گزارش جام جم آنلاین از وضعیت سرقفلی ها

کسبه خواهان بازنگری در قانون سرقفلی هستند

بسیاری از کسبه با انتقاد ازقانون سرقفلی که قدمتش به حدود 50 سال پیش باز می گردد خواهان بازنگری و بازبینی ها آن هستند .
کد خبر: ۱۰۰۰۱۴۳
کسبه خواهان بازنگری در قانون سرقفلی هستند

به گزارش خبرنگارجام جم آنلاین ، با وجود تغییراتی که سال 76 در قانون سرقفلی ایجاد شد اما همچنان بسیاری از کسبه براین باورند که قانون سرقفلی مشکلات زیادی را ایجاد کرده نیاز به بازبینی و اصلاح دارد .

محمد عظیمی یکی از فروشندگان لوازم خانگی در گفت و گو با جام جم آنلاین با اشاره به اینکه بسیاری از مالکان از قانون سرقفلی سوء استفاده های بی مورد می کنند گفت : در مورد مشکلات بوجود آمده اگر به دادگاه مراجعه شود،متاسفانه با قوانین موجود همیشه حق را به مالک می دهند و قانون سرقفلی که همان قانون موجر و مستاجر است نیاز به تجدید نظر دارد.

وی اظهار داشت :در حال حاضر بسیاری از واحد ها نیاز به بازسازی و ایمن سازی دارند اما به دلیل قانون قدیمی صاحبان سرقفلی اجازه نوسازی و ایمن سازی واحد خود را ندارد و حتی اگر بخواهند سرویس بهداشتی ایجاد کنند باید از مالک اجازه بگیرند.

یکی دیگر از کسبه شاغل در تهران نیز به جام جم آنلاین گفت : این چه قانونی است که موقع خرید به ارزش خود ملک باید پول بدهید اما مالکش نباشید و مالک به هر بهانه ای برای گرفتن اجاره بهای بیشتر هر بار ما را به دادگاه می کشاند و اجاره ملک را دو یا سه برابر می کند.

این مغازه دار در ادامه تصریح کرد:سرقفلی دار حق عوض کردن صنف خود را ندارد و حتی اگر زمانی پیر یا فرتوت شود فرزندان آن فرد نمی توانند شغل پدر را ادامه دهند و باید باز هم از مالک اجازه بگیرند.

محمد حسین برخوردار عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران نیز در این باره اظهار داشت : سرقفلی به ایجاد فضای کسب و کار و شناساندن آن به مردم و اهالی یک محل اطلاق می‌شود و موضوع فروش سرقفلی‌ها توسط مالکان در بعضی کشورها وجود دارد و در بعضی دیگر از کشورها چنین چیزی نیست و مالکیت همراه با سرقفلی واگذار می‌شود.

وی با بیان اینکه باید در زمینه قوانین مربوط به واگذاری سرقفلی‌ها اصلاحاتی صورت بگیرد،گفت : اگر به قوانین وزارت اقتصاد و دارایی مراجعه کنیم در آنجا گفته شده باید از سرقفلی‌ها مالیات گرفته شود ، البته اگر بتوان قانون مربوط به سرقفلی‌ها را اصلاح کرد تبعات منفی آن هم کمتر خواهد شد. یعنی واگذاری به شکلی انجام شود که به غیر از واگذاری سرقفلی، همزمان مالکیت هم واگذار شود تا دیگر شاهد مسائلی مثل آنچه برای کسبه پلاسکو پیش آمد، نباشیم.

برخوردار با اشاره به حادثه پلاسکو گفت : بعد از آتش سوزی کسبه آنجا ادعای خسارت مالی کردند اما در پاسخ به آن ها گفته شد شما صاحب ملک نیستید و فقط سرقفلی دارید که این موضوع برای کسبه پلاسکو مشکلاتی رابوجود آورده است. برای همین بنیاد مستضعفان عنوان کرد ظرف کمتر از دو سال این مسئله را حل می کند. اما این موضوع برای جایی مثل بنیاد امکان پذیر بوده و ممکن است برای نهادها یا اشخاص دیگر امکان پذیر نباشد و امکان پرداخت خسارت ها وجود نداشته باشد.

رییس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی نیز با انتقاد از قانون سرقفلی گفت : خریدار سرقفلی به واسطه این قانون تا آخر عمر مستاجر مالک باقی خواهد ماند و برای کوچک‌ترین تغییری در مغازه مانند تغییر دکوراسیون یا حتی کوبیدن یک میخ به دیوار، نیازمند اجازه مالک است. در صورتی که هنگام خرید ماشین یا آپارتمان یک بار پول پرداخت معامله نهایی می‌شود اما در خرید و فروش مغازه علاوه بر پرداخت ارزش ملک همچنان خریدار، مستاجر باقی خواهد ماند.

یوسف خانی درباره مشکلات ایجاد شده توسط این قانون ، گفت: این قانون ضمن ایجاد اختلافات بسیار بین مالک و مستاجر ، وقت زیادی را از دادگاه‌ها اشغال می کند.

وی در رابطه با پیشنهاد نایب‌رئیس اتاق اصناف مبنی بر اینکه قانونی تصویب شود که در صورت تمایل خریدار، مالک مجبور باشد علاوه بر انتقال سرقفلی ملکیت را نیز واگذار کند، گفت: در این صورت امکان دونرخی شدن قیمت سرقفلی و ملکیت وجود خواهد داشت. به این صورت که مالکان بزرگ هنگام خرید و فروش، قیمتی را برای سرقفلی خواهند گذاشت و قیمتی بسیار بالاتر برای خرید ملک، تا خریدار نتواند علاوه بر سرقفلی، ملک را نیز بخرد.

وی ضمن تاکید بر اینکه این قانون به طور کلی باید حذف شود، درباره محدودیت‌های حقوقی که برای مستاجر در صورت خرید سرقفلی به وجود خواهد آمد، گفت: مستاجر مشکلی از بابت بیمه کردن مغازه و فروشندگانش نخواهد داشت اما در صورت تغییر شغل باید اجازه صاحب ملک را داشته باشد. در غیر این صورت با شکایت مالک امکان پس گرفتن مغازه وجود دارد.

رییس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی با بیان اینکه اکنون تمایل به خرید سرقفلی بسیار کمتر شده است، ادامه داد: با افزایش آگاهی مردم، اکنون خریداران بدون انتقال ملکیت، تمایل به خرید مغازه ندارند و باید همین روند ادامه پیدا کند.

سیما رادمنش-جام جم آنلاین

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۷
احمد
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۲۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۳
۰
۰
واقعا مسخره هست سرقفلی كه سال 50 خریداری كردی و اندازه ملك پول دادی تازه باید قرارداد جدید با مالك تمدید كنی قرارداد سه ساله در حالیكه باید در قانون سرقفلی تجدید نظر بشه و با توجه به داشتن حق پیشه و كسب و سرقفلی مالكیت به سرقفل دار منتقل بشه
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۱۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۳
۰
۰
قانون سرقفلی یك قانون مسخره است چون فروشنده از دو جهت فایده میكند ( هم ساختمان را میفروشد و هم اجاره دریافت میكند ) و خریدار از چند جهت متضرر میشود ( هم ساختمان را خریده و هم اجاره باید بدهد و هم اختیاری در فروش و تعمیرات ساختمان ندارد یعنی كلا هیچ اختیاری از ساختمان مربوطه ندارد ) خیلی جالبه !!!!
davardad
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۴۹ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۳
۰
۰
با سلام
این مشكل همه كسبه ای كه سرقفلی مغازه خریده اند و با عناوین مختلف باید به صاحب ملك پول های گزاف و غیر منطقی بدهند. چون در قانون نگفته كه برای تغییر شغل چقدر به صاحب ملك بدهیم فقط طبق عرف باید باشد.اما یك عده صاحب ملك هم دندان گردی كرده و مستاجر را بدبخت می كنند .الان صاحب ملك ما بعلت تغییر شغل ادعای 50 میلیون كرده ، در حالیكه در عرف منطقه ما 7 تا 10 میلیون تومان است.ولی قبول نمیكنه میگه من اجازه نمیدهم.از مسئولین محترم میخام تو رو خدا به داد ما برسیدو یك فكری به حال ما بكنید.
یاسر
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۴۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۳
۰
۰
سرقفلی واقعا زرنگی مالك هست یك بار سرقفلی را فروخته حالا باید بعد از چند سال ورثه او بیایند و درخواست بالا رفتن اجاره بها بدهند سرقفلی ملك را طرف سی سال پیش فروخته حالا فوت شده ورثه او اعاده حق دارند واقعا افتضاحه چرا یك ملك باید دوبار فروخته شود شما را به خدا حق را به حق دار بدهید سرقفل و مالكیت را یكی كنید هر كس سرقفلی را خریده و عمر و جوانش را گذاشته در ملك حق همه چیز را دارد مالك عرصه و عیان است عمر و جوانی وقت هدر رفته و هزینه های تعمیراتی را كه انجام داده در مغازه واقعا حالا باید مالك هم اجاره را به روز بالا ببرد
رحیم
Iran, Islamic Republic of
۱۶:۵۸ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۳
۰
۰
این قانونی است كه اگر حل شود بسیاری از پرونده های قوه قضائیه بسته میشود و امكان زور گویی مالكین از بین میرود
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۷:۵۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۳
۰
۰
قانون حق كسب و پیشه است كه مصوب سال 1356 مستاجر 50 سال پیش اجاره كرده و عقد اجاره جاری شده الانم برای تخلیه ملك از مالك حق كسب و پیشه میخاد اكثر مراجع هم حق كسب و پیشه رو حرام اعلام كردند ولی مستاجرا این حقو زیر واژه سرقفلی قایم میكنند. ولی كسی كه 50سال پیش در ابتدا مبلغی رو برای مالك پرداخته مثلا 1000 تومان اون مستحق دریافت سرقفلی به صورت شرعی و قانونیه. مستاجر در ابتدا مغازه رو اجاره كرده ولی طبق قانون 56 الان حق كسب و پیشه میخاد خدا وكیلی پول زور و ناحق نیس مومن تو كه ابتدا واسه مالك پول ندادی
نادر
Iran, Islamic Republic of
۰۸:۲۰ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۴
۰
۱
كسانی كه سرقفلی را خریداری كرده اند و بابتش پول داده اند و جوانیشان را در ملك هدر داده اند و تاكنون پول زور به مالك داده اند شما را به خدا مالك ملكشان شوند

نیازمندی ها