط زیست بردارند که عموما این آموزش در مدارس ارائه میشود. در نظر گرفتن جریمههای مختلف برای افراد میتواند خود عامل بازدارنده باشد. کشورهایی که سیستم آموزشی قویتری دارند، عموما در این کار موفقتر هستند.
در میان کشورهایی که بیشترین امتیاز را در حفاظت از محیط زیست دارند، نامهایی مانند لتونی، روسیه، آمریکا و آفریقای جنوبی به چشم میخورند که توانستهاند در یک دهه اخیر، برنامههای متعددی را برای حفاظت از محیط زیست و مقابله با تغییرات آب وهوایی اجرا کنند و از طرف دیگر، کشورهایی مانند برزیل، مالزی، کامبوج و سریلانکا در انتهای لیست قرار دارند و نکته جالب این است که این کشورها به دلیل داشتن منابع طبیعی مهم میتوانند نقش مهمی در حفاظت از آلودگیهای محیط زیست داشته باشند.
منابع : ecowatch / fao.org
مترجم: سعید ضروری
جامجم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد